Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ το πιο πιθανό σενάριο μετά την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου

WSJ: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ το πιο πιθανό σενάριο μετά την κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου
Oι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, υπό το βάρος των σκληρών όρων που συνοδεύουν τα μνημόνια που επιβάλλει από το 2010 μέχρι και σήμερα η χώρα
Kρίσιμο τεστ για τον απερχόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα αποτελέσει η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που σημειώνονται στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα μειώνονται, ωστόσο το κόμμα παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, αν και με οριακό πλέον προβάδισμα.
Το αποτελέσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς η κάλπη είτε θα ισχυροποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας για την εφαρμογή του μνημονίου, είτε θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας εύθραυστης κυβέρνησης που πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι δυσκολεύεται ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Το οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνεται από τον πρώτο γύρο των δημοσκοπήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη κάθε πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως επιβεβαιώνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δηλώνει απογοητευμένο από την πορεία που έλαβε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, απόρροια της οποίας ήταν η υπογραφή ενός σκληρού μνημονίου.
Τα μειωμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλούν επίσης τη διάσπαση του κόμματος, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη και την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, τη Λαϊκή Ενότητα.
Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασική αποστολή την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Όμως όπως έχει διαφανεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, υπό το βάρος των σκληρών όρων που συνοδεύουν τα μνημόνια που έχει κληθεί να επιβάλλει από το 2010 μέχρι και σήμερα η χώρα.
Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την απόλυτη αυτοδυναμία στην ελληνική βουλή, την επομένη των εκλογών.
Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητικούς εταίρους το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ ή και τα δύο κόμματα μαζί, καταλήγει η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης