Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Κυβέρνηση 3-4 κομμάτων το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα μετά τις εκλογές

Nomura: Κυβέρνηση 3-4 κομμάτων το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα μετά τις εκλογές
Είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να είναι επανάληψη των εκλογών του Μαΐου του 2012
Αντιμέτωπος με μια κατακερματισμένη βουλή, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της επικείμενης κάλπης, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προειδοποιεί το Bloomberg, αποτιμώντας μια προς μια τις ραγδαίες πολιτικές ζυμώσεις που σημειώνεται στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, η προσπάθεια του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία δεν αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, του νέου πολιτικού φορέα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, περιπλέκουν το ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι επικείμενες, νέες εκλογές να μην αναδείξουν ξεκάθαρο νικητή.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τόσο η κόπωση των ψηφοφόρων, όσο και η απογοήτευση της κοινής γνώμης από τη μη εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για τερματισμό της λιτότητας.
Η επόμενη ελληνική βουλή αναμένεται να είναι μια κατακερματισμένη βουλή, γεγονός που θα αυξήσει τα εμπόδια στην κατεύθυνση εφαρμογής των μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία των 86 δισ. ευρώ, στην οποία κατέληξαν πρόσφατα Ελλάδα και δανειστές.
"Η κόπωση που έχει επέλθει στους Έλληνες ψηφοφόρους μπορεί να μειώσει τα ποσοστά των παραδοσιακών... ψήφων διαμαρτυρίας", σχολιάζουν οι αναλυτές της Nomura.
Όπως προειδοποιούν, είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να είναι επανάληψη των εκλογών του Μαΐου του 2012, η έκβαση των οποίων οδήγησε σε τρικομματική κυβέρνηση.
"Μπορεί να απαιτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού τριών ή και τεσσάρων κομμάτων", προβλέπουν οι αναλυτές της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας.
"Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για την Ελλάδα", σημειώνει η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης