Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεϊμαράκης: Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος - Ο Τσίπρας έχει κρυφή ατζέντα - Το 7μηνο του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 90 δισ

Μεϊμαράκης: Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος - Ο Τσίπρας έχει κρυφή ατζέντα - Το 7μηνο του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 90 δισ
O κ. Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό - Το χρέος μετά τα capital controls  υπολογίζεται οτι θα έχει φτάσει έως το 2022 στο 170%,
(upd 14) Για κρυφή ατζέντα στο συνταξιοδοτικό κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ,  η οποία διήρκησε 3,5 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για την ανάγκη εθνικής συννενόησης και την συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ αναφέρθηκε και στα καταστροφικά αποτελέσματα - όπως τα χαρακτήρισε - της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η χώρα στο 7μηνο χρεώθηκε αλλά επιπλέον 90 δις ευρώ. 
Πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω. Η ΝΔ απαντά θετικά και καλεί τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν ", τόνισε
"Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα όταν πρέπει να θέσει το εθνικό καθήκον πάνω από οποιοδήποτε κομματικό κόστος.
Και το 2012 συμπράξαμε με κόμματα που υπήρχε ένταση.
Σε ένα κοινό πρόγραμμα όμως αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε και αφήσαμε πίσω αυτά που μας χώριζαν.
Εκανα μια πρόταση προκειμένου να έχουμε μια συνεργασία. Μια πρόταση επί της ουσίας. Με κοινή συνεννόηση και κρατώντας την αυτονομία μας θα μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση", ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το χρέος μετά τα capital controls  υπολογίζεται οτι θα έχει φτάσει έως το 2022 στο 170%, ενώ όπως ανέφερε
 "εάν υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις της χώρας που έχει κρύψει η κυβέρνηση Τσίπρα θα τις καταγγείλουμε αλλά θα τις αναγνωρίσουμε".
Όπως τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης "Θα μπορούσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούμε μαζί στην κυβέρνηση και να εφαρμόσουμε μαζί το μνημόνιο που υπέγραψε".
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι βρίσκεται σε στρατηγικό κενό, ενώ διερωτήθηκε γιατί ο Τσίπρας δεν θέλει συγκυβέρνηση, "Για να γίνει κάνει αντιμνημονική αντιπολίτευση και να πετροβολάει;" τόνισε χαρακτηριστικά.
O κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, οφείλουμε το 2016 να έχουμε μια κοινή στάση στα δύσκολα οικονομικά ζητήματα. Κι εγώ είχα παλαιότερα την άποψη οτι τα κόμματα πρέπει να πηγαίνουν σε μονοκομματική κυβέρνηση αλλά οι καταστάσεις έχουν αλλάξει, ανέφερε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ "και εγώ είχα παλαιότερα την άποψη οτι τα κόμματα πρέπει να πηγαίνουν σε μονοκομματική κυβέρνηση αλλά οι καταστάσεις έχουν αλλάξει", ενώ όπως τόνισε "Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν γιατί έχουμε όλοι μεγαλύτερη εμπειρία σε έκτακτες περιστάσεις".
Κριτική άσκησε ο κ. Μεϊμαράκης και στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τονίζοντας ότι "ο τρόπος που ανακοινώθηκε ο ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά πριν απο τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν λάθος".
"Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και έχουμε διδαχθεί απο τα λάθη μας. Αλλάζουμε τη χώρα αλλάζουμε κι εμείς", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο 7μηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι " Τους τελευταίους 7 μήνες σταμάτησαν όλα. Τα κοινοτικά έργα, οι επενδύσεις και η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούνιο σε επίπεδα ρεκόρ. Ο κόσμος δεν πρόλαβε στις αρχές του 2015 να ανασάνει απο την καλή εξέλιξη της οικονομίας", ανέφερε.
"Οι δήμοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την κυβέρνηση Τσίπρα, τόνισε ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης γιατί αυτός διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία που έχουμε σήμερα.
"Θα προχωρήσουμε στη σύσταση εθνικής ομάδας με αντικείμενο την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια πυξίδα κι ένα πρόγραμμα που θα συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις", τόνισε.
Τα αναπτυξιακά έργα δεν έχουν αριστερή και δεξιά πολιτική - Πρέπει να ολοκληρώνονται ανεξάρτητα κυβερνήσεων.
Το μνημόνιο προβλέπει 3% ύφεση για το 2016 και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτάσει στο 2% από την απελευθέρωση πόρων", τόνισε ενώ όπως δεσμεύτηκε "αν η ύφεση το 2016 είναι τελικά κάτω από το 3% δεσμεύομαι οτι το ποσό που περισσεύει θα επιστραφεί στο λαό. Ότι είπαμε για τους αγρότες το είπαμε πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Το θέμα των αγροτών είναι εθνικό - Τα νέα μέτρα φορολόγησης για τους αγρότες δεν είναι εφικτά.
Αναφερόμενος στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη και αλλάζουν τάχιστα. Καλές είναι οι δημοσκοπήσει ως στοιχεία, τις οποίες και διαβάζω αλλά υπάρχουν κι αυτές που στοχεύουν στην επιρροή των πολιτών".
Όπως ανέφερε "το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το ποσοστό που κατάφερε να πάρει είναι φαινόμενο της εποχής. Ο λαός διαμαρτυρήθηκε ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και άλλα ακραία κόμματα και πιστεύω οτι στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 3%", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από το 2010-2011 και έχουν καταλάβει οτι τα μνημόνια ήταν ο μόνος δρόμος.
"Ο λαός θα καταλάβει οτι τα κόμματα που εκφράζουν ευρωπαϊκές προοπτικές έχουν συνέχεια".
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της Παιδείας αλλά της ανεργίας στους νέους, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι
"Ο πρώτος στόχος είναι να προσφέρουμε ανώτερη εκαίδευση στην Ελλάδα με τα λιγότερο κόστος για τους γονείς.
Δεν είναι δωρεάν η παιδεία που έχουμε στην Ελλάδα γιατί το κόστος για σπουδές σε άλλες πόλεις είναι μεγάλο.
Τα παιδιά μας πάνε για σπουδές στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, εάν υπήρχαν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα σπούδαζαν εδώ
 Η αγορά εργασίας είναι τελικά αυτή που θα ανταμείψει κάθε νέο ανεξάρτητα από τα πτυχία που θα έχει
Μαγικό κουμπί για την μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει, εύκολα γκρεμίζεις και δύσκολα χτίζεις έτσι είναι και με την ανεργία
 Με απασχολεί η ανεργία των νέων αλλά με απασχολεί περισσότερο η ανεργία του 50άρη που έχει οικογένεια
Καταφέραμε σαν ΝΔ να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης που μπορούν να δώσουν εισόδημα σε ανέργους", τόνισε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "δεν υπάρχει σήμερα θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μειμαράκη, εάν θέλει όμως να μετέχει θα συζητήσουμε για υπουργεία. Η δεύτερη ευκαιρία που ζητάει ο Τσίπρας θα είναι και η ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα. Η επόμενη κυβέρνηση θα στελεχωθεί με ικανά στελέχη της ΝΔ έτοιμα ψυχολογικά γι αυτό το δύσκολο ρόλο".
"Εκείνοι που θα αναλάβουν θα πρέπει να είναι γνώστες και να είναι και ψυχολογικά έτοιμοι να εφαρμόσουν τα μέτρα. Είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο στην κυβέρνηση που έρχεται" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επεσήμανε ότι τα δικά του στελέχη είναι δοκιμασμένα.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι πολίτες αλλάζουν γνώμη για το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματεύτηκε σκληρά.
Κάλεσε δε τους πολίτες να μην οδηγηθούν όπως τον Ιανουάριο σε ψήφο διαμαρτυρίας. 
Αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη», τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα έγιναν το επτάμηνο και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.
Σε ερώτηση με ποιούς θα σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "Δεν την έχω "ψωνίσει" ότι την επόμενη Δευτέρα θα είμαι πρωθυπουργός ώστε να φτιάχνω ήδη το υπουργικό συμβούλιο.
Στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν και δεσμευτήκαμε ως χώρα", ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι πολύ κρίσιμο το πρώτο 7μηνο διακυβέρνησης της επόμενης κυβέρνησης για να δείξουμε σοβαρότητα και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη".
Για το ενδεχόμενο της ήττας ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο δεν υπάρχει. Το ζήτημα είναι πόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε. Το ζήτημα είναι να λειάνουμε τις γωνίες του τρίτου μνημονίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη μάχη δεν μπορώ να κάνω σενάριο σε περίπτωση ήττας...
Εμείς πάμε για να κερδίσουμε. Δεν ενδιαφέρει κανέναν τι θα κάνουμε σε άλλη περίπτωση.
Αναφερόμενος στην κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για την κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που πληροφορούμαστε ότι υπάρχει".
"Μη επίσημα γνωρίζουμε ότι στην κρυφή ατζέντα του κ. Τσίπρα είναι το ασφαλιστικό και το θέμα των αγροτών που έμειναν πίσω".
Αναφερόμενος στο θέμα της λίστας Lagarde o κ. Μεϊμαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Τι έκανε τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη λίστα Lagarde; Τίποτα, μην προσπαθούν να μας πείσουν ότι κόπτονται για τη διαφάνεια;".
"Οι πολίτες γνωρίζουν το πολιτικό μου παρελθόν τόσα χρόνια. Ας αποφασίσουν εάν θέλουν εμένα η τον Τσίπρα", τόνισε ενώ αναφερόμενος στο θέμα τον capital controls ανέφερε ότι "Δεν είμαι σε θέση να πω πότε θα απαλλαγούμε από τα capital controls αλλά θα δώσουμε αμέσως το μήνυμα της σοβαρότητας και ευθύνης".
Σε ερώτηση για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι θα εφαρμόσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα επανεξεταστεί το ΕΚΑΣ και θα αποκατασταθούν οι μισθοί των ενστόλων, ενώ αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να κλείσει έως το τέλος Νοεμβρίου οπότε και θα υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομίας".
Για το χρέος ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι "ο  κ. Τσίπρας αφαίρεσε από τη χώρα τη δυνατότητα κουρέματος του χρέους», ενώ για τις συντάξεις σημείωσε ότι «στο συνταξιοδοτικό δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις συντάξεις που θα θέλαμε να είναι θα πρέπει να γίνουν μία σειρά πράγματα. Αυτό αποκλείεται για το 2016. Για το εργασιακό ο κ. Τσίπρας με την αριστερή μελαγχολία υπέγραψε για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν υπήρχε στο τραπέζι όταν ήμασταν εμείς".
"Η Ελλάδα πρέπει να έχει σταθερή διακυβέρνηση. Δεν μπορεί ένα κόμμα ακόμα και αυτοδύναμο δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων στη Βουλή μόνο του. Ακόμα και με 151 έδρες θα κάνουμε συμμαχίες".
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική τόνισε ότι "Ποτέ δεν χαλάσαμε τις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο και την Ευρώπη. Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, να περάσει ο αγωγός από την Ελλάδα και προσπαθούμε να πείσουμε και την Ευρώπη ότι αυτό είναι καλό, να γίνουμε κόμβος".

(Πρώτη ενημέρωση 13 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα: 11.40 π.μ)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης