Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Le Monde: Από τον δικομμματισμό στον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα

Le Monde: Από τον δικομμματισμό στον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα
Ποια είναι τα οκτώ κόμματα που μπορεί να έχει το βράδυ της Κυριακής η ελληνική Βουλή
To προφίλ των κυριότερων κομμάτων που θα διεκδικήσουν αύριο, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, σκιαγραφεί η Le Monde.
Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει και ότι το γεγονός ότι πριν από εννέα μήνες είχαμε και πάλι εκλογές δείχνει και το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό.
Μετά από σχεδόν 35 χρόνια δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) όλα έχουν αλλάξει δραματικά.
Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οκτώ κόμματα μπορεί να πιάσουν το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, αλλά και ότι η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ αναμένεται σκληρή.

ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη πολιτική δύναμη είναι σε δύσκολη θέση
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, η Le Monde γράφει ότι έγινε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014 και ότι είναι μία αριστερή δύναμη με πολλές τάσεις, όπως τους ευρωκομμουνιστές, τους οικολόγους, τους σκεπτικιστές, τους σοσιαλιστές. Επίσημα ιδρύθηκε το 2004, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της πιο σημαντικής συνιστώσας (του Συνασπισμού) έγινε πρόεδρος το 2009.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πριν την κρίση ήταν 4%, αλλά σιγά, σιγά έγινε πρώτη δύναμη με τον αγώνα κατά της λιτότητας, που ήταν πολύ δημοφιλής σε μία χώρα, όπου η φτώχεια αυξήθηκε ραγδαία από το 2010.
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και ο Τσίπρας ήρθε στην εξουσία.
Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές υιοθέτησε ένα νέο πλάνο λιτότητας που πέρασε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου.
Αυτό οδήγησε σε μία διάσπαση, καθώς το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι δεν του συγχώρησε αυτή τη μεταστροφή και 40 βουλευτές αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Από αυτούς οι 25 συντάχθηκαν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει περίπου το 30%.

Λαϊκή Ενότητα, πρωταθλήτρια της γραμμής κόντρα στο ευρώ
Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένας πολιτικός σχηματισμός, όχι ακριβώς επίσημο κόμμα, από τους αποσχισθέντες του ΣΥΡΙΖΑ.
Διευθύνεται από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είναι τώρα ο πρωταθλητής της πάλης κόντρα στη λιτότητα.
Είχε πάντα μία γραμμή κόντρα στο ευρώ και για τη ΛΑΕ η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα.
Η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να περάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή αποτελώντας σε αυτή την περίπτωση ένα κόμμα που θα κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ, μία επιζήσασα του δικομματισμού
Η ΝΔ υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πλέον, ιδρύθηκε το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δύο μήνες μετά την πτώση της Χούντας.
Ο Καραμανλής έπαιξε κομβικό ρόλο για να περάσει η Ελλάδα στη δημοκρατική περίοδο και να αποκηρύξει τη μοναρχία με το δημοψήφισμα του 1974.
Ίδρυσε επίσης μία πολιτική δυναστεία, καθώς ο ανιψιός του Κώστας Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2009, οπότε και η χώρα ναυάγησε οικονομικά.
Για πάνω από 30 χρόνια η ΝΔ εναλλασσόταν στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας και σε ποσοστά κοντά στο 50%.
Κατηγορείται από ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος για την κατάσταση που το έφερε, όμως σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ  δεν έπεσε τόσο πολύ και κινείται μεταξύ 25-30%, όσο της δίνουν περίπου και οι δημοσκοπήσεις.

ΠΑΣΟΚ, περιθωριοποιημένο από την κρίση
Το ΠΑΣΟΚ διευθύνεται σήμερα από την Φώφη Γεννηματά, κόρη του Γιώργου Γεννηματά, που διατέλεσε αρκετές φορές υπουργός τη δεκαετία του 80.
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιο του Γεώργιου Παπανδρέου, ο οποίος με την Ένωση Κέντρου είχε κερδίσει τις εκλογές του 1965 με ποσοστό 53%.
Μετά τη δικτατορία ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε αυτή την κληρονομιά και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 1981 και συνολικά άλλες τέσσερις  μέχρι το 2000 με ένα διάλειμμα (1990-93) της ΝΔ.
Ο γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός το 2009 και είναι αυτός που αποκαλύπτοντας την αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οδήγησε στην έναρξη της κρίσης που εξακολουθεί να ταράζει τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς περιθωριοποιημένο σήμερα και αντιπροσωπεύει μόνο το 5% του εκλογικού κόμματος.
Είναι το κύριο θύμα της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.

Τo ΚΚΕ και ο σταθερός πυρήνας του
To KKE ιδρύθηκε το 1918 και μέχρι το 1974 ήταν παράνομο κόμμα, όπως το είχαν κηρύξει οι συνταγματάρχες που βασάνισαν την Ελλάδα.
Το ΚΚΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κόντρα στους ναζί και στον ελληνικό εμφύλιο, που ακολούθησε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Τελευταία και κατά τη διάρκεια της κρίσης το ΚΚΕ είχε ένα 8%, ενώ σήμερα συγκεντρώνει 6% στην πρόθεση ψήφου.

Ποτάμι, κεντρώοι και φιλελεύθεροι
Το Ποτάμι ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τον πρώην δημοσιογράφο του Mega Σταύρο Θεοδωράκη.
Το κόμμα δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία του αρχηγού του για τις ευρωεκλογές του 2014 και με στόχο να εκφράσει το φιλοευρωπαϊκό κέντρο.
Το Ποτάμι είναι αριστερό όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα και δεξιό σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου το Ποτάμι πήρε κάτι παραπάνω από 6% και κατετάγη τέταρτο πίσω από τη Χρυσή Αυγή.
Σήμερα ελπίζει να αυξήσει τα ποσοστά του και να συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού, εφόσον κάποιο από τα μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό κόμμα, υπό δικαστική πίεση
Πολιτικό κόμμα των νεοναζί η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1992, αλλά έκανε θορυβωδώς την είσοδό της στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2012 με ποσοστό 6,97%.
Ένα σοκ για την ελληνική κοινωνία που αποκαλύπτει, όμως, τη σύγχυση των ψηφοφόρων που δεν ξέρουν ποιον να ψηφίσουν και προτιμούν κόμματα που παρουσιάζονται ως αντισυστημικά.  
Η ρητορική τους επικεντρώνεται σε θέματα ξενοφοβίας, εθνικής κυριαρχίας και εθνικιστικά, ενώ το σλόγκαν τους είναι «Η Ελλάδα ανήκει στους  Έλληνες».
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ένας ακτιβιστής της Χρυσής Αυγής σκότωσε με μαχαίρι τον 34χρονο αντιφασίστα Παύλο Φύσσα.
Συνελήφθη και αυτή ήταν η αρχή μίας μακράς έρευνας, σύμφωνα με την οποία κατηγορούνται πάνω από 70 άτομα και αρκετοί από τους 17 βουλευτές για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Η δίκη είναι σε εξέλιξη.
Αλλά αυτό δεν εμποδίζει το κόμμα να εμφανιστεί στις εκλογές της Κυριακής και αναμένεται να πάρει πάνω από 7%.

Ένωση Κεντρώων, ένα πολιτικό αουτσάιντερ
Η Ένωση Κεντρώων που ιδρύθηκε το 1992 από τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είναι και σήμερα ο επικεφαλής της, μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να μπει για πρώτη φορά στη Βουλή.
Ο Λεβέντης είναι μία προσωπικότητα που χλευάστηκε από τους Έλληνες πολιτικούς και πολίτες για τους πύρινους λόγους που έβγαζε από το κανάλι 67 τη δεκαετία του 90.
Ήθελε να αναβιώσει την κληρονομιά μεγάλων Ελλήνων πολιτικών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Λεβέντης φλερτάρει με το 4%, κάτι που δείχνει τον κατακερματισμό της ψήφου στις αυριανές εκλογές.

ΑΝΕΛ, οι πειθαρχημένοι συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ
Οι ΑΝΕΛ το κόμμα του οποίου ηγείται ο Πάνος Καμμένος, θα δυσκολευτούν να μπουν στη Βουλή την Κυριακή, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν κάτω από το 3%.
 Ήταν μέχρι πρότινος στην κυβέρνηση, σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα, που θα ήθελε να ξαναζήσει την εμπειρία με έναν τόσο πιστό και πειθαρχημένο εταίρο.
Οι ΑΝΕΛ ιδρύθηκαν το 2012 από τον Πάνο Καμμένο που είχε φύγει από τη ΝΔ και είναι ένα κόμμα πολύ εθνικό, προσκολλημένο στην ορθοδοξία και εχθρικό προς τους μετανάστες.
Αν στερηθεί της στήριξής τους, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον κερδίσει την Κυριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης