Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαψεύδεται το σενάριο ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ

Reuters: Διαψεύδεται το σενάριο ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ
Η συγκεκριμένη πληροφορία είχε κυκλοφορήσει με αφορμή τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο.
Το θέμα ανέκυψε, καθώς αναμένεται η ετυμηγορία για μία Αμερικανοιρανή δημοσιογράφο, που κρατείται στην Τεχεράνη για πάνω από έναν χρόνο.
«Οι αναφορές για πιθανές ανταλλαγές αιχμαλώτων δεν είναι αληθείς και δεν είναι στο τραπέζι» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών του Ιράν Hassan Qashqavi.
Υπήρξε μία τέτοια παραφιλολογία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και οι δύο χώρες την αρνούνται επίμονα.
Ο Jason Rezaian, επικεφαλής του γραφείου της Washington Post στην Τεχεράνη συνελήφθη τον Ιούλιο του 2014 με την κατηγορία της κατασκοπίας.
Η τελευταία κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της υπόθεσής του έγινε νωρίτερα τον Αύγουστο και αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Οι άλλοι πολίτες των ΗΠΑ που κρατούνται στο Ιράν είναι ο Χριστιανός πάστορας Saeed Abedini και ο πρώην λοχίας του ναυτικού Amir Hekmati.
Από το 2007 έχει εξαφανιστεί στο Ιράν ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Robert Levinson.
Στον αντίποδα, ο Qashqavi ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 16 Ιρανοί φυλακισμένοι για καταπάτηση κυρώσεων στις ΗΠΑ και άλλοι 60 που κατηγορούνται για διάφορα άλλα εγκλήματα.
Ο Rezaian κατηγορείται για συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών και παράδοσής τους σε εχθρικές κυβερνήσεις, αναφέρει μία επιστολή προς τον Barack Obama.
Η Washington Post χαρακτήρισε τις κατηγορίες παράλογες.
Η Κυβέρνηση Οbama έχει δεχτεί κριτική, διότι δεν διασφαλίζει την απελευθέρωση των Αμερικάνων σαν αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την άρση των κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης