Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barclays: Γιατί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι εξίσου παράλογο...

Barclays: Γιατί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι εξίσου παράλογο...
Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο του δημόσιου χρέους
Βίους παράλληλους φαίνεται πως διάγουν Ελλάδα και Γερμανία, καθώς αμφότερες παρουσιάζουν ένας εντελώς... παράλογο δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα λοιπόν με το Business Insider, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Barclays, υπό φυσιολογικές συνθήκες το χρέος μίας χώρας θα πρέπει να ισούται - ή να υπολείπεται ελαφρώς - με το σύνολο της ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας.
Το μέσο ευρωπαϊκό χρέος, βάσει των στοιχείων της Barclays, ανέρχεται στο 95%.
«Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό επίπεδο» τονίζει και προσθέτει ότι Γαλλία και Ισπανία είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που διαθέτουν το «τέλειο» χρέος.
Στον αντίποδα, συνεχίζει, υπάρχει η Ελλάδα και η Γερμανία, όπου παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία, τα οποία είναι αμφότερα παράλογα, καθώς το χρέος της Γερμανίας ανέρχεται μόλις στο 75% και της Ελλάδας στο εξωφρενικό 180%.


debt gdp eu


Όπως εξηγεί εν συνεχεία, το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης πραγματοποιήθηκε από δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν τη λιγότερο λογική άποψη επί του ζητήματος.
Η Γερμανία για παράδειγμα, αποπληρώνει εύκολα το χρέος της και αδυνατεί να καταλάβει γιατί οι «τεμπέληδες» Έλληνες δεν κάνουν το ίδιο.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες πιστεύουν ότι το χρέος συνιστά τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα και αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί δεν το «βλέπουν» οι Γερμανοί.
Περιέργως, καταλήγει το Business Insider, η Γερμανία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην αξίωσή της για πάση θυσία αποπληρωμή του ελληνικούχρέους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης