Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Novo Banco στην κινεζική Anbang

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Novo Banco στην κινεζική Anbang
Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας ξεκινά συζητήσεις με την αμερικανική Apollo Global Management
«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της διασωθείσας πορτογαλικής τράπεζας Novo Banco μεταξύ της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και ξένης επιχείρησης, το όνομα της οποίας αν και δεν έγινε γνωστό, ωστόσο θεωρείται ότι πρόκειται για την κινεζική επενδυτική εταιρεία Anbang.
Μετά την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας να ολοκληρώσει την πώληση στην προκαθορισμένη από την ίδια προθεσμία, πλέον θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με δεύτερο πλειοδότη, ο οποίος σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να είναι η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Apollo Global Management.
Πάντως, από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.
Με την πώληση της Novo Banco θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση και διάσωση της Banco Espirito Santo, η οποία χρειάστηκε να διασωθεί από το πορτογαλικό κράτος τον Αύγουστο του 2014 με το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ.
Η διάσωση κρίθηκε αναγκαία καθώς η τράπεζα αναγκάστηκε να εγγράψει μη βιώσιμες ζημίες που σχετίζονταν με δάνεια που είχε συνάψει με άλλες εταιρείες του επιχειρηματικού ομίλου Espirito Santo.
Στο πλαίσιο της διάσωσής της, οι πορτογαλικές αρχές αποφάσισαν να διασπάσουν την τράπεζα και να μεταφέρουν τα υγιή περιουσιακά της στοιχεία σε μια νέα οντότητα, τη Novo Banco.
Τότε το σχέδιο προέβλεπε την πώληση της Novo Banco σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να ανακτηθούν όσα περισσότερα χρήματα ήταν δυνατό από αυτά που δόθηκαν για τη διάσωση.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho, ο οποίος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είχε υποδηλώσει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού επιθυμούσε την πώληση της Novo Banco το ταχύτερο δυνατό.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Novo Banco ανακοίνωσε ζημίες 252 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω του κόστους διαγραφής τόκων από δάνεια που είχε κληρονομήσει από την Banco Espirito Santo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης