Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ο αγώνας του Αλέξη Τσίπρα ενάντια στον χρόνο – Ύστερα από μια ταραχώδη συνεδρίαση, εγκρίθηκε η συμφωνία

Le Monde: Ο αγώνας του Αλέξη Τσίπρα ενάντια στον χρόνο – Ύστερα από μια ταραχώδη συνεδρίαση, εγκρίθηκε η συμφωνία
Ταραχώδες και μακρύ το βράδυ της 13ης Αυγούστου για τους τριακόσιους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου
Στην έγκριση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στην ταραχώδη συνεδρίαση της Βουλής, στη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», με τίτλο «Ο αγώνας του Αλέξη Τσίπρα ενάντια στον χρόνο».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το βράδυ της Τρίτης, 13 Αυγούστου προς την Παρασκευή, 14 του μηνός, αποδείχθηκε ταραχώδες και πολύ μακρύ για τους τριακόσιους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι τα ξημερώματα της Παρασκευής ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και τη λίστα των σε προτεραιότητα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν αυτό το καλοκαίρι.
Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι με τη σειρά τους καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» στη συμφωνία.
Αν, όπως αναμένεται, το Eurogroup δώσει το «πράσινο φως», παρά τους ενδοιασμούς της Γερμανίας, θα πρέπει στη συνέχεια να συνεδριάσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ισπανίας, πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε η Αθήνα να λάβει την πρώτη δόση της βοήθειας.
Βεβαίως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά αυτό το σενάριο, καθώς πολλοί στη γερμανική βουλή αντιτίθενται στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι αν και η συμφωνία εγκρίθηκε με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η καθυστέρηση στη συζήτηση απεικονίζει τη ρήξη στο κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση, η «έκρηξη» στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το πιο πιθανό σενάριο, σημειώνεται, είναι μια διάσπαση της αριστερής πτέρυγας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως υπό τον Π. Λαφαζάνη, ενώ τα υπόλοιπα στελέχη θα συσπειρωθούν υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων, όμως αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, το ερώτημα που εγείρεται, είναι με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης