Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι εκλογές στην Ελλάδα και η σημασία τους για τη χώρα και την Ευρωζώνη

CNBC: Οι εκλογές στην Ελλάδα και η σημασία τους για τη χώρα και την Ευρωζώνη
Στη σημασία που έχουν οι εκλογές στην Ελλάδα, τόσο για την ίδια όσο και για τη ζώνη του ευρώ, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Όπως επισημαίνεται, μέχρι τώρα οι εκλογές μόλις και μετά βίας έχουν προκαλέσει τριγμούς στις αγορές, καθώς η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λιτότητα έχει «εξουδετερωθεί» από την στροφή του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Κάθε μία εκ των τριών προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων από την στιγμή που υπεγράφη το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας δεν επέλυσε τη βαθιά πολιτική κρίση της Ελλάδας και η ψήφος της Κυριακής δεν θα είναι διαφορετική», προειδοποιεί ο Wolfango Piccoli, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence.
Ο ελληνικός λαός, ο οποίος υποφέρει από τη βαθιά ύφεση, την υψηλή ανεργία και απογοητευμένος από την πολιτική διαδικασίας, οδεύει στις κάλπες με βαριά καρδιά.
Αυτές είναι «οι εκλογές που κανείς δεν θέλει να ψηφίσει», δηλώνει στο CNBC ο Nίκος Μαλκουτζής, αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή».
Το πιθανότερο είναι ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, αποτελούμενη ίσως τόσο από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η θητεία της ίσως να είναι ακόμη πιο σημαντική από τη λαμπερή, όμως γρήγορα διαλυθείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση, όταν εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, παρά το γεγονός ότι ευαγγελιζόταν ότι θα απαλλάξει τους Έλληνες από τη λιτότητα.
Μια αδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ, τις περαιτέρω εκταμιεύσεις δόσεων, την επίσημη ελάφρυνση του χρέους και εν τέλει θα μπορούσε να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τους κινδύνους περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, προειδοποιούν οι αναλυτές της Barclays.

Επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας;

Η Νέα Δημοκρατία, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ήττα της από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται χαρούμενη για την πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αποτυχία του να κερδίσει περισσότερους συμβιβασμούς από τους διεθνείς πιστωτές, παρά το δημοψήφισμα του Ιουλίου για το πρόγραμμα διάσωσης.
«Αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, δεν νομίζω ότι θα έχει τη βούληση ή την ικανότητα να κυβερνήσει (…) Ακόμη και αν θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, το κόμμα του δεν θα τον αφήσει», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής της Ν.Δ. σε δηλώσεις του στο CNBC.

Μην αποκλείεται τον ΣΥΡΙΖΑ… ακόμη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μπορεί ακόμη να διεκδικήσει ότι είναι σχετικά φρέσκο, νέο και αμόλυντο κόμμα από τις δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης, που συνέβαλαν στην τρέχουσα δυσχερή θέση της Ελλάδας.
Το σκάνδαλο γύρω από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, μέντορα του Τσίπρα, δεν έχει βοηθήσει το κόμμα.
Όποια και αν είναι η μοίρα του την Κυριακή, είναι μια εποχή πολιτικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη και μόλις ολοκληρωθούν οι ελληνικές εκλογές, οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που αποτελούν πρόκληση, θα λάβουν χώρα στην Πορτογαλία (Οκτώβριος) και την Ισπανία (Δεκέμβριος).

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης