Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει η φιλοσοφία των stress tests από το 2016 – Στο παρελθόν είχαν στόχο την ασφάλεια του μετόχου, στο μέλλον…του καταθέτη

Αλλάζει η φιλοσοφία των stress tests από το 2016 – Στο παρελθόν είχαν στόχο την ασφάλεια του μετόχου, στο μέλλον…του καταθέτη
Τα stress tests θα έχουν ως στόχο να διασφαλίζουν τους καταθέτες....στο μέλλον...
Η φιλοσοφία των stress tests αλλάζει.
Η ΕΚΤ ως γνωστό ελέγχει άμεσα εποπτικά 126 ευρωπαϊκές τράπεζες εκ των οποίων και τις 4 ελληνικές συστημικές και έμμεσα όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιούνται stress tests τεστ αντοχής στις τράπεζες για να διαπιστωθεί η αντοχή των κεφαλαίων τους και κυρίως να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα τους κάτω από ακραίες παραδοχές.
Τα stress tests μέχρι και σήμερα είχαν ένα στόχο.
Η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας, είχε ως στόχο οι ιδιώτες μέτοχοι να αισθάνονται ασφαλείς με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι μόνο οι 126 ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία που προσεγγίζει το 1 τρισεκ. ευρώ μαζί με τις βρετανικές.
Π.χ.  η BNP Paribas έχει κεφαλαιοποίηση 70 δισεκ. η Deutsche bank 36 δισεκ. και η Santander 76 δισεκ. ευρώ.
Η βασική φιλοσοφία των stress tests ήταν και παραμένει η ασφάλεια του μετόχου ώστε οι κεφαλαιακά επαρκείς τράπεζες να μπορούν να διασφαλίζουν καλές αποδόσεις στους επενδυτές.
Η βασική φιλοσοφία των stress tests δεν είχε στόχο τον δανειολήπτη αλλά τον επενδυτή – μέτοχο.
Η κρίση στην Ευρώπη και η κρίση αξιοπιστίας μεταξύ κοινωνίας και τραπεζών αλλά και η εφαρμογή της BRRD για το bail in πανευρωπαϊκά φέρνει στο προσκήνιο τις καταθέσεις που είναι το κλειδί της ρευστότητας των τραπεζών.
Τα μελλοντικά stress tests και ειδικά αυτά που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2016 και θα συμμετάσχουν εκ νέου και οι ελληνικές τράπεζες – πέραν αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον Οκτώβριο του 2015 – θα είναι εστιασμένες στους καταθέτες.
Τα stress tests θα έχουν ως στόχο να διασφαλίζουν τους καταθέτες.
Η κεφαλαιακή επάρκεια βέβαια όταν υφίσταται είναι θετικό νέο άρα επιδρά και στον μέτοχο, ωστόσο τα νέα stress tests του 2016 αλλάζουν φιλοσοφία και στόχευση, στόχος θα είναι οι καταθέτες και πως θα αισθάνονται ασφάλεια με τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης