Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο φόβος υποβάθμισης σε standalone indices πιέζει χρονικά το Χ.Α. – Τι έχουν πει οι FTSE, MSCI και Stoxx

Ο φόβος υποβάθμισης σε standalone indices πιέζει χρονικά το Χ.Α. – Τι έχουν πει οι FTSE, MSCI και Stoxx
Τα deadline των οίκων FTSE, Stoxx και MSCI πιέζουν χρονικά τις αρχές για την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α.
Από χίλια μύρια κύματα, μέσα από ένα δαιδαλώδες «πλέγμα» μιας πληθώρας παραγόντων που επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο τη χρηματιστηριακή διαδικασία «περνά» η επανέναρξη των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από σχεδόν ένα μήνα απραξίας.
Οι τράπεζες έχουν ανοίξει εδώ και έξι ημέρες, όμως η επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. έχει αποδειχθεί Γόρδιος δεσμός, με τις αρχές να είναι σε αναμμένα… κάρβουνα για το πώς θα θωρακιστεί το σύστημα ώστε να μην «δραπετεύσουν» κεφάλαια στο εξωτερικό.
Χθες η ΕΚΤ έστειλε την απάντησή της, με την οποία δε δέχεται τους όρους των ελληνικών αρχών για πλήρη ελευθερία κινήσεων και των ελλήνων επενδυτών, δηλαδή ίση μεταχείριση. Για τουλάχιστον μια εβδομάδα – από την ημέρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων - θα υπάρχουν capital controls στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών, ενώ κατόπιν, αναλόγως πως θα πάει η κατάσταση, θα παρθούν εκ νέου αποφάσεις.
Οι αρχές αναμένουν σήμερα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε κατόπιν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει το (τυπικό κυρίως) πράσινο φως για την επανέναρξη των συναλλαγών.
Όμως, φαίνεται πως οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο για την τεχνική προσαρμογή στην εφαρμογή των περιορισμών, οπότε ίσως πάει ακόμη πιο πίσω η επανέναρξη των συναλλαγών.
Αυτό, προξενεί περαιτέρω προβλήματα, καθώς μια νέα μεγάλη καθυστέρηση, ίσως θέσει σε κίνδυνο τη θέση του Χ.Α. στις διεθνείς κατηγορίες στις οποίες συμμετέχει.
Το νέο μεγάλο… άγχος της διοίκησης του Χ.Α. και των εποπτικών αρχών είναι τα deadline που έχουν δοθεί από ξένους οίκους, τα οποία αρχίζουν και πιέζουν χρονικά για επανέναρξη των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξει… ατύχημα, είτε κάποια υποβάθμιση.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, όντας η μοναδική αγορά που βρίσκεται σ’ αυτή την κατηγορία, που όμως έχει τόσο ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ.
Αν απολέσει αυτή την κατηγοριοποίηση τότε θα υποβιβαστεί σε standalone indices (μεταφορά σε μεμονωμένους δείκτες), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περαιτέρω απαξίωση των μετοχών και τη φυγή των ξένων κεφαλαίων, που επενδύουν ανάλογα με τις επιταγές των δεικτών.
Ο Stoxx με το που έγινε η αναστολή των διαπραγματεύσεων στο Χ.Α. τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, έβγαλε ανακοίνωση όπου έδινε 30 (εργάσιμες) ημέρες χρονικό περιθώριο για την επανέναρξή τους, ήτοι περιθώριο έως την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Αν το Χ.Α. ανοίξει έως τότε, ήτοι 10 (με τη σημερινή) εργάσιμες ακόμη, τότε ο Stoxx δε θα αφαιρέσει το Χ.Α. από την κατηγορία που είναι σήμερα.
Την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουλίου το βράδυ ο οίκος FTSE αποφάσισε να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στους δείκτες για ακόμη 10 εργάσιμες ημέρες, όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του.
Αυτό σημαίνει ότι το περιθώριο είναι έως τις 7 Αυγούστου, ήτοι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Εάν έως την Παρασκευή 7 Αυγούστου δεν έχει ανοίξει το Χ.Α. τότε ο οίκος FTSE θα επανεξετάσει τη στάση του, δε σημαίνει δηλαδή αυτόματη διαγραφή…
Αντίστοιχη προειδοποίηση έχει εκδώσει και ο MSCI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης