Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει η Αττική Οδός - Πως έχει γίνει ήδη απόσβεση της χρυσοφόρου σύμβασης

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει η Αττική Οδός - Πως έχει γίνει ήδη απόσβεση της χρυσοφόρου σύμβασης
Oι αριθμοί λένε ότι οι εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια μερίσματα που αγγίζουν τα 100 εκατ ευρώ
Εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών για να ελεγχθεί η σύμβαση της Αττικής Οδού έχει δώσει ο Υπουργός Χρ. Σπίρτζης.
Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία της Αττικής Οδού καθώς και αν έχει γίνει ήδη απόσβεση του έργου, πράγμα που η κοινοπραξία αρνείται κατηγορηματικά.
Ωστόσο παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του έργου (Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ και Τράπεζα Πειραιώς) ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, τα νούμερα λένε ότι έχουν λάβει μερίσματα πάνω από 100 εκατ ευρώ!
Πρόκειται για ένα έργο του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,3 δις. ευρώ και εν συνεχεία υπερδιπλασιάστηκε και ξεπέρασε τα 2,8  δις. ευρώ.
Εάν μάλιστα προστεθεί και το κόστος των απαλλοτριώσεων  το οποίο ανέλαβε  αποκλειστικά το Δημόσιο, τότε το συνολικό ύψος της επένδυσης πλησιάζει τα 3,7 δις. ευρώ.
Η συμμετοχή του Παραχωρησιούχου (ίδια κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια) ανήλθε στα 850 εκατ. δηλ. μόλις ξεπέρασε το 30% του κόστους κατασκευής και πλησίασε το 23% στο σύνολο της επένδυσης.
Και ενώ από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την διαχείριση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ως μέρισμα άρα το έργο δεν μπορεί να επιστρέψει στο δημόσιο, εντούτοις οι αριθμοί λένε ότι οι εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια μερίσματα που αγγίζουν τα 100 εκατ ευρώ.
Τα χρήματα αυτά βέβαια δεν ελήφθησαν μέσω της «Αττικής Οδού ΑΕ» αλλά μέσω της «Αττικές Διαδρομές», την εταιρία που έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.
Στην τελευταία συμμετέχουν οι Έλληνες μέτοχοι της «Αττική Οδός ΑΕ», με συνολικό ποσοστό 80% και η Egis Road Operation με ποσοστό 20%. Η συμμετοχή των εργολάβων γίνεται μέσω μιας άλλης εταιρείας, της «Αττικά Διόδια».
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, το 1996, μέχρι και το 2011 η «Αττική Οδός ΑΕ» έχει παρουσιάσει αθροιστικό κύκλο εργασιών 1,8 δισ. ευρώ, αλλά τα συνολικά της κέρδη ήταν μόλις 64.800.000 ευρώ.
Δεν έχει μοιράσει ούτε ένα ευρώ μέρισμα στους μετόχους της καθώς αποπληρώνει τα δάνεια που έλαβαν οι εργολάβοι για τη χρηματοδότηση του έργου.
Όμως φαίνεται ότι τα λεφτά έρχονται μέσω της Αττικές Διαδρομές, καθώς όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, μέχρι το 2012 τα έσοδα ήταν πάνω 500.000.000 ευρώ, με τα συνολικά κέρδη να ανέρχονται στα 151 εκατ ευρώ.
Την ίδια περίοδο η εταιρεία μοίρασε στους μετόχους της μερίσματα συνολικού ύψους 101 εκατ ευρώ.

Ε.Μ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης