Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές 20-27/9 - Στον Λαφαζάνη σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Στις 27/8 προκηρύσσονται εκλογές

Εκλογές 20-27/9 - Στον Λαφαζάνη σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Στις 27/8 προκηρύσσονται εκλογές
Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ολοκληρώνεται την Πέμπτη 27 Αυγούστου
(upd30) 
Μετά την επικριτική απάντηση της Ν.Δ στον Αλέξη Τσίπρα για την άρνησή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μειμαράκη, το Μαξίμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την "εκτόνωσή" της», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:
«Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί "καθεστωτική αντίληψη" την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».
«"Πρακτική του χθες" είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη "μονιμοποίηση" ενός προσωρινού Προέδρου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σκληρή απάντηση της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα 

Νωρίτερα, το γραφείο τύπου της ΝΔ, μετά την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί με τον Ευ. Μειμαράκη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «έχει μείνει στο χθες καθώς αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Εδώ και ένα μήνα ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης.
Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Με τη διάθεση αυτή ο κ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι «δεν θέλει να τον δει»
Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης.
 Είχε προηγηθεί η άρνηση σήμερα Κυριακή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη.
Αρχικά ο κ. Μειμαράκης δεν κατάφερε να βρει τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο, αφήνοντας του μάλιστα σχετικό μήνυμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Λίγη ώρα μετά ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι "δεν θέλει να συναντηθούν".
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει αύριο Δευτέρα, στον επικεφαλή της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τις εκλογές να τοποθετούνται στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.
Την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης πάντως, σκιάζει η σκληρότατη κόντρα μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Μαξίμου - Τσίπρα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε χτες Σάββατο την κυβέρνηση ότι στα μουλωχτά επέλεξε να πραγματοποιήσει εκλογές ενώ το Μαξίμου την κατηγορεί για παραλήρημα αλαζονείας, κρίση εξουσιομανίας και συμπεριφορά δικτάτορα.
Εν τω μεταξύ η διάσκεψη που έχει ορίσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή έπεσε στο κενό καθώς κανείς δεν συμμετείχε στην πρόσκληση της ενώ και σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, θα συγκαλέσει νέα διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με την παρουσία του 1/3 όπως ορίζει ο κανονισμός αλλά και πάλι η νέα προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Το γεγονός ότι δέχθηκε πολλαπλές αρνήσεις η πρόεδρος της Βουλής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι αλλά και απο 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα ευρύτερο σχέδιο απαξίωσης της ως προέδρου της Βουλής.
Σε κοινή επιστολή τους, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νίκος Φίλης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γιάννης Μπαλάφας και Γιώργος Βαρεμένος την πρόεδρο της Βουλής ότι δεν θα είναι  παρόντες στην διάσκεψη με το επιχείρημα ότι «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και άρα η πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να συγκαλέσει εκτάκτως διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είναι τακτικισμός και δεν έχει κανένα νόημα».
Εν τω μεταξύ κοινό μέτωπο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχουν συγκροτήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης όπως προκύπτει από τις κοινές τους δηλώσεις, το πρωί του Σαββάτου, κάνοντας λόγο για παραίτηση της κυβέρνησης στα μουλαχτά, αλλά και για πλήρη ενημέρωση των δανειστών για τις προθέσεις της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την ελληνική Βουλή.
Για παραλήρημα αλαζονείας, κρίση εξουσιομανίας και συμπεριφορά δικτάτορα κατηγορούν την κ. Κωνσταντοπούλου συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι "νομίζει πως είναι το επίκεντρο, ενώ είναι απλά, μια λάθος επιλογή".
Παράλληλα, χτες, βράδυ συνεχίστηκε το μπαράζ επαφών του προέδρου της ΝΔ. Ε. Μεϊμαράκη με  τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
O κ. Μεϊμαράκης είχε επίσης συνάντηση με τον πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να έχει επικοινωνία και με τον γ.γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.
'Αλλωστε κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία συνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εντολή θα επιστραφεί στον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να την αναθέσει στο τρίτο κόμμα, την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επίθεση  Κωνσταντοπούλου - Λαφαζάνη σε Παυλόπουλο και Τσίπρα....


Η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας και να συμβάλει σε προοδευτικές και δημοκρατικές εξελίξεις" δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντησή του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία χαρακτήρισε θεσμική.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι παρουσίασε τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας, που τις χαρακτήρισε αντιμνημονιακές, πατριωτικές, προοδευτικές, δημοκρατικές και σημείωσε ότι είναι πρόπλασμα ενός κόμματος για το οποίο ήδη έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στον Άρειο Πάγο.
"Πιστεύουμε ότι η βουλή πρέπει να λειτουργεί, δεν έχει κλείσει, έχει μια πολύ σημαντική αποστολή.
Πρέπει το ρόλο της αυτό η βουλή να τον διαδραματίσει μέχρι τέλους" τόνισε ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας ότι ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία. "Δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία αν είμαστε ευρωπροτεκτοράτο, ευρωαποικία, όταν η Μέρκελ και ο Γιούνκερ καθορίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα".
"Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και ο λαός περήφανος.
Δεν μπορούν να κλείνουν τη βουλή οι οποιοδήποτε το πρώτο πράγμα που πρέπει να λειτουργεί είναι βουλή, οι θεσμοί.
Αντιστρατευόμαστε τις εκλογές εξπρές, είναι πρωτοφανές κάποιοι να οργανώνουν εκλογές αυγουστιάτικα.
Θέλουν να κρύψουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει από τον ελληνικό λαό, παραπλανούν" επισήμανε.
"Δεν είναι δυνατό να πηγαίνουμε σε εκλογές χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου. Θέλουμε προεκλογική περίοδο με χρονική επάρκεια, να είναι ουσιαστική, να πάει στις κάλπες ο πολίτης ενημερωμένος" επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η "Λαϊκή Ενότητα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας και να συμβάλει σε προοδευτικές και δημοκρατικές εξελίξεις".
"Θα στηρίξουμε τη λειτουργία της βουλής το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο ρόλος της με βάση το Σύνταγμα.
Πρέπει να λειτουργεί μέχρι την τελευταία μέρα και να καταπιάνεται με όλα τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη χώρα".
Για μια περίοδο ασφυκτικής και εξουθενωτικής επίθεσης στα δημοκρατικά ιδεώδη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και τα θεμελιώδη δικαιώματα, έκανε λόγο μετά το πέρας της συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
"Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Θανάση Πετράκο, που επίσης υπήρξε συνεπέστατος και πραγματικά προσηλωμένος στις κοινές αρχές που συναποδεχτήκαμε και υπηρέτησε και εκείνος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη περίοδο.
Είχα την ευκαιρία να τους υποδεχθώ και να τους ενημερώσω και να τους εκθέσω την προσέγγιση μου ως προέδρου της Βουλής για τη λειτουργία της Βουλής το επόμενο διάστημα.
Οταν η κυβέρνηση παραιτείται, δεν παραιτείται η Βουλή.
Είναι εγγυήτρια της λειτουργίας της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών και αυτός είναι ο ρόλος που καλούμαστε να υπηρετήσουμε αυτές τις ημέρες.
Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση και επίσημα θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων στο κοινοβούλιο.
Κατά τη χθεσινή μου επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμαρτυρήθηκα για την αντισυνταγματική απόπειρα παράκαμψης της Βουλής και επίσπευσης των διαδικασιών και διαπίστωσα ότι έχε γνώση της νέας διαμορφωθείσας κατάστασης.
Δεν τιμά κανέναν ο καινοφανής τρόπος τοποθέτησης της δημοκρατίας μέσω κύκλων.
Η Βουλή τοποθετείται επισήμως μέσω της Προέδρου, όχι μέσω κύκλων και περιβάλλοντος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Oι δηλώσεις της Ζ. Κωνσταντοπούλου όταν συνάντησε τον Λαφαζάνη

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την έναρξη της συνάντησή της με τον επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Λαϊκή Ενότητα» Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών, ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλη και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδιασίας από από τη Βουλή, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου στον διάλογο που είχε με τον κ. Λαφαζάνη.

Π. Λαφαζάνης: Θεσμική υποχρέωση να ενημερώσω την Πρόεδρο της Βουλή

«Έχω θεσμική υποχρέωση να ενημερωσω την πρόεδρο της Βουλής για την ίδρυση μια νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στην προοπτική της άμεσης ίδρυσης ενός αντιμνημονιακού μετώπου για να βγει η χωρα από την κρίση» δήλωσε ο επικεφαλής της νέας Κ.Ο. με την επωνυμία «Λαϊκή Ενότητα» Π. Λαφαζάνης, προσερχόμενος στη Βουλή, οπου θα γίνει δεκτός μετά από αίτημά του από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Λαφαζάνης απέφυγε να σχολιάσει τις φήμες για προσχώρηση της κυρίας  Κωνσταντοπούλου στο κόμμα του και αρκέστηκε να δηλώσει πως η συνάντηση πραγματοποιείται προκειμένου να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής για την ίδρυση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Το αντικείμενο της συνάντησης είναι για να ενημερώσω την πρόεδρο της Βουλής για την δημιουργία του νέου κόμματος, για τις προοπτικές και τις απόψεις του, στην κατεύθυνση της συγκρότησης αντιμνημονιακού μετώπου»
Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι θεσμικές διαδικασίες, καθώς όπως είπε, «η κυβέρνηση και οι μνημονιακές δυνάμεις έχουν κάνει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής κουρελόχαρτο».  
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ανέφερε ότι θα παραλάβει την διερευνητική εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς αποτελεί πλέον την τρίτη Κοινοβουλευτική δύναμη και θα την εξαντλήσει.

Σκληρή απάντηση Μαξίμου κατά Κωνσταντοπούλου: Ο ΠτΔ είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος

Σκληρή απάντηση κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου έδωσε το Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις της ότι "είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών, ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από μια κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλη και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρασιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδιασίας από από τη Βουλή.
Όπως αναφέρει το Μαξίμου: "Θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" και συνέχιζαν, αναφερόμενοι στις δηλώσεις  της κυρίας Κωνσταντοπούλου μετά την συνάντησή της με τον επικεφαλής της Λαϊκής Εντολής,Παναγιώτη Λαφαζάνη:
" Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μηδενισμό της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, άποψη που δεν τόλμησε να αναφέρει ούτε η πιο σκληρή αντιπολίτευση».

Κύκλοι της ΠτΔ : Η Προεδρία έχει σταματήσει από χτες να ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες δηλώσεις της προέδρου της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισαν:
"ουδέν σχόλιο, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου".

Παυλόπουλος προς Κωνσταντοπούλου: Εφαρμόζω στο ακέραιο το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος

Στο ακέραιο εφαρμόζει το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος σημειώνει ο Προκόπης Παυλόπουλος στην απαντητική του επιστολή προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ότι ακολουθεί την ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων άρθρων του Συντάγματος που ρυθμίζουν τις συνέπειες της παραίτησης της κυβέρνησης.
Ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας» ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται υπό συνθήκες καταχρηστικής δημοσιότητας.

Γεννηματά: Επιζήμια η επιλογή Τσίπρα για εκλογές

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε, η Φώφη Γεννηματά την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εκλογές και τον κατηγόρησε για τυχοδιωκτισμό.
Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τόνισε οτι ο Αλέξης Τσίπρας πάει σε εκλογές προκειμένου ο κόσμος να μην αντιληφθεί τις συνέπειες του Μνημονίο
Με ευθύνη του κ. Τσίπρα αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει νέα κυβέρνηση, άρα οποιαδήποτε καθυστερηση μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη χώρα, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ανέφερε "εμείς δεν πρέπει να ρίξουμε νερό στο μύλο της αβεβαιότητας και της αδράνειας".
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι διαδικασίες για εκλογές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς όπως ανέφερε «το Grexit βρίσκεται ακόμα στις αυλές μας».
Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να κυερνηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, «γι' αυτό η προσπάθεια μας εχει στόχο να αναδείξουμε τον τρίτο εναλλακτικό πόλο που μπορεί να αποτελεσει την ευγγήση για θετικές λύσεις».
Τέλος η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αδικήθηκε ενώ πρέβλεψε την επιθστροφή πολλών στελεχών στο κόμμα.

Επικοινωνία Τσίπρα - Hollande

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ώρες, μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από τα συντηρητικά κατάλοιπα και τις αυταπάτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από τα συντηρητικά κατάλοιπα και τις αυταπάτες, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣYPIZA έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει τον χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. «Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν» διευκρίνισε.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση τριών επιτροπών: εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας.

Γεροβασίλη: Οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς στις 20 Σεπτεμβρίου

Οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς στις 20 Σεπτεμβρίου, υποστήριξε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «Θα τα καταφέρουμε». «Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, ακόμη και με αυτή τη συμφωνία, με αυτό το μνημόνιο» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κρίνει τη μεταστροφή που κάναμε για τη σωτηρία της χώρας. «Θα πρέπει να μας πει εάν συμφωνεί» συνέχισε.
Ερωτηθείσα για την Αριστερή Πλατφόρμα, διαβεβαίωσε ότι «θα μπορούσαμε και με άλλους τρόπους, πέραν των εκλογών, να καθαρίσουμε το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Καμμένος: Θα κατέβουμε αυτόνομα

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κατέλθουν αυτόνομα στις εκλογές, διαβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος, από την Χίο όπου βρίσκεται.
«Θέλουμε ξεχωριστή λαϊκή εντολή, αλλά την επόμενη ημέρα, με πολύ χαρά, όπως έχουμε ήδη συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, αν το επιθυμεί ο ελληνικός λαός, θα είμαστε μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα.
Όσον αφορά το νέο πολιτικό σχηματισμό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Καμμένος καταγγέλλει ότι ήταν αυτός που «έριξε» την κυβέρνηση.
«Προβλέψεις δεν θα κάνω για το ποιος είναι μπροστά, ποιος είναι πίσω. Συνήθως εμάς μας δίνουν έξω από τη Βουλή και όποτε μας δίνουν έξω από τη Βουλή ερχόμαστε πιο ενισχυμένοι. Θα το αποφασίσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες» επισήμανε παράλληλα.
Όπως επανέλαβε, μακάρι να μην υπήρχε η έλλειψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε αριθμό βουλευτών και να μην χρειαζόταν να κάνουμε εκλογές. «Οι εκλογές ελπίζω ότι θα γίνουν πολύ σύντομα, είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα» κατέληξε.

Θεοδωράκης (Ποτάμι): Αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
«Είμαι υπέρ του να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι εκλογές, σεβόμενοι ωστόσο τις συνταγματικές διαδικασίες» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.
Πάντως, διευκρίνισε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ενώ επανέλαβε την αναγκαιότητα να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας.
«Το Ποτάμι θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προτίθεται να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία ώστε να μιλήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων

Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία στην αυριανή συνδιάσκεψη των προέδρων στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων εκπροσωπούν το σύνολο των βουλευτών τους, αλλά αυτή τη στιγμή και οι βουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να εκφρασθούν δημοσίως.

Λαϊκή Ενότητα ο σχηματισμός υπό τον Π. Λαφαζάνη - Ανεξαρτητοποιήθηκαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο πολιτικό τους σχηματισμό, υπό την ονομασία Λαϊκή Ενότητα, ανακοίνωσαν πριν από λίγο 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πρόσκεινταν στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού είναι ο Π. Λαφαζάνης, ενώ σε αυτόν συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Κ. Λαπαβίτσας, Στ. Λεουτσάκος, Μ. Πετράκος, Ραχήλ Μακρή, κα.
Με την κίνηση αυτή, επιβεβαιώθηκε και επισήμως η οριστική ρήξη με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ πλέον ο πολιτικός αυτός σχηματισμός έχει το δικαίωμα να λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, μια και αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα (αφήνοντας πίσω την Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι που έχουν από 17 βουλευτές).
Στη Λαϊκή Ενότητα μετέχουν μεταξύ άλλων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Ησυχος Κωνσταντίνος, Κριτσωτακης Μιχαήλ, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Λεουτσάκος Στάθης, Μακρή Ραχήλ, Πετράκος Θανάσης, Στρατούλης Δημήτρης, κα.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό οι 25 της Λαϊκής Ενότητας να γίνουν εντός της ημέρας 29 ύστερα από την προσθήκη άλλων 4 βουλευτών, οι οποίοι προέρχονται από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η οποία είχε αποχωρήσει στα τέλη Ιουλίου από το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρεται είναι πολύ πιθανό στον πολιτικό σχηματισμό του Π. Λαφαζάνη να ενταχθούν και οι 4 βουλευτές που προέρχονται από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η οποία είχε αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιουλίου.
Πρόκειται για τους Νάντια Βαλαβάνη, Δ. Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου κα Β. Χατζηλάμπρου.

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης των 25:

«Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές, με τους συνδυασμούς του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις οποίες προήλθε η παρούσα Bουλή, γνωστοποιούμε και δηλώνουμε προς την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ότι συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ,αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην οποία ανήκαμε και συγκροτούμε ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τις διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, ιδία των άρθρων 15 και 16 αυτού, και των διατάξεων του Τμήματος Γ.’ Μέρος Τρίτο του Συντάγματος της Ελλάδας.
Επιθυμούμε και δηλώνουμε ότι η επωνυμία της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ».
Αρχηγός και Πρόεδρος της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς.
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, βουλευτές και υπογράφοντες την παρούσα δήλωση είναι οι εν συνεχεία αναφερόμενοι:
1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Πειραιώς
2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία(Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής Νομού Μαγνησίας
5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής Νομού Καστοριάς
6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής Νομού Πιερίας
7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής Νομού Λέσβου
8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής Νομού Καβάλας
10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής Νομού Ηρακλείου
11. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας
12. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής Νομού Ευρυτανίας
13. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής Νομού Ημαθίας
14. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς
15. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου ,βουλευτής Κοζάνης
16. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής Νομού Κοζάνης
17. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας
18. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής Νομού Κέρκυρας
19. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Βοιωτίας
20. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Βοιωτίας
21. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών
22. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Καβάλας
23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
24. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας.
25. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου,βουλευτής Νομού Φθιώτιδος»

Μεϊμαράκης: Οι εκλογές δεν βοηθούν τη χώρα - Υποκρύπτουν συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές

Τη διερευνητική εντολή προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Η εντολή εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τον κ. Μεϊμαράκη να απαντά άμεσα και να ενημερώνει τον κ. Παυλόπουλο πως θα τιμήσει «την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».
Στον σύντομο διάλογο που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν πρόκειται για μία τυπική συνάντηση, επισημαίνοντας πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα.




Embedded image permalink

«Οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα» υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή «να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».
Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι θα ζητήσει άμεσα συνάντηση από την πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη σε όποια μορφή κυβέρνησης.
«Θα εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχει ανοχή ή εμπιστοσύνη για συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ευτύχημα για τη χώρα την παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης - Τι δήλωσε ο Τσίπρας

Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού τα όσα έπραξα, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά το διάγγελμά του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Όπως υποστήριξε, η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη εξάντλησε τα όριά της και γι' αυτό υποβάλλω την παραίτησή μου.
«Ο ελληνικός λαός θα μιλήσει με την ψήφο του θα αποφανθεί ποιος και πώς θα οδηγήσει την Ελλάδα» τόνισε εν συνεχεία.
«Οι Έλληνες θα αποφασίσουν με την ψήφο τους, ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το ζήτημα του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι θα αλλάξουμε με θάρρος την χώρα, θα δώσουμε μάχη κατά της διαφθοράς, θα δώσουμε μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη χώρα, έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες, κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του.
«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης» τόνισε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ήδη η Νέα Δημοκρατία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής, γεγονός που θέτει στον... αέρα τον στόχο του κ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα τις εκλογές, πιθανώς και με ένα νέο μνημόνιο» υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι θα φανεί η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι βάσει των τρεχόντων δεδομένων, η εντολή θα δοθεί σε τρία κόμματα (ΝΔ, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή).
Κάθε κόμμα έχει περιθώριο τριών ημερών για να συγκροτήσει κυβέρνηση και να αξιοποιήσει την εντολή.
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι έως την Δευτέρα να έχει ορκιστεί η μεταβατική, υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό την Βασιλική Θάνου.
Οι πρόωρες εκλογές φαίνεται πως πραγματοποιούνται υπό τις ευλογίες της Κομισιόν και των δανειστών, καθώς στενός συνεργάτης του Juncker επισήμανε ότι η εκλογική διαδικασία αποτιμάται ως ευκαιρία για την διεύρυνση της στήριξης προς το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
«Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» φέρεται να υποστήριξε η Angela Merkel, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βραζιλίας.
Στο μεταξύ, σήμερα, στις 14:00 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα επισημοποιηθεί το διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άλλωστε, στις 20/8 προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
«Θα δώσουμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να εκφραστεί» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας με δημοσιογράφους.
«Δεν θα κάτσουμε στα σπίτια μας» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης. 
Παράλληλα, η Αριστερή Πλατφόρμα εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση νέας, αυτόνομης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αριθμώντας πάνω από 30 βουλευτές, θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα λήψης διερευνητικής εντολής, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση της διεξαγωγής των εκλογών. 
Οι πρωτοβουλίες του κ. Λαφαζάνη εστιάζουν στη συγκρότηση ενός διευρυμένου μετώπου δυνάμεων εναντίον του μνημονίου, με τη συμμετοχή των στελεχών της Αριστερής Πλαρφόρμας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Σχεδίου Β' (Αλέκος Αλαβάνος).
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ωστόσο, φλερτάρει έντονα με την πλευρά Λαφαζάνη.

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα

Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού τα όσα έπραξα, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη εξάντλησε τα όριά της και γι’ αυτό θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλω την παραίτησή της κυβέρνησης.
«Ο ελληνικός λαός θα μιλήσει με την ψήφο του θα αποφανθεί ποιος και πως θα οδηγήσει την Ελλάδα» τόνισε εν συνεχεία.
«Οι Έλληνες θα αποφασίσουν με την ψήφο τους, ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το ζήτημα του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Απαιτείται καθαρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση» διαμήνυσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι «θέλουμε καθαρή εντολή, θέλουμε αλλαγές με δημοκρατία και προοδευτικό πρόσημο».
Σχετικά με τη συμφωνία, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να την τηρήσει.
«Δεν πετύχαμε τους στόχους μας ή την συμφωνία που θέλαμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως διαβεβαίωσε, φέραμε μια συμφωνία, που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς νε πετύχει.
«Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την ανεξαρτησίας μας έναντι των δανειστών» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Αυτή τη στιγμή, τόνισε, έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κερδίσαμε να μην ακυρωθεί το ΕΚΑΣ, να μην υπάρξει άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο.
Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε, τόνισε.
Ας μην ξεχνάμε, είπε ο πρωθυπουργός, ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η νέα σύμβαση διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
Τέλος για πρώτη φορά προσδιορίστηκε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η διαδικασία που θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι θα αλλάξουμε με θάρρος την χώρα, θα δώσουμε μάχη κατά της διαφθοράς, θα δώσουμε μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη χώρα, έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες, κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε.
«Θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς, δεν θα παραδώσουμε τις ιδέες μας» διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των αξιών μας. Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της» ανέφερε παράλληλα.
Καταλήγοντας, υπερθεμάτισε ότι θα ζητήσω την ψήφο του λαού για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, πιο προσγειωμένοι και πιο έμπειροι.

ΝΔ: Δραπετεύει ο Τσίπρας

Τη διαβεβαίωση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αιφνιδιάστηκε από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έδωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Όπως εξήγησε, περισσότερο μπερδεύτηκε το κυβερνητικό συμβούλιο, παρά η ΝΔ, η οποία είναι πανέτοιμη για την εκλογική νίκη.
«Ουδέποτε πίστεψα τον Τσίπρα» συνέχισε, τονίζοντας ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός αν και είναι συμπαθητικός, είναι… ψευτράκος.
«Κανείς δεν κατάλαβε γιατί παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός» πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές ότι ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ θα εξαντλήσει όλα τα όρια των διερευνητικών εκλογών.
«Πρέπει να δούμε εάν δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή αλλά και κυρίως, τι θα γίνει μετά τις εκλογές» εξήγησε.
«Ο Τσίπρας δραπετεύει, το φάντασμα Λαφαζάνη πλανάται μέσα του» κατήγγειλε εν συνεχεία, διαβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ κινείται πάντα με το συμφέρον της χώρας, πάντα λέει την αλήθεια ακόμη και εάν το πλήρωσε.
«Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα τις εκλογές, πιθανώς και με ένα νέο μνημόνιο» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Στις εκλογές, συνέχισε, θα φανεί η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα.
Όπως πρόσθεσε, το ζήτημα δεν είναι μόνο η οικονομία και το Μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση τα έχει διαλύσει όλα, σε παιδεία, υγεία, ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε εν συνεχεία. Καθιστώντας σαφές ότι «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πολύ από όσα έχουν συμφωνηθεί»
Δεν πιστεύω ότι κάποιος που ψήφισε τον Ιανουάριο τη ΝΔ θα ψηφίσει άλλο κόμμα, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε παράλληλα.
Σχετικά με τον Π. Λαφαζάνη, διευκρίνισε ότι διαθέτει μεγαλύτερο ηθικό πλεονέκτημα από τον κ. Τσίπρας, στον οποίο καταλόγισε «πολιτική αγυρτεία»

Θετική η αντίδραση της Κομισιόν στις πρόωρες εκλογές 
Θετική φαίνεται να είναι η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ειδικότερα, φέρεται να βλέπει την προσφυγή των Ελλήνων στις κάλπες, ως έναν τρόπο να διευρυνθεί η στήριξη στο νέο Μνημόνιο συνεργασίας με τους πιστωτές.
Την άποψη αυτή διατύπωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Martin Selmayr, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Jean-Claude Juncker, προέδρου της Κομισιόν.
«Οι τάχιστες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη διεύρυνση της στήριξης στο νέο πρόγραμμα διάσωσης του ESM, που μόλις υπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αυτή θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, θα αναλάβει κατά το νόμο υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα. 

Η κ. Θάνου ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου. 
Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Εάν παραιτηθεί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με τη διαδικασία η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγέλλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. 
Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. 
Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί εως και τρεις ημέρες.
Εάν διαπιστωθεί βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης