Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεδομένο το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ - Που ποντάρουν Τσίπρας και διαφωνούντες για την επόμενη ημέρα…

Δεδομένο το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ - Που ποντάρουν Τσίπρας και διαφωνούντες για την επόμενη ημέρα…
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η θέση του λαού απέναντι στα σχέδια τους
Τα δεδομένα στο ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.
Το ρήγμα μεταξύ της γραμμής Τσίπρα και των διαφωνούντων βουλευτών και στελεχών επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα.
Αν και όλες οι πλευρές καλούν σε ενότητα, είναι προφανές πως η διαφορά που υπάρχει στο στρατηγικό προσανατολισμό – όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τσίπρας – δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συνεννόηση.
Ίσως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η καλύτερη – και ενδεχομένως πιο «τίμια» - απόφαση και για τα δύο «στρατόπεδα», αν και δεν έχει προηγούμενο – τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά – να διασπάται το κυβερνών κόμμα όσο αυτό είναι στην εξουσία.
Με αυτόν τον τρόπο η κάθε πλευρά, απελευθερωμένη πλέον από τα κάθε είδους βαρίδια, θα μπορεί να καταρτίσει τα σχέδια της, να διαμορφώσει εκ νέου τον πολιτικό της λόγο και όλα αυτά μαζί να τα θέσει προς κρίση στον ελληνικό λαό στις εκλογές που έπονται.
Ο Τσίπρας αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.
Χάρη σε αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε – εν μέσω και της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης – να εκτοξευτεί από το 3% στο 36%.
Ο Τσίπρας περιγράφεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό μια και «παίζει» χωρίς να έχει απέναντι του έναν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, τη στιγμή που η δημοφιλία του εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Δημοφιλία που ενισχύθηκε από την απόφαση του να στραφεί προς τον πολιτικό ρεαλισμό, να διατηρήσει δηλαδή την χώρα στο ευρώ και στην ΕΕ, παρά την τεράστια αναντιστοιχία με τα όσα είχε πει προεκλογικά.
Είναι πολύ πιθανό εάν αποφασίσει να στραφεί πολιτικά περισσότερο προς το κέντρο, να αντλήσει ευρύτερες δυνάμεις και μεγαλύτερη στήριξη από τη «δεξαμενή» της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.
Είναι πολλοί εκείνοι οι ψηφοφόροι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» μια τέτοια κίνηση.
Μια πολιτική κίνηση που θα δεσμεύεται για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που θα δώσει τη μάχη μέσα από μνημόνια και προγράμματα για να ανακάμψει την οικονομία και να αναπτερώσει το ηθικό της κοινωνίας, που θα επιχειρήσει να τα βάλει με όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Από την άλλη οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα επιχειρήματα τους για τον εναλλακτικό δρόμο, για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, διατηρώντας ακέραια τα ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά και ανέπαφη από «κωλοτούμπες» την πολιτική τους πορεία.
Η μεγαλύτερη δύναμη τους αντλείται από την «αντίσταση στους εκβιασμούς» των εταίρων και από τη μη εφαρμογή των μνημονίων, τα οποία έχουν καταστρέψει έως σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις που τα εφάρμοσαν.
Ωστόσο, για να μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτήν την «αντίσταση» θα πρέπει με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο να οργανώσουν και να παρουσιάσουν απλά και με σαφήνεια στον ελληνικό λαό το σχέδιο τους και κυρίως το τι θα σημάνει αυτό για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
Μοναδικός «σύμμαχος» τους σε αυτήν την προσπάθεια είναι η «κόπωση» του ελληνικού λαού ύστερα από πέντε και πλέον χρόνια μνημονίου και προσαρμογής.
Αλλά πλέον, το θετικό είναι ότι οι ψευδαισθήσεις, η υποσχεσιολογία, ο λαϊκισμός, οι ανέξοδες προτάσεις έχουν μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Η περίοδος χάριτος για όσους υπόσχονταν ότι να ναι στον ελληνικό λαό έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Όπως έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η «αυτοπαγίδευση» των ψηφοφόρων σε έωλες υποσχέσεις
Η πολιτική ουτοπία του καθενός θα πρέπει στο εξής να συμβαδίζει με την πραγματικότητα της κοινωνίας.
Οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες και ενδιαφέρουσες.
Αυτό το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το οποίο άλλοτε περιγραφόταν ως πολυφωνία και διαφορετικότητα, είναι αναγκαίο πλέον να συμβεί για το καλό όλων, και αυτών που πιστεύουν στον Τσίπρα, και των διαφωνούντων βουλευτών και του ελληνικού λαού.
Ο ελληνικός λαός διαθέτει πλέον την ωριμότητα – και ύστερα από τα όσα έχουν προηγηθεί τους τελευταίους έξι μήνες – να κρίνει τις προτάσεις που του καταθέτουν οι πολιτικοί του, γνωρίζοντας άριστα πλέον πως η ψήφος τους είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για την πορεία του τόπου αλλά και για τη δική τους καθημερινότητα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά της «ομάδας Τσίπρα» και των διαφωνούντων βουλευτών και το πώς θα υποδεχθεί με την ψήφο του ο λαός τα σχέδια της κάθε πλευράς.
Αν και η απάντηση είναι μάλλον προφανής.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης