Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η νέα απόφαση Χουλιαράκη για τα capital controls - «Σπάσιμο» προθεσμιακών και επιστροφή των χρημάτων από τα σεντούκια - Διαψεύδει η ΤτΕ

Η νέα απόφαση Χουλιαράκη για τα capital controls - «Σπάσιμο» προθεσμιακών και επιστροφή των χρημάτων από τα σεντούκια - Διαψεύδει η ΤτΕ
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης έως και 5.000 ευρώ τον μήνα
(upd)«Σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων για την αγορά ακινήτων και ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων που βρίσκονται σε σεντούκια και στρώματα ακόμη και στο εξωτερικό θα προβλέπει η νέα απόφαση χαλάρωσης των capital controls που έχουν επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται να αποσταλεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τα επόμενα 24ωρα και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις που θα δίνουν βαθιά ανάσα ρευστότητας στην αγορά, τις επιχειρήσεις αλλά σε φοιτητές και τα φυσικά πρόσωπα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα προβλέπεται η δυνατότητα να σπάσουν οι προθεσμιακές καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν για αγορά ακινήτου.
Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ' εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, με ανώτατο όριο περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι οι πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατούν κρυμμένα στα σεντούκια μετρητά και αποφασίζουν να τα επιστρέψουν στις τράπεζες, θα μπορούν να τα μεταφέρουν εκ νέου στις τράπεζες με κίνητρο τη δυνατότητα να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν.
Πρακτικά, δηλαδή, δεν θα υφίστανται τον περιορισμό του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ, αλλά θα μπορούν να κάνουν ανάληψη όποιου ποσού επιθυμούν ανά πάσα στιγμή. Για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση έχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ.
Τα χρήματα θα κατατίθενται στους υφιστάμενους λογαριασμούς των καταθετών και προκειμένου να είναι εφικτός ο διαχωρισμός από τις υφιστάμενες καταθέσεις που θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς capital controls, έχει ετοιμαστεί ειδικό λογισμικό στις τράπεζες.
Σημαντικές διευκολύνσεις προβλέπονται και για τη ρευστότητα προς τις εισαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν πλέον απευθείας και με λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες από τα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων μέχρι 2.000 ευρώ τον μήνα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, έξοδα διαμονής κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης έως και 5.000 ευρώ τον μήνα με ταχύτερες διαδικασίες απευθείας από τις τράπεζες και χωρίς έγκριση του αιτήματος από τις επιτροπές εγκρίσεων.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων μέχρι 500 ευρώ τον μήνα και ανά πελάτη στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά μέσω των τραπεζών και των εταιρειών μεταφοράς κεφαλαίων.
Από χθες ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ισχύουν τα νέα διευρυμένα όρια συναλλαγών για τις επιχειρήσεις.
Το ημερήσιο όριο ανά τράπεζα διπλασιάστηκε από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ και σε εβδομαδιαία βάση θα διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ, το οποίο ως επί το πλείστον θα διατίθεται για εισαγωγές.
Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες «απελευθερώθηκαν» περίπου 150 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν οι συσσωρευμένες αιτήσεις συναλλαγών μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.
Στο εξής κάθε Πέμπτη οι υποεπιτροπές των τραπεζών θα ενημερώνουν την επιτροπή εγκρίσεων για τις τυχόν υπερκαλύψεις ποσών στα ζητούμενα κεφάλαια προκειμένου να διεκπεραιώνονται γρήγορα.

Διαψεύδει τα περί χαλάρωσης η ΤτΕ

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης περί επικείμενης νέας χαλάρωσης των capital controls.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ οποιαδήποτε χαλάρωση προϋποθέτει, πρώτον υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έγκριση του αιτήματος από αρμόδια επιτροπή της ΕΚΤ και τέλος έπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

(πρώτη ενημέρωση 10 Σεπτεμβρίου 2015, 00:37)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης