Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης στη Le Monde: Τα ιδιαίτερα μαθήματα του Αλ. Τσίπρα για την Ευρώπη στοιχίζουν ακριβά στην Ελλάδα

Θεοδωράκης στη Le Monde: Τα ιδιαίτερα μαθήματα του Αλ. Τσίπρα για την Ευρώπη στοιχίζουν ακριβά στην Ελλάδα
Το τίμημα της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεκάδες δισ. ευρώ, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού
Στις επικείμενες εκλογές, στη στάση του Αλέξη Τσίπρα, στο πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και αν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Σταύρος Θεοδωράκης αν έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει νέες εκλογές, σημείωσε ότι «έχει τη συνήθη συμπεριφορά των ελλήνων πολιτικών, όταν είναι ενώπιον ενός αδιεξόδου».
«Σχεδόν οι περισσότεροι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας έχουν προκηρύξει πρόωρες εκλογές», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε πολύ πιο γρήγορα από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, όταν το νέο μνημόνιο με τους πιστωτές ψηφίστηκε από περισσότερους των 200 βουλευτών.
«Θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο να συνεχίσει να κυβερνά και να προκηρύξει εκλογές όταν πραγματικά είχε τη μειοψηφία», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης.

monde_theodorakis.jpg

Όσον αφορά την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το μνημόνιο, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «για μήνες, η κυβέρνηση εξηγούσε ότι το μνημόνιο είναι ο θάνατος της Ευρώπης και τελικά 120 βουλευτές της το υπέγραψαν», για να συμπληρώσει ότι το τίμημα για την αλλαγή αυτή θα είναι πιθανόν δεκάδες δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα ιδιαίτερα μαθήματα του κ. Τσίπρα για την Ευρώπη στοιχίζουν ακριβά στην Ελλάδα».
Πάντως, ο Στ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιος για την πραγματικότητα αυτής της αλλαγής, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις.
«Αν κάποιος επιθυμεί τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο, πρέπει να τις αποδεχθεί πλήρως και όχι να της παρουσιάζει ως καταναγκαστική εργασία», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο μνημόνιο, σημείωσε ότι υπάρχουν λάθη και αδικίες στο υπογεγραμμένο κείμενο και ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει μέτρα ισοδύναμα οικονομικά.
Κληθείς να απαντήσει αν το Ποτάμι είναι έτοιμο να κυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα μιλήσει για το αν θα υπάρξουν κυβερνητικές συμμαχίες και όχι ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αν (σ.σ. ο λαός) αποφασίσει να ενδυναμώσει το Ποτάμι και να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «αν δεν μπορέσει να ανανεώσει τη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που αντιπροσωπεύουν την άκρα δεξιά, επειδή ενδεχομένως να μην εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να κοιτάξει προς άλλη κατεύθυνση».
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ο λαός να μην ψηφίσει τα παλιά κόμματα, όπως Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως ανέφερε χρησιμοποιούν όλα τις ίδιες παλιές μεθόδους εξουσίας.
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
«Το μνημόνιο δεν μπορεί να συνιστά ένα σχέδιο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητά μας να υπερασπιστούμε την πολιτική νομενκλατούρα, πρέπει να ενδυναμώσουμε τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να επιτραπεί σε άνδρες και γυναίκες να εργαστούν».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχει προτείνει την αναμόρφωση της εκπαίδευσης, πρόταση που απέχει πολύ από αυτό που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς, τέλος, πώς θα μπορούσε να κυβερνήσει το Ποτάμι με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ιδανική λύση στην πολτική».
«Δεν μπορώ να αλλάξω τους πολιτικούς με τους οποίους μπορώ να συνεργαστώ, θα πρέπει να γίνει με τους ήδη υπάρχοντες», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά διαθέσιμα πλαίσια δράσης προκειμένου να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης