Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την πλήρη σύγχυση των πολιτικών αρχηγών για την επόμενη ημέρα ανέδειξε το debate

Την πλήρη σύγχυση των πολιτικών αρχηγών για την επόμενη ημέρα ανέδειξε το debate
Δεν υπήρξε νικητής ή ηττημένος από την τηλεοπτική αναμέτρηση
Πράγματι το debate των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε μια μονότονη και αδιάφορη διαδικασία, η οποία δεν πρόσφερε τίποτα καινούριο τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε εντυπώσεις.
Μια και οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν περιχαρακωμένοι στους μονολόγους τους, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική ρητορική τους και έχοντας ως κύριο μέλημα τους να μην εκτεθούν αφενός σε λάθη και αφετέρου στους δυνητικούς ψηφοφόρους τους.
Ωστόσο, η τηλεοπτική αναμέτρηση ανέδειξε τη σύγχυση, στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου, αποκαλύπτοντας παράλληλα την αμηχανία και τα περιορισμένα αντανακλαστικά τους για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας της χώρας.
Ο κ.Τσίπρας δεν έκρυψε για άλλη μια φορά την αμηχανία, και ενδεχομένως την αδυναμία του, να υπερασπιστεί σθεναρά τη συμφωνία που έφερε, αποδεικνύοντας ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική που δεν πιστεύει.
Ο κ.Μεϊμαράκης παρά το γνωστό ύφος του και την προεκλογική «λάμψη» του κάθε άλλο παρά έπεισε ότι διαθέτει ένα πειστικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας και ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτό που διεκδικεί, δηλαδή στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Ο κ.Λαφαζάνης δεν κατάφερε – για άλλη μια φορά – να πείσει την κοινή γνώμη ότι η εναλλακτική του εθνικού νομίσματος που προτείνει, μπορεί να αποτελέσει πραγματικά τη λύση, αφήνοντας να φανεί ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο αφορά μόνο την πολιτική του επιβίωση.
Ο κ.Θεοδωράκης, πέρα από τις ατάκες του στυλ «πρώτη φορά στα σοβαρά» απέδειξε και αυτός τη σύγχυση, στην οποία βρίσκεται, μια και από τη μια επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το ότι αντιπροσωπεύουν ότι πιο παλιό πολιτικά υπάρχει στην χώρα, αλλά από την άλλη εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί μαζί τους για να κυβερνηθεί ο τόπος.
Ο κ.Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι απολαμβάνει την πολιτική «μοναξιά» του, ποντάροντας (αλλά και τρέμοντας παράλληλα) στο ότι για να αναλάβει δράση, θα πρέπει ο κόσμος να έρθει ανάποδα, στάση που μάλλον αφήνει να εννοηθεί ότι το 5% με 6% είναι μια χαρά για το ΚΚΕ.
Ο κ.Καμμένος έβγαλε λίγο από τη συνήθη πολιτική ρητορική του στην αντιπαράθεση με τον κ.Μεϊμαράκη, αλλά επί της ουσίας επιβεβαίωσε και αυτός την πολιτική «σύγχυση» του, μια και δεσμεύτηκε ότι αν είναι στην επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο όμως διατήρησε όσο ήταν σε αυτήν την κυβέρνηση.
Η κα.Γεννηματά επιχείρησε να παίξει το χαρτί της δικαίωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, αλλά για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι ο λόγος της κάθε άλλο παρά πειστικός είναι.
Από το προχθεσινό debate κανείς πολιτικός αρχηγός δεν κέρδισε ή δεν έχασε κάτι.
Ωστόσο, η σύγχυση και η αμηχανία τους για το τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα ήταν εμφανής.
Μόνο που αυτή τη στιγμή, οι πολίτες – αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στην χώρα – απαιτούν από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι ένα βήμα μπροστά, και όχι ένα βήμα πίσω.
Αυτό που τους ζητείται επιτακτικά είναι να έχουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους το πώς θα πορευτούν την επόμενη ημέρα.
Ζητούμενο που από ότι φαίνεται δεν υπάρχει ακόμα στο σχεδιασμό τους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης