Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η διαφορετική φορολογία κάνει τις τιμές να ποικίλουν στις χώρες της ευρωζώνης - Πιο φθηνές οι νοτιονατολικές χώρες

Le Monde: Η διαφορετική φορολογία κάνει τις τιμές να ποικίλουν στις χώρες της ευρωζώνης - Πιο φθηνές οι νοτιονατολικές χώρες
Πιο ακριβά πληρώνουν διάφορα προϊόντα οι Ιρλανδοί και πιο φθηνά οι Λιθουανοί  – Στη μέση Γερμανοί και Ιταλοί
Ένας Ιρλανδός που κάνει διακοπές στη Σλοβακία πληρώνει τη μπύρα 2,5 φορές πιο φθηνά απ’ ό,τι στην παμπ της γειτονιάς του και αν θέλει λίγο περισσότερο ήλιο και πάει στην Ελλάδα η ίδια ξανθιά μπύρα θα του κοστίσει δύο φορές φθηνότερα.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα φέρνει η Le Monde, που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί στη ζώνη του ευρώ που το νόμισμα είναι ίδιο για όλους, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών είναι τόσο διαφορετικές.
Σύμφωνα με ένα άλλο παράδειγμα κάποιος που θέλει να παρακολουθήσει ιπποδρομίες στη Γαλλία θα πληρώσει 80 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία 60 ευρώ.
Συνοπτικά, όσον αφορά τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, η Eurostat υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες.
Η πρώτη είναι οι χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχουν από την άλλη οι χώρες της δύσης και του βορρά.
Στη μέση βρίσκονται η Γερμανία και η Ιταλία, που τοποθετούνται περίπου στον μέσο όρο (δείκτης 100), καθώς ο δικός τους δείκτης τιμών είναι 102.
Φέρνοντας ως παράδειγμα ένα προϊόν που βρίσκεις παντού, όπως η μπύρα, σύμφωνα με τη Eurostat η τιμή της ποικίλει από χώρα σε χώρα, διότι είναι διαφορετική η φορολόγηση του αλκοόλ και του καπνού.
Στην Ιρλανδία τα προϊόντα είναι υπερφορολογημένα και γι’ αυτό ο δικός της δείκτης τιμών είναι 170, δηλαδή, 70% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (δείκτης 100).
Αντίθετα, η Λιθουανία, άρτι αφιχθείσα στην ΕΕ, με μία πολύ ελαφρά, σχεδόν ανύπαρκτη φορολογία, έχει τον χαμηλότερο δείκτη τιμών 72,9 στην ευρωζώνη, σχεδόν 27% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γι’ αυτό και ένα πακέτο τσιγάρα στο Vilnius (Βίλνιους) κοστίζει 3 ευρώ, ενώ στο Δουβλίνο για το ίδιο πακέτο πληρώνεις πάνω από 10 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης