Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από τις πλέον αμφίρροπες οι εκλογές της Κυριακής – Αναποφάσιστοι και αποχή κρίνουν την πρωτιά

Από τις πλέον αμφίρροπες οι εκλογές της Κυριακής – Αναποφάσιστοι και αποχή κρίνουν την πρωτιά
Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση - θρίλερ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών.
Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εμφανίζεται – βάσει πάντα των μετρήσεων - οριακή (περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα), ενώ ανοιχτή είναι ακόμα και η πρώτη θέση.
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη στάση των αναποφάσιστων (το ποσοστό τους ανέρχεται περίπου στο 6%) αλλά και από το ύψος της αποχής.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το μεγαλύτερο πλήγμα από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία το υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 28,5% όσων τον ψήφισαν στις εκλογές του Ιανουαρίου, υποστηρίζουν πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν.
Στάση που ακριβώς υποδηλώνει την απογοήτευση όσων εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα για την πολυαναμενόμενη «αλλαγή» και ανανέωση στα πολιτικά και δημόσια ήθη, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.
Πρόκειται για τους ίδιους ψηφοφόρους, οι οποίοι τον περασμένο Ιανουάριο βρήκαν καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ διότι νωρίτερα είχαν απογοητευθεί για τους ίδιους λόγους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Τα ίδια συναισθήματα μοιράζονται πάνω – κάτω και όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει κάποια πολιτική δύναμη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί με αξιόπιστο τρόπο τα προβλήματα της καθημερινότητας τους και της χώρας.
Ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο έκδηλη η «καχυποψία», η απογοήτευση και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Παρόλο αυτά η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και πάνω από όλα πρέπει να κυβερνηθεί.
Και για να κυβερνηθεί αξιόπιστα και με σταθερότητα, πρέπει οι πολίτες της να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν το αποτέλεσμα.
Η απαξίωση είτε της εκλογικής διαδικασίας είτε των πολιτικών δυνάμεων ενέχει αρκετούς κινδύνους για μια σειρά από «σταθερές» που θεωρούνται – τουλάχιστον σήμερα – αναμφισβήτητες.
Άλλωστε η οργή, η απογοήτευση και εν τέλει η «παραίτηση» δεν πρόκειται να φέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή να οδηγήσουν σε λύσεις.
Όσο δύσκολο και αν φαντάζει για πολλούς η απάντηση στο ερώτημα «τι να ψηφίσω;», η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία και η συνδιαμόρφωση του αποτελέσματος είναι απαραίτητη.
Άλλωστε ότι ακολουθήσει την 20η Σεπτεμβρίου, θα είναι το αποτέλεσμα των επιλογών του ελληνικού λαού.
Και με αυτές τις επιλογές, η χώρα και όλοι μας θα κληθούμε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης