Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η Ευρώπη των εθνικών εγωισμών – Ανίκανη για συλλογική δράση στην προσφυγική τραγωδία

Le Monde: Η Ευρώπη των εθνικών εγωισμών – Ανίκανη για συλλογική δράση στην προσφυγική τραγωδία
Τα 28 κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν για μερικές ενέργειες αλληλεγγύης και κοινής λογικής, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα
Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» την αποτυχία των Ευρωπαίων να αποφασίσουν έστω την ανάληψη συλλογικής δράσης ενώπιον της τραγωδίας με τους πρόσφυγες που εξελίσσεται στα σύνορά της.
Στο βασικό άρθρο της, η «Le Monde» σημειώνει ότι πέραν της κωλυσιεργίας όσον αφορά τη συμπεριφορά της Ευρώπης, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες της Ε.Ε., πέραν των ηθικών ζητημάτων που εγείρονται και που δεν είναι ικανά να πείσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να δράσουν, κανείς μπορεί να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα για την αποτυχία των Ευρωπαίων να αποφασίσουν μια από κοινού έστω συλλογική δράση εναντίον της τραγωδίας που βιώνουν οι πρόσφυγες.
Παρουσιάζεται μια Ευρώπη που τείνει να αγνοήσει την τραγωδία που χτυπάει την πόρτα της, σημειώνει η «Le Monde» και προσθέτει ότι «αυτό είναι το νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τίθεται εν αμφιβόλων».
«Διεκδικεί να έχει κοινή εξωτερική πολιτική, να υπερασπίζεται τις παγκόσμιες αξίες, την υποδειγματική απεικόνιση των δημοκρατιών της, εν ολίγοις να είναι οτιδήποτε περισσότερο από μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου», όμως «σε αυτή την πρώτη δοκιμή, απαντά διά της απουσίας της».
Αντιδρά σαν να είναι μια ένωση κρατών που συνδέονται από μια συμφωνία για ενιαία αγορά αι τίποτα άλλο.
Αυτό αποτελεί μια παλινδρόμηση από τις αρχικές της φιλοδοξίες, σημειώνει η «Le Monde» και προσθέτει ότι αποτελεί συνάμα ομολογία μιας επικίνδυνης συλλογικής αδυναμίας της.
Οι εμπόλεμες συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα και ακόμη και αν η Ευρώπη αποφασίσει να είναι σχετικά αδιάφορη όσον αφορά τη μοίρα των οικογενειών που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο και τις πιο απάνθρωπες διώξεις, δεν θα ξεφύγει από τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες του χάους στη Μέση Ανατολή.
Από την οπτική της υπεράσπισης των συμφερόντων της, πρέπει να συμβάλει συλλογικά και θα ήταν καλό να ξεκινήσει από τους πρόσφυγες.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης