Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) στο bankingnews: «Είμαστε το κρισιμότερο και ίσως το πιο ωφέλιμο 6% της μεταπολίτευσης»

Σ. Θεοδωράκης (Ποτάμι) στο bankingnews: «Είμαστε το κρισιμότερο και ίσως το πιο ωφέλιμο 6% της μεταπολίτευσης»
Παρ' ότι δεν προέρχεται από «τζάκι» ούτε είχε... κληρονομιά ψήφων, ο Στ. Θεοδωράκης κατάφερε να ανοίξει μια «αγορά» στον κεντρώο μεταρρυθμιστικό χώρο που δεν υπήρχε πριν…
Xωρίς να είναι πολιτικός… γόνος, χωρίς να προέρχεται από "τζάκι", χωρίς να έχει «κληρονομιά» ψήφων από το… μπαμπά, κατάφερε να ανοίξει μια «αγορά» που δεν υπήρχε πριν…
Μπήκε σφήνα στον κεντρώο, μεταρρυθμιστικό χώρο και με μετριοπαθή αλλά σταθερό λόγο, με «ορθόδοξες» απόψεις στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, κατάφερε να λάβει ένα 6,05% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πείθοντας 373.868 ψηφοφόρους.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ήταν η έκπληξη των εκλογών του Ιανουαρίου.
Και λέμε η έκπληξη, καθώς ο εν λόγω μεταρρυθμιστικός χώρος, είναι ένας… δύσκολος χώρος, ένας χώρος που δεν ελκύει την… οργισμένη ψήφο και δεν κεφαλαιοποιεί την αγανάκτηση (όπως κάνουν τα… άκρα), αλλά είναι ένας χώρος συνειδητής και «ψαγμένης» επιλογής.
Πέτυχε λοιπόν εκεί όπου απέτυχαν πολλά άλλα μικρά κόμματα που είχαν παρόμοιες ή συγγενικές – σε αρκετό βαθμό – θέσεις.
Δράση, Δημιουργία Ξανά, Δημοκρατικοί, Κοινωνία Αξιών είναι κόμματα με αξιόλογα στελέχη και απόλυτα τεκμηριωμένες απόψεις σε πλείστα ζητήματα, όμως δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή.
Είτε παιδί του… Μπόμπολα λοιπόν είτε όχι, είτε παιδί των media και δημιούργημα του «συστήματος» όπως τον κατηγορούν, η επιτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη είναι αναμφισβήτητη, έχει καταγραφεί, κανείς δεν μπορεί να την αναιρέσει.
Όλες τις αβάντες του κόσμου αν έχει κάποιος, αν δεν «περάσει» ο ίδιος στο κοινό και στους ψηφοφόρους, Βουλή δε βλέπει.

«Έχτισε» επιτυχώς στο δρόμο της Δημιουργίας Ξανά 

Βεβαίως, ο Στ. Θεοδωράκης, αναμφίβολα «πάτησε» πάνω στη… σχολή των προηγούμενων σχημάτων και κυρίως της Δημιουργίας Ξανά του Θ. Τζήμερου, που ήταν το πρώτο – σ’ αυτή την κατηγορία και αυτή την «ιδεολογία» πολιτικό σχήμα που άνοιξε μια αγορά που δεν υπήρχε πριν. Η Δημιουργία Ξανά και μέσω του διαδικτύου, είναι το κόμμα που επανέφερε την ουσία της πολιτικής συζήτησης ξανά στη νέα και δυναμική γενιά, βάζοντας στο «κόλπο» σύγχρονους επαγγελματίες, επιστήμονες, μικρούς και μεγαλύτερους.
Παρ’ ότι δεν έχει καταφέρει – έως τώρα – να μπει στη Βουλή, η Δημιουργία Ξανά θεωρείται «πρόγονος»… καλλιεργητής και ανιχνευτής του κεντρώου, μεταρρυθμιστικού χώρου, ενός χώρου μακριά από εμμονικές ιδεοληψίες του παρελθόντος, ενός χώρου της κοινής λογικής και του αυτονόητου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, «έχτισε» πάνω στους δρόμους αυτού του χώρου, που έχει τεράστια… αποθέματα αλλά είναι κατακερματισμένος και εγκλωβισμένος στις καθιερωμένες – μεγάλες κομματικές «φίρμες» που τον κρατούν δέσμιο εδώ και χρόνια.
Μιλώντας με πιο.. στρογγυλή γλώσσα σε σχέση με το Θ. Τζήμερο, πιο ισορροπιστής, ίσως λιγότερο ρηξικέλευθος, ίσως πιο… συμβατικός και πιο συντηρητικός, κατάφερε να μη φοβίσει το σύστημα, όπως έκανε ο ιδρυτής της Δημιουργίας Ξανά.
Το αν θα συνεχίσει και αν θα «χτίσει» στο ποσοστό του Ιανουαρίου ή αν θα επηρεαστεί αρνητικά από το ισχυρό τωρινό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. μένει να φανεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό το 6% έπαιξε ιστορικό ρόλο το καλοκαίρι»

Το bankingnews.gr συνάντησε το Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαρούσι, στο περιθώριο της προχθεσινής του ομιλίας. Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της ομιλίας, μας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε το κόμμα του με την αταλάντευτη – υπέρ της Ευρώπης – στάση.
«Είμαστε το πιο κρίσιμο και πιθανότατα το πιο ωφέλιμο 6% της μεταπολίτευσης!
Με την κάθετη και απόλυτα ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη στάση μας στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη…
Με το «ταπεινό» 6% συμβάλλαμε στο να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» μας τόνισε…
Και συνέχισε: «Παίξαμε καταλυτικό ρόλο. Ίσως τώρα η χώρα να ήταν σε εντελώς άλλους δρόμους αν δεν υπήρχαμε… Εμείς, στη συνάντηση των αρχηγών, μετά το δημοψήφισμα, και ξέροντας ότι η χώρα είχε μετρημένες ώρες, έχοντας μάλιστα το τελεσίγραφο των ευρωπαίων για το απόγευμα της Δευτέρας, κάναμε την ξεκάθαρη επιλογή, τη μεγάλη κίνηση.
Είπαμε, ότι αν ο Τσίπρας πάει με το «ναι» και την Ευρώπη, εμείς θα στηρίξουμε και θα υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν που θα λέει ότι η Ελλάδα μένει στην Ευρώπη», τονίζει ο ιδρυτής του Ποταμιού.
«Αυτή ήταν η μεγάλη εθνική προσφορά μας και φυσικά δε ζητάμε ανταμοιβή για αυτό αλλά θα θέλαμε να σκεφτεί ο κόσμος. Ότι ένα 6% έπαιξε αυτό το ρόλο και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για τη χώρα.
Το Ποτάμι με την καθαρή και απόλυτη στάση του υπέρ του ευρώ και της ευρωπαϊκής σχέσης της χώρας, συμπαρέσυρε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι το Ποτάμι του 6% υπηρέτησε τη χώρα. Στηρίξαμε την εθνική προσπάθεια με απόλυτο, αταλάντευτο, αδιαπραγμάτευτο τρόπο.
Σε ότι αφορά το στόχο για τις 20 Σεπτεμβρίου ο κ. Θεοδωράκης ανεβάζει τον πήχη στην «προσπάθεια για διψήφιο ποσοστό.
Όταν συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. το Ποτάμι να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη.
Ίσως στο μέλλον να μπορέσει. Τώρα, δεν μπορεί… Τώρα πρέπει να στηριχτούμε στο ευρώ και στην Ευρώπη και να κοιτάξουμε να διορθώσουμε τα δικά μας κακώς κείμενα. Υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ και το πακέτο Ντράγκι.
Είναι αρκετά λεφτά, αν γίνει σωστή διαχείριση, αν πιάσουν τόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης