Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο στόχος του Μεϊμαράκη μέχρι τις κάλπες: Η αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Τσίπρα

Ο στόχος του Μεϊμαράκη μέχρι τις κάλπες: Η αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Τσίπρα
O κ. Μεϊμαράκης στοχεύει στην προσέλκυση όσον τον δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων του ΝΑΙ
Χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προσδίδει στις επερχόμενες εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εισέρχεται στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης με τρεις κεντρικούς στόχους:
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, πρώτον να αποδομήσει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, καθιστώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο για το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, την τρίτη εντός οκτώ μηνών, αλλά και για το «βαρύ νέο αριστερό μνημόνιο», αποτέλεσμα της εξάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, να προσελκύσει μέσω ενός κεντρώου, φιλελεύθερου πολιτικού λόγου όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Και...
Τρίτον, να διερευνήσει το πολιτικό τοπίο και τις δυνατότητες συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, την επομένη των επικείμενων εκλογών, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Η αποτίμηση της πρωτοβουλίας του να πάρει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο κρίνεται θετική από το ηγετικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εκτιμά ότι, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο κ. Μεϊμαράκης κατόρθωσε να αναβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο του κόμματός του και να «στριμώξει» στο έπακρο πολιτικά τον κ. Τσίπρα, αναδεικνύοντας περαιτέρω τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου ως αρχηγού του.
Εκεί, άλλωστε, στόχευε τόσο η πρόταση για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή υπό τον «σοβαρό», όπως τον χαρακτήρισε, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και οι συναντήσεις του με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και με τον αρχηγό της Λαϊκής Ενότητας Παν. Λαφαζάνη, αλλά και οι αναφορές του στην «εντιμότητα και τη συνέπεια» του τελευταίου.
Το πιο σημαντικό, όμως, για τους συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι πέτυχε να αιφνιδιάσει ο ίδιος τον κ. Τσίπρα με την απόφαση να λάβει τη διερευνητική εντολή, αντί του αντιθέτου, το οποίο επιδίωκε ο πρωθυπουργός με το σχέδιο για εκλογές-εξπρές, να μεταβάλει τους όρους του παιχνιδιού που επιχείρησε να επιβάλει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, αλλά κυρίως να μπει στο κάδρο των διαβουλεύσεων που κατά γενική εκτίμηση θα απαιτηθούν μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Ηταν μια πρόβα τζενεράλε και ήταν επιτυχής», λένε στελέχη της Συγγρού, σχολιάζοντας τον απόηχο από τη διαχείριση της διερευνητικής εντολής, την οποία έλαβε προχθές το πρωί και πιθανότατα θα παραδώσει σήμερα, νωρίτερα του προβλεπομένου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο μεσοδιάστημα, από την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή μέχρι την παραίτηση του κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης και οι συνεργάτες του ενέτειναν τους ρυθμούς προετοιμασίας της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλώντας ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει «να δραπετεύσει από τις ευθύνες μέσω της κάλπης».
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη σχεδιάσει τους κεντρικούς άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, με σποτάκια στα οποία «θα παρελαύνουν» όλες οι προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις Τσίπρα, ενώ θα αναδειχθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της παιδείας και του μεταναστευτικού, στα οποία εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη αφήνουν να εννοηθεί ότι από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος υπάρχει μία σαφέστατη αλλαγή συσχετισμών τόσο στην παράσταση νίκης όσο κυρίως στη σύγκριση των ηγετικών προφίλ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πριν από δύο μήνες, η μάχη φαινόταν να έχει κριθεί πριν ξεκινήσει. Τώρα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης