Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ειλημμένη απόφαση οι εκλογές - Τρία σενάρια για τον ακριβή χρόνο - Κλείνει η Βουλή ακόμη και την Δευτέρα (24/8)

Ειλημμένη απόφαση οι εκλογές - Τρία σενάρια για τον ακριβή χρόνο - Κλείνει η Βουλή ακόμη και την Δευτέρα (24/8)
Ο κ. Τσίπρας καλείται τις επόμενες 48 ώρες να ανοίξει τα χαρτιά του κάνοντας γνωστές τις προθέσεις του
Τρεις εισηγήσεις δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης - και συγκεκριμένα για τον χρόνο διεξαγωγής τον εκλογών.
Με τον Πρωθυπουργό να έχει ακούσει τη γνώμη του συνόλου των στενών συνεργατών του αλλά και κορυφαίων υπουργών που πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας καλείται τις επόμενες 48 ώρες να ανοίξει τα χαρτιά του κάνοντας γνωστές τις προθέσεις του για το πότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες - απόφαση η οποία θεωρείται ειλημμένη.
Η πρώτη εισήγηση προβλέπει την έναρξη θερινών τμημάτων της Βουλής, με το σχετικό προεδρικό διάταγμα να βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για διάστημα ολίγων εβδομάδων στο οποίο η κυβέρνηση θα ψηφίσει σε θερινά τμήματα ένα πακέτο προαπαιτούμενων και εφαρμοστικών νόμων που ζητούν εταίροι και δανειστές και αμέσως μετά, σε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής , ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές που θα διεξαχθούν το β’ δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Η εισήγηση αυτή υποστηρίζεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και από υπουργούς της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι εταίροι και πιστωτές επιθυμούν πέραν της συμφωνίας, να δώσει η ελληνική κυβέρνηση δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητα της ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας.
Επιπλέον, αποκλείει τυχόν εμπλοκές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία θετική πρώτη αξιολόγηση και ως σενάριο, γίνεται ευκολότερα αποδεκτό από τους δανειστές.
Ωστόσο, μερίδα υπουργών και συνεργατών του Πρωθυπουργού εισηγείται ότι οι κινήσεις του πρέπει να είναι άμεσες ώστε οι εξελίξεις να δρομολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Αυτό σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει τη διάλυση της Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ακόμα και την Δευτέρα, προχωρώντας σε εκλογές – εξπρές, με τις κάλπες να στήνονται το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Το σενάριο αυτό συναντά την αντίδραση των δανειστών.
Ωστόσο, έχει την υποστήριξη αρκετών υπουργών και μερίδας συνεργατών του Πρωθυπουργού.
Μ’ αυτή την κίνηση ο κ. Τσίπρας πετυχαίνει έναν διπλό στόχο, από τη μία να μεταφέρει σε μετεκλογικό χρόνο και στη νέα κυβέρνηση τα σκληρά προαπαιτούμενα και τους εφαρμοστικούς - καθώς εάν περάσουν τώρα θα επιφέρουν εκλογική φθορά και θα ανακόψουν τη δυναμική πορεία που ακόμη διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ - και από την άλλη, θα υπάρξει άμεση εκκαθάριση στο εσωκομματικό πεδίο.
Γι’ αυτό άλλωστε, και η Αριστερή Πλατφόρμα με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ (19/8), έκανε λόγο για διάτρητα άλλοθι με εκλογές – εξπρές και εκλογικά τεχνάσματα που δεν μπορούν να διασώσουν τη νέα καταστροφική συναίνεση στο τρίτο μνημόνιο.
Εάν και το σενάριο αυτό διευκολύνει την κυβέρνηση θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από τους πιστωτές, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει ζητηθεί.
Το τρίτο σενάριο μεταφέρει το χρόνο εκλογών τον Νοέμβριο, το σκεπτικό το οποίο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς αν και προεξοφλεί την επιτυχή α’ αξιολόγηση και το άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, έως τότε θα έχει επέλθει σημαντική εκλογική φθορά στο κυβερνών κόμμα, τόσο από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων της συμφωνίας, όσο και από την εικόνα διάσπασης, καθώς θα έχει διεξαχθεί και το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης