Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές: Απογοητευμένοι, αδιάφοροι και κουρασμένοι οι Έλληνες – Αμφίρροπο το αποτέλεσμα

Ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές: Απογοητευμένοι, αδιάφοροι και κουρασμένοι οι Έλληνες – Αμφίρροπο το αποτέλεσμα
Οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα έτος, σημειώνουν τα διεθνή Μέσα
(upd4)Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται εκ νέου η Ελλάδα, με τα περισσότερα εκ των Μέσων να αναφέρονται επισταμένα στις εκλογές, που διενεργούνται σήμερα (20/9/2015).
Στο επίκεντρο τίθενται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός, όσο και στα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, βάσει των οποίων αυτή η διεκδίκηση του Αλ. Τσίπρα δεν θα είναι εύκολη και αυτό διότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία έχει ροκανιστεί.
Παράλληλα, τα διεθνή Μέσα αναφέρονται και στους Έλληνες, οι οποίοι καλούνται για τρίτη φορά μέσα στην ίδια χρονιά να προσφύγουν στις κάλπες.
Όπως συνηγορούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται αδιάφοροι, απογοητευμένοι και κουρασμένοι.
Αναλυτικότερα: 

Deutsche Welle: Στις κάλπες καλούνται οι Έλληνες για τρίτη φορά - Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του
Οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα στο 2015. Ανεξάρτητα από τι πιστεύει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, όπως αναφέρει σε σχόλιο του ο διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle, Σπύρος Μοσκόβου.
Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα καλείται να επιλέξει, για μια ακόμα φορά στήνεται μια μοιραία κάλπη, για μια ακόμα φορά διακυβεύονται τα πάντα, η σταθερότητα και το μέλλον και η παραμονή στην ευρωζώνη.
Και οι τρεις καίριες ψηφοφορίες το τελευταίο δωδεκάμηνο οφείλονταν στον ΣΥΡΙΖΑ του πλάνου Αλέξη Τσίπρα.
Τον Ιανουάριο είχαμε πρόωρες εκλογές, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε στη βουλή την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.
Τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός διεξήγαγε δημοψήφισμα με αντικείμενο μιαν ανύπαρκτη συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας και παρά το ότι το σύνταγμα δεν επιτρέπει δημοψηφίσματα για δημοσιονομικά ζητήματα. Και τώρα πάλι πρόωρες εκλογές, αφού η βουλή ενέκρινε την επιτευχθείσα τελικά συμφωνία με τους δανειστές αποκλειστικά και μόνο επειδή την ψήφισε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.
Η ακραιφνώς «αριστερή», δηλαδή η εντελώς ανεδαφική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τη συμφωνία, διασπάσθηκε και τώρα διεκδικεί τη λαϊκή ψήφο ως Λαϊκή Ενότητα.
Η διακυβέρνηση Τσίπρα χωρίς ένα σημαντικό μέρος του κόμματός του είχε καταστεί πια εξαιρετικά δύσκολη.
Μετά από όλες αυτές τις ταλαιπωρίες, στις οποίες υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημοκρατία, νοιώθει κανείς τον πειρασμό να του ευχηθεί την καταβαράθρωση σε τούτες τις εκλογές. Σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση Τσίπρα φέρει την ευθύνη για τις ατελέσφορες επί μήνες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για τα capital controls και για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας, σε σύγκριση με τη δειλή ανάκαμψη που διαφάνηκε πριν από ένα χρόνο. Φέρει την ευθύνη ακόμα και για τον σκυβαλισμό αριστερών ιδανικών.
Το επιτελείο του μαθητευόμενου πρωθυπουργού έσπειρε πολλούς ανέμους, το πρόβλημα όμως είναι ότι τις θύελλες θερίζει πρωτίστως ο ελληνικός λαός: τράπεζες χωρίς χρήματα, συνταξιούχοι στις ουρές, επιχειρήσεις χωρίς τζίρο, σχολεία χωρίς καθηγητές.
Αν αριστερή πολιτική σημαίνει οφέλη για την πλειοψηφία, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Και παρ’ όλα αυτά πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συμμετάσχει στην εξουσία: οι ψηφοφόροι πρέπει να εξαναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του να εφαρμόσει την τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς ως βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του
Ως γνωστόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αγωνίζονται στήθος με στήθος για την πρωτιά. Και λίγες ψήφοι διαφορά αρκούν, αφού το εκλογικό σύστημα πριμοδοτεί αδρά με 50 έδρες το πρώτο κόμμα.
Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν επίσης ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Εάν η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα, θα μπορούσε να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ.
Για την Ελλάδα αυτή θα ήταν η χειρότερη λύση αυτή τη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρίστανε πάλι κατά το παλιό στιλ την ανένδοτη αντιπολίτευση και θα τορπίλιζε όπου μπορούσε την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα της δικής του διαπραγμάτευσης. Τέτοιες μεταστροφές δεν είναι εγκλήματα καθοσιώσεως για την ελληνική πολιτική κουλτούρα, τώρα όμως θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα.
Η καλύτερη λύση για τη χώρα θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ή και δύο ακόμα κόμματα. Σ’ αυτή την περίπτωση το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα μπορούσε πλέον αντικειμενικά να αποποιηθεί των ευθυνών του. Θα ήταν αναγκασμένο να καθαρίσει επιτέλους την κόπρο του Αυγεία, που έχει συσσωρευθεί εδώ και δεκαετίες. Δεν θα μπορούσε πια να επικαλείται πολιτική παρθενία. Και αυτό το τελευταίο επτάμηνο των κομπογιανιτισμών ήταν αρκετό για να την χάσει.

Spiegel: Η Ελλάδα σήμερα επιλέγει – Έχει, όμως, πράγματι επιλογές;
«Η Ελλάδα σήμερα επιλέγει, ωστόσο το αν πράγματι έχει επιλογές παραμένει αμφιλεγόμενο», τονίζει σε σχετικό δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα, επίσης, αμφισβητείται, καθώς ουσιαστικά, όποιος εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμόσει όσα ορίζει το Μνημόνιο συνεργασίας με τους Θεσμούς.
«Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την παραμονή του στην ηγεσία της χώρας, Προφανώς. Θέλει να κερδίσει τις εκλογές αυτής της Κυριακής. Ωστόσο, τι πραγματικά θέλει να κάνει ως πρωθυπουργός;», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό.
Τον Ιανουάριο είχε υποσχεθεί στο λαό την εθνική κυριαρχία, ότι περήφανα οι πολίτες θα αποφασίζουν για τη μοίρα τους, υπενθυμίζει το Spiegel, ωστόσο σημειώνει πως στο τέλος, «ο Τσίπρας δεν είχε καμία επιλογή πέρα από το να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών».

Reuters: Την επανεκλογή του διεκδικεί σήμερα ο Τσίπρας – Ανέφικτη η αυτοδυναμία – Κουρασμένοι οι Έλληνες
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός έλληνας που έχασε την πικρή μάχη με την Ευρώπη για τον τερματισμό της σκληρής οικονομική λιτότητας εις βάρος της χώρας του, επιδιώκει την επανεκλογή του σήμερα, Κυριακή ένα μήνα μετά την παραίτηση του από την πρωθυπουργία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει σε εκλογική αναμέτρηση με το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος κατηγορεί Τσίπρα για ανικανότητα στην αντιμετώπιση των διεθνών πιστωτών.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί, με περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες να έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Τσίπρας μπορεί να έχει το πλεονέκτημα, αλλά και μια νίκη για τον κ. Μεϊμαράκη δεν θα ήταν έκπληξη.
Πάντως εκτιμάται ότι κανένα κόμμα δεν θα πάρει το 38% των ψήφων, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για μια σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους - και το μπόνους των 50 εδρών που πηγαίνει με αυτό - θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό, είτε με το Ποτάμι, είτε με το ΠΑΣΟΚ.
Η εκλογική διαδικασία παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός Ελλάδας επειδή ο νικητής θα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για 86 δις ευρώ του πακέτο διάσωσης, το οποίο ο Τσίπρας αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τους δανειστές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, και να άρει τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν δεσμευτεί να τα κάνουν αυτά – ωστόσο υπάρχουν διαφορές πάνω σε σημαντικά θέματα όπως είναι η μεταρρύθμιση του εργασιακού.
Κουρασμένοι οι Έλληνες
Οι εκλογές της Κυριακής είναι η τρίτη εκλογική διαδικασία μέσα στο 2015, μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και δημοψήφισμα του Ιουλίου, για το αν θα δεχτούν οι Έλληνες μια νέα συμφωνία διάσωσης και λιτότητας.
"Θα ήταν καλύτερα να μην έχουμε αυτές τις εκλογές. Τρεις εκλογές μέσα στον ίδιο χρόνο είναι αρκετά δύσκολο για τους ανθρώπους, αλλά ως πολίτης θα κάνω το καθήκον μου", δήλωσε ο κάτοικος Αθηνών Γιάννης Παρτίδας.
Άλλος πολίτης δήλωσε στο Reuters "Ότι δεν με ενδιαφέρουν οι εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάω να ψηφίσω. "Όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο - ηλίθιοι.", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αssociated Press: Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο - Απαιτούνται νέα σκληρά μέτρα
Οι Έλληνες ψήφιζουν σήμερα Κυριακή, προκειμένου να επιλέξουν αυτούς που εμπιστεύονται για να οδηγήσουν την χώρα σε νέα διάσωση, αναφέρει σε δημοσίευμά του, το Associated Press, αναφερόμενο στις σημερινές κρίσιμες εκλόγές.
Όπως αναφέρει: Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεσμεύτηκε για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας με αντάλλαγμα τα 86 δις ευρώ, του νέου πακέτου διάσωσης φαίνεται να είναι οριακά μπροστά από τον πολιτικό αντίπαλο του Ε. Μεϊμαράκη που ηγείται της ΝΔ, στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.
Όμως, όπως καταδεικνύουν οι έρευνες, το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται σε υψηλά ποσοστά, γεγονός που σημάινει ότι ο νικητής δεν θα έχει αρκετούς ψήφους προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το AP σημειώνει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές «δεν έχει καιρό για χάσιμο», καθώς οι πιστωτές αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων των επόμενο μήνα, «την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να αυξήσει τη φορολογία -και εκείνη των αγροτών-, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις και να συγχωνεύσει ασφαλιστικά ταμεία».
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει το απαραίτητο ποσοστό, προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών, ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών που δίνεται στον νικητή των εκλογών.
Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια των δύο κεντρώων φιλοευρωπαϊκών μικρών κομμάτων, του άλλοτε πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ, και του Ποταμιού.

La Repubblica: Τρίτη φορά στις κάλπες οι Έλληνες μέσα σε λίγους μήνες - Διάχυτη η απογοήτευση στους πολίτες
Και τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες οι πολίτες στην Ελλάδα καλούνται να ψηφίσουν.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και σχεδόν 10 εκατ. Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες και έχουν προθεσμία μέχρι τις 19:00 να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η La Repubblica, η οποία όπως επισημαίνει "η προεκλογική περίοδος διήρκησε μόλις 3 εβδομάδες.
Η αίσθηση που επικρατεί στους δρόμους, στους ψηφοφόρους, είναι η απογοήτευση.
Ένα κλίμα που δεν μοιάζει με τίποτα με αυτό που βίωσε η Ελλάδα μόλις πριν από οκτώ μήνες, όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας έχει ανακηρυχθεί ως ο απόλυτος ηγέτης.
Έξω από τα κεντρικά γραφεία των πολιτικών κομμάτων, η γενική αίσθηση που επικρατεί απέχει πολύ από τον ενθουσιασμό.
Αντίθετα η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρ΄σικονται πολύ κοντά.
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες, προβλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με διαφορά 0,5% - 3%.
Ωστόσο οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, στο 10% με 15%, ποσοστό ικανό να διαμορφώσει άρδην το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τρίτο κόμμα πιθανότατα θα είναι η Χρυσή Αυγή, ενώ άγνωστο είναι αν θα καταφέρει να εισέλθουν στην Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, του Πάνου Καμμένου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η προεκλογική περίοδος επικεντρώθηκε στην συμφωνία με τους πιστωτές.
Μέσα σε αυτούς τους μήνες των έντονων διαπραγματεύσεων οι υποσχέσεις που έδωσε ο Τσίπρας δεν έχουν εκπληρωθεί, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα στο μέτωπο της ανεργίας και της ύφεσης.

Guardian: Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει την τύχη της χώρας - Από εκλογική κόπωση πάσχουν οι πολίτες
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας είναι ελάχιστα μπροστά από τον συντηρητικό αντίπαλό του, Ε. Μεϊμαράκη στις πρόωρες εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει την τύχη της χώρας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τονίζοντας ότι για τους περισσότερους από τους πολίτες το αποτέλεσμα «θα είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει».
Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί από τους πολίτες «πάσχουν από εκλογική κόπωση».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα όποιο κόμμα και αν έλθει στην εξουσία, έχει ήδη συμφωνηθεί η εφαρμογή των σκληρών όρων της τελευταίας διάσωσης των 86 δις ευρώ, ενώ η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας αλλά και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στον τομέα της υγείας και στο φορολογικό.
Στην τελική προεκλογική συγκέντρωση του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει "αν το παλαιό σύστημα που κυβέρνησε για 40 χρόνια θα επιστρέψει, ή αν θα κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός". Οι ψηφοφόροι πρέπει να "πουν όχι στη διαφθορά, όχι στην κατοχύρωση της εγκατάστασης της ολιγαρχίας», είπε.
Πάντως κανένα κόμμα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το 38% των ψήφων, ποσοστό που απαιτείται για την συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Όποιος κερδίσει θα χρειαστεί την υποστήριξη ίσως των δύο μικρότερων κομμάτων, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα αποκλείσει τη συνεργασία με τη ΝΔ.
Οι πιστωτές πάντως έχουν υπαινιχθεί ότι θα ήταν υπέρ «μεγάλου συνασπισμού» στην Ελλάδα που θα μπορούσε να έχει την ευρεία υποστήριξη που θα χρειαστεί προκειμένου να εφαρμοστούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης.

ΒΒC: Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Σε βαθιά κρίση η Ελλάδα
Αμφίρροπη εκλογική μάχη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα όπως γράφει το BBC.
H δημοτικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έπεσε κατακόρυφα μετά την συμφωνία διάσωσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στα μέτρα λιτότητας τα οποία έφερε στην χώρα ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ορκιστεί ότι θα αντιταχθεί.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το BBC, είναι βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση και όποιος κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να επιβάλλει περαιτέρω σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC από την Ελλάδα, είναι απίθανο το κόμμα που θα βγει πρώτο στην χώρα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς οι προθεσμίες για την εφαρμογή μιας σειράς των βασικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τρέχουν.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πολύ κοντά.
Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου, υπάρχει λιγότερος ενθουσιασμός για τις εκλογές της Κυριακής.
Η απόφαση του κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει τη αρνητική του στάση κατά των μέτρων λιτότητας που τον είχε φέρει στην κυβέρνηση, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση με 25 βουλευτές να δημιουργούν την δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε τη συμφωνία διάσωσης αμέσως μετά από δημοψήφισμα του Ιουλίου, στο οποίο περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων απέρριψε τα μέτρα λιτότητας που ήθελαν να επιβάλλουν οι δανειστές.
Σε συνεντεύξεις που οδήγησαν στην εκλογή του, ο κ Τσίπρας είπε ότι είχε βάλει τη χώρα του πιο πάνω το κόμμα του. Είπε ότι αν δεν είχε συμφωνηθεί με το τριετές πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα θα μπορούσε πιθανότατα να έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη.

WSJ: Το αμφίρροπο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών – Στήθος με στήθος η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των σημερινών (20/9) εκλογών στην Ελλάδα είναι αμφίρροπο διατυπώνει σε σχετικό δημοσίευμα η αμερικανική Wall Street Journal.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι εκλογές ολοκληρώνουν μια δραματική φάση της ελληνικής κρίσης, ενώ θα αναδείξουν τον ηγέτη που θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη.
Καθόλη την προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν μάχη στήθος με στήθος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
«Όποιο από τα δύο κόμματα και αν τελικά κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να εφαρμόσει όσα ορίζει η συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που άλλωστε έχουν υποσχεθεί», επισημαίνει η WSJ, ωστόσο εκτιμά πως «το αποτέλεσμα της κάλπης ενδέχεται να διαμορφώσουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και να κρίνουν κατά πόσο το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί».
Στη συνέχεια αναφέρει πως σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η νέα κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα θα είναι πιο μετριοπαθής, ενώ σε περίπτωση ήττας ενδέχεται να επιστρέψει στην παλιά αντιμνημονιακή ρητορική.
Από την άλλη, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ θα αναγεννηθεί η κεντροδεξιά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί θέμα ηγεσίας και ανανέωσης του κόμματος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς πολλοί Έλληνες εμφανίζονται αναποφάσιστοι ή και έτοιμοι να απέχουν από την εκλογική διαδικασία, ενώ η πλειονότητα αυτών είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτέλεσμα ενδέχεται να κριθεί από τον αριθμό όσων αναποφάσιστων επιλέξουν τελικά να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει η WSJ.
Πάντως, όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση το έργο που θα κληθεί να υλοποιήσει θα είναι το ίδιο δύσκολο: να εξασφαλίσει την επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

CNN: Φόβοι για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες καλούνται εκ νέου στις κάλπες
Σε μια Ελλάδα οικονομικά εύθραυστη και πολιτικά ασταθή, οι πολίτες καλούνται εκ νέου, για τρίτη φορά μέσα στο 2015 στις κάλπες, σημειώνει το CNN.
Στη συνέχεια κάνει λόγο για το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν τη μάχη ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία για την εκλογική νίκη στήθος με στήθος.
Η απόλυτη πλειοψηφία αποτελεί άπιαστο όνειρο, ενώ αν και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο, ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα θα μεταφραστεί σε καθυστέρηση καθυστερήσεις για το σχηματισμό συνασπισμού ή χειρότερα, νέες εκλογές.
«Και η Ελλάδα δεν έχει το χρόνο για ένα νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, τονίζει πως η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρώπη.
Το CNN επικαλείται τον Gabriel Sterne, αναλυτή της Oxford Economics, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και τα μεγάλα ζητήματα είναι το πόσο θα εκτροχιαστεί το πρόγραμμα και πόσα μέλη της ευρωζώνης θα συνταχθούν με τη Γερμανία στην άποψη ότι η απώλεια στόχων δεν είναι πλέον ένα τίμημα που πρέπει να πληρώνεται».
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, σημειώνει το CNN, το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει απελπιστική ανάγκη μία σημαντική ελάφρυνση χρέους, ενώ χωρίς αυτή την ελάφρυνση η χώρα θα βρεθεί μακροπρόθεσμα στην ίδια θέση ανικανότητας αποπληρωμής των λογαριασμών της.
Η Ευρώπη είναι απρόθυμη να συζητήσει το ζήτημα του χρέους, καθιστώντας σαφές ότι η προηγείται η αξιολόγηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία είναι σε εύθραυστη κατάσταση, μετά το χάος του καλοκαιριού.
Τα capital controls είναι ακόμη σε ισχύ, η βιομηχανική βάση έχει συρρικνωθεί και η ανεργία φτάνει το 25%, διευκρινίζει το CNN.

Γαλλικό Πρακτορείο (AFP): Με βαθιά θλίψη ψηφίζουν οι Έλληνες σήμερα – Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Αμφίρροπο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας παράλληλα πως πολλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με βαθιά θλίψη και βαριά καρδιά.
Ειδικότερα, υποστηρίζει πως η μάχη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την εκλογική νίκη θα είναι δύσκολη.
Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πως όποιο κόμμα και αν κερδίσει τελικά τις εκλογές θα εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, με βάση τη συμφωνία με τους Θεσμούς το καλοκαίρι, με αντάλλαγμα νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα.
Παράλληλα, επισημαίνει πως το 10% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι και είναι αυτοί που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Το AFP επικαλείται δηλώσεις πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται κουρασμένοι, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα.
«Ελπίζω σε καλύτερες ημέρες, ωστόσο δεν νομίζω ότι έρχονται», σημειώνει ένας πολίτης χαρακτηριστικά.

Le Monde: Απογοητευμένοι και αδιάφοροι προσέρχονται στις κάλπες οι Έλληνες
Την εκτίμηση ότι οι έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται απογοητευμένοι και αδιάφοροι στις κάλπες διατυπώνει η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως οι Έλληνες καλούνται εκ νέου στις κάλπες, ωστόσο αυτή τη φορά κυριαρχεί κλίμα απογοήτευσης, κυρίως, δε, στη νεολαία.
Κατά τη “Le Monde”, οι νέοι, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους, λίγη σημασία προσδίδουν στις σημερινές, βουλευτικές εκλογές της χώρας.
Εμφανίζονται, μάλιστα, οργισμένοι και προδομένοι από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πριν από 8 μήνες εμπιστεύτηκαν.
Νέος ψηφοφόρος, που στις εκλογές του Ιανουαρίου έδωσε την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως ο παλιός ενθουσιασμός έχει αντικατασταθεί από το αίσθημα της προδοσίας, της εξαπάτησης και της έλλειψης εμπιστοσύνης, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Independent: Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες αν και γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε μόνο χειρότερα
Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες, με επίγνωση του γεγονότος, ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές, τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε χειρότερα.
Και τα δύο κόμματα κορυφής στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει με τους δρακόντειους όρους διάσωσης του τρίτου πακέτου.
Το μόνο που μένει είναι τις εφαρμόσουν, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι ψηφοφόροι θα απέχουν και πόσοι θα επιλέξουν κόμματα που ζητούν την έξοδο από την ζώνη του ευρώ.
Και τα δύο μέρη στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή και τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το δικαίωμα, έχουν συμφωνήσει να τα δρακόντεια όρους του τρίτου ΕΕ-backed διάσωσης που συμφωνήθηκε από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το μόνο που μένει είναι να τις εφαρμόσουν.

Politico: Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα – Αλλά πόσο θα μείνει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση
Την άποψη πως το ερώτημα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα δεν είναι ποιος θα τις κερδίσει αλλά το εάν και το πόσο θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση εκφράζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico.
Το δημοσίευμα με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το δηλητήριο τους» και με την υπογραφή του Matthew Karnitschnig υποστηρίζει πως αν και πολλοί θεωρούν πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα νόημα, επισημαίνει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία τόσο όσο χρειάζεται για να αναμορφώσει την κατεστραμμένη οικονομία της.
«Η ΕΕ αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του Ιουλίου.
Αλλά η αποδοχή αυτού του ευρέως αντιδημοφιλούς προγράμματος δεν φαίνεται να αρκεί για να μπει ένα τέλος στην αυξανόμενη πολιτική αστάθεια της Ελλάδας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι οι σημερινές εκλογές είναι οι τέταρτες μέσα σε τρία χρόνια.
«Με την Ελλάδα να οδεύει στον όγδοο χρόνο ύφεσης, την ανεργία να αναμένεται να αυξηθεί και τους ανθρώπους πιο απογοητευμένους από ποτέ, είναι ασαφές το τι θα σταματήσει την πολιτική αναταραχή.
Αν η επόμενη κυβέρνηση αποδειχθεί όσο βραχύβια ήταν η προηγούμενη, οι προοπτικές για το μέλλον της χώρας στο ευρώ γίνονται δυσοίωνες» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως όποιος συνασπισμός και αν δημιουργηθεί, δεν θα έχει άλλη επιλογή πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας.
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και ο μόνος δρόμος για να το κάνεις αυτό είναι να παραμείνεις στο μονοπάτι του προγράμματος», επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζοντας ότι τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι (δημοψήφισμα, διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ) σε συνδυασμό με την επιβολή των capital controls έδειξαν ότι οι Έλληνες δεν έχουν άλλη εναλλακτική παρά να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στη νομισματική ένωση.
«Κάθε άλλο παρά δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο Τσίπρας θα εμμείνει στη συμφωνία με την Ευρώπη, εάν επανεκλεγεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην εξουσία τον Ιανουάριο με την υπόσχεση της ανάσχεσης των δημόσιων περικοπών.
Η απόφαση του Τσίπρα να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του και προκάλεσε την αποχώρηση βουλευτών του που σχημάτισαν νέο κόμμα» τονίζει το δημοσίευμα.
«Δεν βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά.
Υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα πρέπει να πρέπει να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κουτσομύτης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου και οι δανειστές να απελευθερώσουν τις επόμενες δόσεις.
«Αν η Αθήνα καθυστερήσει, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την προγραμματισμένη με 15 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την άρση των ελέγχων κεφαλαίων» τονίζει το δημοσίευμα
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η προοπτική της μεταρρύθμισης θα επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στον κυβερνητικό εταίρο, με τον Τσίπρα να αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ.
Αν το κόμμα του κάνει συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκό κόμμα, οι προοπτικές να προχωρήσει το πρόγραμμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από ότι αν ανανεώσει τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι πάντως δεν φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει από τη ΝΔ, το πρόγραμμα θα είναι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρότι η ΝΔ έχει δεσμευθεί στην τήρηση της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφασίσει να το εμποδίσει όντας αντιπολίτευση» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο Τσίπρας θα πει ένα ακόμα νέο mea culpa και θα αλλάξει πορεία.
Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να κοιτάξει μπροστά και να προβλέψει τα επόμενα βήματα του Τσίπρα, έχει αποτύχει θεαματικά», υπογραμμίζει ο κ. Παγουλάτος.

EuObserver: Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο ηττημένος των ελληνικών εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο μεγάλος ηττημένος είναι ένας: ο Αλέξης Τσίπρας», σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το EuObserver.
Μάλιστα, εκτιμά πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η πτώση του Αλ. Τσίπρα θα είναι «πιο θεαματική και επώδυνη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πτώση του Αλέξη Τσίπρα είναι αναπόφευκτη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των σημερινών εκλογών, 20/9/2015.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στους 7 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί πως το μήνυμα των πιστωτών ήταν σαφές: είτε υποχωρείτε είτε πέφτει η κυβέρνηση.
Ενώ μετά την επιβολή των capital controls και την υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα, «για να είμαστε δίκαιοι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από τις εκλογές», καθώς οι πιστωτές ασκούσαν πιέσεις για το ζήτημα των «ανταρτών».
Το EuObserver παρατηρεί πως η επιβολή των capital controls απέδειξε ότι οι απειλές των πιστωτών δεν ήταν κενές, προσθέτει, δε, πως η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή θα κληθεί να υλοποιήσει εκατοντάδες μέτρα, όπως αυτά ορίζονται από το Μνημόνιο.
Στο προεκλογικό μήνυμά του, ο Αλ. Τσίπρας καταφέρεται τόσο κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες χωρίς διαπραγματεύσεις υπάκουαν στις διαταγές των πιστωτών, όσο και κατά των αποστατών του ΣΥΡΙΖΑ, που ονειρεύονται μια ζωή έξω από το ευρώ.
Ωστόσο, η διακυβέρνησή του δεν αποτελεί καλό δείγμα: με τα capital controls να παραμένουν σε ισχύ, τους μακροοικονομικούς δείκτες να έχουν επιδεινωθεί και το Μνημόνιο, που υπέγραψε, να φέρνει εκ νέου στη χώρα τη σκληρή λιτότητα.
Άλλωστε, όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ελάχιστα είναι τα σημεία που δεν «απορρίφθηκαν» από το ίδιο το Μνημόνιο.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ένα παράλληλο πρόγραμμα, αλλά είναι αυτή μια ρεαλιστική υπόσχεση;
Παράλληλα, το EuObserver αναφέρεται και στο ζήτημα που προέκυψε με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, υποστηρίζοντας ότι είναι τόσο ζήτημα διαπλοκής, όσο και τρόπου ζωής, που δεν συνάδει με όσα το κόμμα ευαγγελίζεται.
Τέλος, σχολιάζει τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συγκρότηση κυβέρνησης, σε περίπτωση, που κερδίσει τις εκλογές, ακόμα και αν μπουν τελικά στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η μεγάλη ήττα θα έρθει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει, με αυτούς που αποκαλεί «παλιό καθεστώς».
Παράλληλα, όσο πιο σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα θα κληθεί να εφαρμόσει, τόσο πιο πολύ θα πέφτει η δημοτικότητά του Αλ. Τσίπρα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στο τέλος, καταλήγει το EuObserver, ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να καταφύγει στα ίδια μέσα με αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις οποίες τις κατηγορεί: να συνεργαστεί πλήρως με τις δυνάμεις που υποτίθεται ότι θα πολεμούσε, τους πιστωτές της χώρας και τη «σατανική τρόικα», όπως κάποτε την αποκάλεσε.

AlJazeera: Οι Έλληνες ψηφίζουν – Ο Αλ. Τσίπρας αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία
Στις κάλπες καλούνται σήμερα (20/9) οι Έλληνες, ώστε να αποφανθούν για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, με τον πρώην πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να αναζητά τη δεύτερη ευκαιρία, σημειώνει σχετικά το αραβικό δίκτυο AlJazeera.
Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων, που ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Το AlJazeera εκτιμά πως με 9 κόμματα να ελπίζουν σε είσοδο στη Βουλή, δύσκολα θα επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Σημειώνεται πως ο Αλ. Τσίπρας υπέγραψε μια συμφωνία με τους Θεσμούς, η οποία θεωρείται πολύ πιο επώδυνη από αυτή που αρχικά είχε προσφερθεί και την οποία ο λαός είχε απορρίψει.
Και μπορεί οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού να υποστηρίζουν ότι έπεσε μαχόμενος, εντούτοις ο κύριος αντίπαλός του, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει περιγράψει τους 7 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα πείραμα που κόστισε πολύ στην Ελλάδα».

Suddeutsche Zeitung: Οι εκλογές στην Ελλάδα θα κριθούν μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη
Την θέση ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα κριθούν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει πως «υπάρχουν δύο διαφορετικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την ελληνική προεκλογική εκστρατεία».
«Ο τολμηρός Αλέξης Τσίπρας από τη μία πλευρά, 41 ετών, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη: ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο κομματικός στρατιώτης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατία, ένας 61χονος πολιτικός που δεν πειραματίζεται» τονίζει το δημοσίευμα.
«Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα κριθούν μεταξύ αυτών των δύο ανδρών.
Στο τέλος όμως πιθανόν να αποφασίσει κάποιος άλλος ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα - ο Σταύρος Θεοδωράκης» επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Handelsblatt: Οι εκλογές στην Ελλάδα συνεχίζουν να προκαλούν αγωνία – Πιθανές οι επαναληπτικές εκλογές
Πιθανό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο οι Έλληνες να κληθούν εκ νέου στις κάλπες στα τέλη του Οκτωβρίου, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς όπως τονίζει το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι ελληνικές εκλογές εξακολουθούν να προκαλούν αγωνία, αυτή τη φορά όχι τόσο για το ποιον θα αναδείξουν ως νικητή, όσο για το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες συνολικά.
Και αυτό, καθώς «για την κατανομή των εδρών και τις πιθανές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι επίσης σημαντικό το ποια μικρά κόμματα τα οποία στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται κοντά στο όριο του 3% θα καταφέρουν τελικά την είσοδο στη Βουλή», σημειώνει η Handelsblatt.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, η εκλογική αναμέτρηση είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων 15 ετών.
«Τόσο ανοιχτή ήταν μια εκλογική αναμέτρηση για τελευταία φορά στις 8 Απριλίου του 2000», επισημαίνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η νύχτα θα είναι μακρά.
Η Handelsblatt σχολιάζει, επίσης, τα δημοσκοπικά ευρήματα, επισημαίνοντας ότι κάποια προβλέπουν ως και ισοπαλία στην πρώτη θέση.
«Τα δύο κόμματα βρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις στα ίδια επίπεδα. Στις τελευταίες όμως δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειχναν πάλι ένα προβάδισμα μεταξύ 0,5 και 3%. Αυτό θα έπρεπε να κάνει τους δημοσκόπους επιφυλακτικούς και κάνει το στρατόπεδο του Τσίπρα αισιόδοξο: ήδη στις εκλογές τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά είχε καθαρά περισσότερες ψήφους από ό,τι οι δημοσκόποι είχαν προβλέψει στις τελευταίες τους δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία», υπογραμμίζει, ακόμα, η εφημερίδα.

Tagesspiegel: Όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, το κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει ήδη
Την εκτίμηση ότι όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, το κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει ήδη, διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα "Der Tagesspiegel".
Ειδικότερα, επισημαίνει πως το μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι σαφές, «ό,τι έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα είναι δεσμευτικό».
Μπορεί η Angela Merkel να μην αναμίχθηκε στον προεκλογικό αγώνα - σε αντίθεση π.χ. με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του Die Linke, ο οποίος την Παρασκευή ήταν στην Αθήνα για να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις υποθέτει κανείς ότι η ίδια εύχεται καλή επιτυχία στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, εκτιμά η εφημερίδα.
Το σίγουρο είναι ότι το Βερολίνο αναμένει από όποιον αναλάβει την εξουσία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το καλοκαίρι έπειτα από μεγάλη πίεση και τις οποίες η ελληνική Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία.
Αντιθέτως, απεύχεται πλήρως το ενδεχόμενο μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης , η οποία θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί εκ νέου τμήματα του συμπεφωνημένου Μνημονίου, προσθέτει η Tagesspiegel.
Το μόνο ζήτημα το οποίο θα μπορούσε ίσως να συζητηθεί είναι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και μάλιστα με επιτυχία.
Από την άλλη πλευρά, για το SPD, είναι σχετικά αδιάφορο εάν θα είναι ο Τσίπρας ή ο Μεϊμαράκης επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, προειδοποιεί, ωστόσο, πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, το υπουργείο Οικονομικών του Σόιμπλε «να μην δείξει αλαζονεία και υπεροψία έναντι των Ελλήνων».

Die Welt: Πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι ο Τσίπρας τελικά θα συμμαχήσει με τη ΝΔ
Την εκτίμηση ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα δεχθεί τελικά ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τη ΝΔ διατυπώνει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «όποιος εδώ ψηφίζει ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, το κάνει χωρίς μεγάλη ελπίδα για ριζοσπαστική αλλαγή, κάτι που υπήρχε παντού στις τελευταίες εκλογές τον Ιανουάριο».
«ολλοί από τους οπαδούς του είναι πεπεισμένοι ότι ο Τσίπρας μετά τις εκλογές θα δεχθεί έναν μεγάλο συνασπισμό με την συντηρητική Νέα Δημοκρατία - παρά τις έντονες διαβεβαιώσεις του κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ο Τσίπρας υπόσχεται να μετριάσει τους αυστηρούς όρους λιτότητας των δανειστών για την υπερχρεωμένη χώρα του.
Ο Μεϊμαράκης υπόσχεται στους ψηφοφόρους του περισσότερη σταθερότητα.
Και τα δύο κόμματα θα πρέπει όμως, ελλείψει εναλλακτικών, να εφαρμόσουν βασικά την πολιτική λιτότητας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Die Zeit: Ανέφικτη η απόλυτη πλειοψηφία στις ελληνικές εκλογές – Μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά
«Ανέφικτη» χαρακτηρίζει την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας στις ελληνικές εκλογές, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τη Νέα Δημοκρατία, η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit".
Ειδικότερα, επισημαίνει πως οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για αμφίρροπο αποτέλεσμα και για μάχη στήθος με στήθος για την εκλογική πρωτιά, τονίζοντας πως η απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται άπιαστη.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «οι Έλληνες δεν εκφράζουν σήμερα μόνο την εμπιστοσύνη ή την δυσπιστία τους προς τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι εκλογές θεωρούνται γενικά ως ένδειξη για την μελλοντική κοινωνική πολιτική και την πολιτική λιτότητα&

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης