Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ λόγω των capital controls

Δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ λόγω των capital controls
Η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου ανέρχεται στα 550 ευρώ
Πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ δεν πιστώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις σε 2.300 συνταξιούχους δημοσιογράφους.
Το πρόβλημα της μη καταβολής των επικουρικών συντάξεων οφείλεται αρχικά στα Capital Controls. O Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης ( ΕΔΟΕΑΠ) δεν είχε στο ταμείο διαθέσιμα χρήματα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ ενώ λόγω εφαρμογής των Capital Controls δεν έλαβε τα απαιτούμενα κεφάλαια από το ΕΤΑΜ ΜΜΕ από τις κατανομές όπως λέγεται. Το πρόβλημα αναμένεται να αποκατασταθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ως πιθανή ημερομηνία δίνεται η Δευτέρα 10 Αυγούστου.
Η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου ανέρχεται στα 550 ευρώ.
Στην κατώτερη κλίμακα είναι αυτοί που λαμβάνουν μόλις 250 ευρώ και στην ανώτατη κλίμακα 770 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ εισηγήθηκε στο Δ.Σ να ρευστοποιήσουν θέσεις που έχει ο Οργανισμός για την πληρωμή των Επικουρικών συντάξεων αλλά καταψηφίστηκε από 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Την ίδια στιγμή οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις και μεταξύ αυτή η ΕΣΗΕΑ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΕΔΟΕΑΠ για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι ο Οργανισμός παραμένει ένα ελλειμματικό Ταμείο διότι έχασε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να στηρίζεται πλέον στην αύξηση των εσόδων που κι αυτό είναι δύσκολο διότι η διαφημιστική δαπάνη έχει μειωθεί δραματικά.
Μία λύση μικρής οικονομικής εμβέλειας είναι να ενταχθούν στο Οργανισμό οι εργαζόμενοι στα ενημερωτικά σάιτ τα οποία απορροφούν ένα ικανοποιητικό μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο να μπει νέο «αίμα» στον Οργανισμό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αιμοδότης για να συντηρηθούν οι επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα των 770 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης