Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα του Χ.Α. με τεχνικά «θέματα» και μάχες χαρακωμάτων – Δύο «σχολές» στις τάξεις των χρηματιστών

Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα του Χ.Α. με τεχνικά «θέματα» και μάχες χαρακωμάτων – Δύο «σχολές» στις τάξεις των χρηματιστών
Μοιρασμένοι είναι οι χρηματιστές, υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις για το timing επαναλειτουργίας του Χ.Α.

Γόρδιος δεσμός έχει καταντήσει το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς μετά από τέσσερις εβδομάδες αναστολής και 23 συνεχείς εργάσιμες ημέρες σε κλείσιμο, διαρκώς προκύπτουν νέα θέματα.
Παρουσιάζονται προβλήματα κυρίως από την πλευρά τραπεζικών στελεχών που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τεχνικές «απαιτήσεις» που θέτουν οι περιορισμοί που αναμένεται να επιβληθούν στο άνοιγμα του Χ.Α. Παρ’ ότι οι τράπεζες έχουν ανοίξει από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, βαδίζουν δηλαδή ήδη στη 2η εβδομάδα ανοικτές, φαίνεται πως οι περιορισμοί που θέτονται στο άνοιγμα του Χ.Α. δεν μπορούν να υποστηριχτούν – τεχνικά – από τα τραπεζικά ιδρύματα. Φαίνεται πως οι τράπεζες διαφωνούν ή δεν μπορούν να υποστηρίξουν τεχνικά τη διαδικασία του «διαχωρισμού» παλαιού και νέου χρήματος από την πλευρά των επενδυτών. Οι περιορισμοί που θέτει η ΕΚΤ λόγω του φόβου εκροής κεφαλαίων προκαλούν νέο νευρικό κλονισμό σε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία της χρηματιστηριακής λειτουργίας, προξενώντας και μεγάλα προβλήματα στις τάξεις των χρηματιστών και των επαγγελματιών της αγοράς.

Μοιρασμένοι οι χρηματιστές, δύο κυρίαρχες απόψεις για το timing επαναλειτουργίας του Χ.Α.

Στις τάξεις των χρηματιστών καταγράφονται δύο κυρίαρχες απόψεις για το άνοιγμα του Χ.Α. ενώ αρκετοί χρηματιστές που εκπροσωπούν ιδιωτικές ΑΧΕ, είναι έξω φρενών με τις διαρκείς καθυστερήσεις, απειλώντας μάλιστα με ασφαλιστικά μέτρα τις αρχές!
Υπάρχουν δύο «σχολές» σκέψης και προσέγγισης. Η μία είναι υπέρμαχη της άμεσης επαναλειτουργίας της αγοράς, καθώς – εδώ που φτάσαμε πλέον – οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση κάνει περισσότερο κακό σε όλο το σύστημα, βουλιάζοντάς το στην ανυποληψία.
Πρόκειται για άποψη που λέει ότι είναι καλύτερα να ανοίξει η αγορά έστω και λαβωμένη και σταδιακά να βρει τις νέες ισορροπίες της, παρά να περιμένουμε καλύτερες συνθήκες που ίσως δεν… έρθουν ή ίσως αργήσουν πάρα πολύ.
Οι θιασώτες αυτής της άποψης είναι κυρίως οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες που με το κλείσιμο του Χ.Α. έχουν δεχτεί ισχυρότατο οικονομικό πλήγμα, καθώς τα έξοδα τρέχουν, μπαίνουν μέσα καθημερινά αρκετές χιλιάδες ευρώ! Τονίζουν στο bankingnews.gr ότι ο κλάδος τους έχει πληγεί τρομερά, θα υπάρξουν απολύσεις και συρρίκνωση, οπότε τάσσονται υπέρ του άμεσου ανοίγματος, ώστε να μη μεγαλώσει η ζημιά.
Η άλλη σχολή σκέψης στην οποία επίσης συντάσσονται αρκετοί χρηματιστές λέει ότι εφόσον έτσι κι αλλιώς έχει γίνει μεγάλη ζημιά, θα πρέπει πρώτα να επαναλειτουργήσει η οικονομία, να υπάρξει συμφωνία για το 3ο μνημόνιο και μετά να τεθούν προς διαπραγμάτευση οι αξίες στο Χρηματιστήριο!
Οι θιασώτες αυτής της άποψης τονίζουν ότι εφόσον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν καν να κάνουν σωστά τις εισαγωγές ή εξαγωγές τους, δεν μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν εύρυθμα λόγω των capital controls, πως είναι δυνατόν να «ζυγιστούν» ως αξίες, χρηματιστηριακά;
Τονίζουν λοιπόν ότι θα πρέπει να γίνει σωστή επαναλειτουργία της αγοράς, να ανοίξει αφού έχει ισορροπήσει η κατάσταση.
Παράλληλα φοβούνται… πλιάτσικο στην αγορά, δηλαδή ακραία και μονοδιάστατο ξεπούλημα, εφόσον θα υπάρχουν και οι περιορισμοί για τους Έλληνες. Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουμε την αγορά έτσι για να την ανοίξουμε, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι πολύ σύντομα, με ένα «άρρωστο» άνοιγμα, θα υπήρχε αδιέξοδο με τις εκκαθαρίσεις κ.λπ. και ίσως νέα αναστολή διαπραγμάτευσης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης