Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές χωρίς πολλά «θα» και με Μνημόνιο της Αριστεράς - Τι θα βγάλει η κάλπη

Εκλογές χωρίς πολλά «θα» και με Μνημόνιο της Αριστεράς - Τι θα βγάλει η κάλπη
Τα κόμματα που διαφωνούν με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και σχεδιάζουν νέα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα έχουν προς το παρόν μόνο θεωρητικό περιεχόμενο
Είναι, ίσως, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας που θα ακουστούν τα λιγότερα «θα» και θα περιλαμβάνει τις λιγότερες υποσχέσεις.
Το πολιτικό σύστημα δεν ωρίμασε ξαφνικά, απλά η Αριστερά έφερε το δικό της Μνημόνιο.
Οι πολιτικοί, ίσως για πρώτη φορά, να ψάχνουν… κουστούμι στην γκαρνταρόμπα τους και να μη βρίσκουν.
Οι πολιτικοί είναι βέβαιο ότι χρειάζονται ένα νέο κοστούμι για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
Μπορεί να τους πέφτει λίγο άβολα όμως αυτό είναι.
Όπως είναι η νέα σκληρή πραγματικότητα.
Η νέα πραγματικότητα, όμως, επιβάλλεται από το τρίτο Μνημόνιο το οποίο φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Οι παλαιότερες πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), όπως και οι νεότερες (Ποτάμι, ΑΝΕΛ) μέσα στη Βουλή ακολούθησαν έχοντας ως επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Οι πολιτικοί και τα κόμματα σε προεκλογική περίοδο κάνουν πολιτικές «μανούβρες» γύρω από το εκλογικό σώμα το οποίο την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου με την ψήφο θα οριστικοποιήσει το μέλλον της χώρας.
Θέλει ευρώ ή θέλει δραχμή;
Θέλει Μνημόνιο ή δεν θέλει Μνημόνιο;
Οι ψηφοφόροι με την ψήφο τους θα δώσουν την έγκριση τους για την πορεία της χώρας.
Εάν λάβουμε ως παραδοχή ότι ο πολιτικός κόσμος δεν ωρίμασε, αλλά υποχρεώθηκε σε αυτές τις επιλογές θα περιμένουμε να δούμε την ωριμότητα των ψηφοφόρων ή την καινούργια αναγκαιότητα, που διαμορφώνεται για τον ίδιο και που θα τον οδηγήσει;
Είναι βέβαιο ότι το παιχνίδι μεταξύ των πολιτικών και των ψηφοφόρων με χαρακτηριστικά «δούναι και λαβείν» έλαβαν τέλος στην ελληνική επικράτεια.
Τα ψέματα έφθασαν στο τέλος τους.
Οι πολίτες σε αυτή την αναμέτρηση ψάχνουν τον επόμενο κυβερνητικό διαχειριστή, ο οποίος θα απομακρύνει τη χώρα αρχικά από το σενάριο του Grexit και στη συνέχεια να είναι σε θέση να μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις και να συμβάλλει στον περιορισμό των συντελεστών ΦΠΑ.
Αυτά πρέπει είναι μεταξύ των βασικών θέσεων, που πρέπει να τεθούν στην προεκλογική περίοδο.
Δεν πρόκειται για καινούργια «θα» αλλά για συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις.
Τα κόμματα που διαφωνούν με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και σχεδιάζουν νέα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα έχουν προς το παρόν μόνο θεωρητικό περιεχόμενο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανατροπή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης μπορεί να έφερε τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των συντρόφων, αλλά την ίδια στιγμή έφερε στο προσκήνιο την Αριστερά της ευθύνης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης