Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Le Monde: Οι δύο λόγοι που ο Αλ. Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών - Γιατί αντικατέστησε τον ταραχώδη Βαρουφάκη

Le Monde: Οι δύο λόγοι που ο Αλ. Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών - Γιατί αντικατέστησε τον ταραχώδη Βαρουφάκη
Στην επίτευξη της συμφωνίας αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα, αλλά και στην έκλπηξη που αυτή προκάλεσε, με δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τασσόταν κατηγορηματικά κατά της λιτότητας
«Σε έξι χρόνια της κρίσης, τέτοιο πράγμα δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ» λέει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της.
Από το Σάββατο 8 Αυγούστου, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της επιταχύνθηκαν για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία την Τρίτη 11 του Αυγούστου.
«Οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα», λένε από την ελληνική πλευράενώ από την πλευρά των θεσμών εξηγούν ότι «δουλέψαμε σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός το συντομότερο δυνατό».
Από τις 20 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των δανειστών (δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ)), ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος Ευκλείδης και της Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συνεδρίαζαν τακτικά στο ξενοδοχείο Hilton στο κέντρο της Αθήνας. Όλοι μαζί διαπραγματεύτηκαν δεκάδες μέτρα τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο βοήθειας.
Σε αντάλλαγμα για μια νέα ενίσχυση ύψους 86 δις ευρώ για τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, για τη δημιουργία ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, την εξάλειψη των φορολογικών απαλλαγών για τους αγρότες αλλά και για μια σειρά φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς: πριν από μόλις τρεις μήνες ο Τσίπρας δεν θα δεχόταν ποτέ ένα τέτοιο πρόγραμμα», λέει άτομο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο λόγος για τον οποίο προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε το νέο επώδυνο μνημόνιο έγκειται στο ότι ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χτίσει τη νίκη του στην απόρριψη της λιτότητας και τα δύο πρώτα σχέδια βοήθειας.
Οι γκάφες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τον ταραχοποιό του οποίου τα floral πουκάμισα άφησε τους πάντες άφωνους στις Βρυξέλλες προκάλεσαν ισχυρούς φόβους, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Le Monde.
Οι εντάσεις κορυφώθηκαν στις 5 Ιουλίου, όταν ο κ Τσίπρας διεξήγαγε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της λιτότητας, καλώντας τους Έλληνες να καταψηφίσουν.
Τι συνέβη τότε;
«O Τσίπρας έκανε μια στροφή 180 μοιρών», λέει ο Γιάννης Κουτσομύτης.
Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαπραγματευτούν ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης», λέει ο Μ. Κούνης.
Ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των εταίρων της, με εξαίρεση ορισμένες κόκκινες γραμμές.
Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τη διακριτική παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ήταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα παραχωρήσει περισσότερα από ό, τι αναμενόταν. Και αυτό για δύο τουλάχιστον λόγους, υποστηρίζει η Le Monde.
Ο πρώτος είναι ότι η ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε πολύ γρηγορότερα από ό,τι η κυβέρνηση φανταστεί.
Οι τράπεζες στο πλαίσιο των ελέγχων των κεφαλαίων από τις 29 Ιουνίου βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.
Η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση.
Ο Έλληνας ηγέτης συνειδητοποίησε ότι δεν είχε χρόνο να σπαταλήσει για να αποτραπεί μια νέα χρηματοπιστωτική ναυάγιο στη χώρα του.
Το δεύτερο κίνητρό του είναι πολιτικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του που εντοπίζονται κυρίως στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και πιστεύει ότι με το να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα μειώσει τις απώλειες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης