Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην αγορά εσωκομματικού χρόνου ποντάρει το Μαξίμου - Ανέφικτο το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο

Στην αγορά εσωκομματικού χρόνου ποντάρει το Μαξίμου - Ανέφικτο το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει πρώτα η συμφωνία και μετά να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό του πεδίο
Προσπάθεια να αποφύγουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καταβάλλουν το Μέγαρο Μαξίμου και οι επιτελείς του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Με τις ισορροπίες στο κομματικό όργανο να μετρούν υπέρ του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς η πλειοψηφία των μελών έχει υπογράψει κείμενο που ζητά την ακύρωση της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι αν συνεδριάσει το σαββατοκύριακο το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, το πλεονέκτημα ανήκει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των 108 μελών επί συνόλου 297 που ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει το μνημόνιο και να επανεξετάσει εναλλακτικό σχέδιο έχει ήδη αυξηθεί, παρά τα εσωκομματικά μασάζ δύο εβδομάδων υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών από την προεδρική πλειοψηφία αλλά και από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας πετάει την μπάλα στην κερκίδα και ζητά διαρκές συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί μέσα στο σαββατοκύριακο.
Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι ανέφικτο, καθώς θα πρέπει μέσα σε 48 ώρες, 3.600 σύνεδροι - μέλη από όλη την Ελλάδα να βρεθούν στην Αθήνα για να πάρουν απόφαση για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να πορευθεί με τη συμφωνία ή θα πρέπει να την ακυρώσει.
Και παρότι ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του ζητούσαν έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να διευρύνουν το σώμα των συνέδρων, αλλάζοντας το μέτρο συμμετοχής, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 4.500 και ταυτόχρονα ανεβάζοντας και τις πιθανότητες να περάσουν πιο εύκολα οι απόψεις τους, αποδέχονται την πρόταση της Πλατφόρμας για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου, κάτι που στην ουσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Στην ουσία ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε τόνισε στις συνεδριάσεις του κομματικού οργάνου, επιθυμεί να κλείσει πρώτα η συμφωνία και μετά να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό του πεδίο.
Επιπλέον οι δανειστές πιέζουν να κλείσει η διαπραγμάτευση με το σύνολο των προαπαιτούμενων, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή του Αλέξη Τσίπρα.
Η τελική επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου είναι... η αγορά εσωκομματικού χρόνου, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η κυβερνητική συνοχή από τους πιστωτές που δεν χάνουν ευκαιρία να θέτουν θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης