Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το Χ.Α. επανέρχεται λίαν «λαβωμένο» αλλά έχοντας αποφύγει το… πιστολίδι του «μαύρου» 25ημέρου

Το Χ.Α. επανέρχεται λίαν «λαβωμένο» αλλά έχοντας αποφύγει το… πιστολίδι του «μαύρου» 25ημέρου
Μετά το Γολγοθά του «μαύρου» 25ήμερου, το Χ.Α. ανοίγει ίσως την Τρίτη 28/7 σε πιο ασφαλές και σταθεροποιημένο περιβάλλον
Μέσα στη μαυρίλα των ημερών με τα capital controls και το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες ή 21 (με τη σημερινή Δευτέρα 27/7) εργάσιμες, υπάρχουν και κάποιες εξελίξεις που φανερώνουν κάποιο φως στο τούνελ.
Χωρίς να θέλουμε επ’ ουδενί να υπεραπλουστεύσουμε τα πράγματα, καθώς η αλήθεια είναι ότι η ζημιά που έχει προκληθεί από το κλείσιμο της αγοράς είναι τεράστια, κάποιες τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το Χ.Α. θα ανοίξει (ίσως αύριο Τρίτη 28 Ιουλίου) με ελαφρώς καλύτερες… συνθήκες, απ’ ότι αν άνοιγε προ δύο εβδομάδων!
Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. όταν έκλεισαν οι τράπεζες και ανεστάλησαν οι συναλλαγές των μετοχών, ήταν Δευτέρα 29 Ιουνίου, ενώ υπήρχε μπροστά ο… Γολγοθάς του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου και ο άμεσος κίνδυνος φυγής από το ευρώ.
Παράλληλα, υπήρχε η μεγάλη αναταραχή σ’ όλη την Ευρώπη καθώς καταγράφονταν εμπλοκή και ρήξη στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων. Κάποιοι από αυτούς τους ιδιαίτερα δυσμενείς καταλύτες, έχουν αλλάξει, διαφοροποιηθεί, ή έχουν μετατραπεί σε θετικούς πλέον.
Το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε, με όλα τα συνεπακόλουθα, ενώ υπήρξε η πύρρειος (έως και… αιματηρή) συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το 2ήμερο 12-13 Ιουλίου, που κρατάει τη χώρα και στη ζώνη του ευρώ.
Βεβαίως, δεν υποτιμούμε το γεγονός ότι η αγορά ήταν κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των εξελίξεων, οπότε οι επενδυτές δεν είχαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν, άρα εύλογα αναμένεται να το πράξουν όταν ανοίξει το χρηματιστήριο. 
Άρα, υπό αυτό το πρίσμα, και χωρίς να συνδέουμε αυτές τις εξελίξεις με τη συμπεριφορά των επενδυτών, η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. ανοίγει σε πιο… ασφαλές και σταθεροποιημένο περιβάλλον σε σχέση με αυτό που ευρίσκονταν όταν έκλεινε!

Θετικές εξελίξεις μέσα στην καταχνιά και στο σκοτάδι

Το Χ.Α. δηλαδή πέρασε όντας κλειστό το... τσουνάμι των πρωτοφανώς δυσμενών εξελίξεων των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων!
Έτσι, θα ανοίξει σε ελαφρώς καλύτερο και πιο… στέρεο έδαφος, σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε προ 20 ή 25 ημέρες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο! 
Μια σειρά παραγόντων και εξελίξεων, φανερώνουν ένα μικρό φως στο τούνελ.
Και όλα αυτά, ασχέτως με τους περιορισμούς που θέτει η ΕΚΤ και αναμένεται να επιφέρουν ισχυρές πιέσεις (ειδικά) τις πρώτες ημέρες της επανέναρξης των συναλλαγών. 
1) Οι τράπεζες πλέον έχουν ανοίξει, έστω και αν υπάρχουν τα capital controls, ενώ σταδιακά η κατάσταση δείχνει ότι εξομαλύνεται.
2) Ο κίνδυνος του Grexit μολονότι παραμένει ισχυρός, εντούτοις είναι μειωμένος σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε προ τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, δηλαδή πριν από τη συμφωνία.
3) Η πολιτική αναταραχή έχει εξομαλυνθεί μερικώς, καθώς έχουν «περάσει» και ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή και γενικότερα – παρά τα ενδογενή προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ – υπάρχει το μέγιστο της συναίνεσης για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
4) Προ ημερών ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «CCC+» από «CCC-». Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το outlook της οικονομίας σε σταθερό από αρνητικό. Η αναβάθμιση αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών όσον αφορά τη ρευστότητα, μετά την επί της αρχής έγκριση του Eurogroup σε τριετές δάνειο από τον ESM.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ παραμένουν υψηλότερες από το 33% αλλά είναι χαμηλότερες του 50%.
4) Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σε σχέση με ότι αναμένονταν προ λίγων εβδομάδων.
6) Την Παρασκευή 24 Ιουλίου ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη βελτίωση της κατάστασης στο χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, σε σχέση με την εικόνα ασφυξίας που υπήρχε προ 15 ημερών.
Ήταν η πρώτη θετική αναφορά για την εξομάλυνση της κατάστασης ασφυξίας στις επιχειρήσεις μετά από καιρό και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
7) Καταγράφεται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα αλλά και σημαντικά βελτιωμένη ζήτηση για τα εταιρικά ομόλογα, όπως σημειώνουν χρηματιστές.
8) Την Παρασκευή 24 Ιουλίου η αρμόδια επιτροπή του Λουξεμβούργου που είχε προχωρήσει σε αναστολή της διαπραγμάτευσης των ελληνικών τίτλων στις 30 Ιουνίου, αποφάσισε την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων 25 ελληνικών τίτλων. Σ’ αυτούς τους 24 τίτλους, περιλαμβάνονται και τα ελληνική ομόλογα.

Παρ’ ότι λοιπόν το άνοιγμα του Χ.Α. θα γίνει εν μέσω αχαρτογράφητων… συνθηκών, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθος, η ευρύτητα αλλά και η χρονική διάρκεια των αρχικών πιέσεων, υπάρχουν ειδήσεις που δείχνουν κάποιο φως στο τούνελ, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. 
Και επαναλαμβάνουμε, σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρούμε να συνδέσουμε αυτές τις εξελίξεις με την πιθανή πορεία που θα έχει το Χ.Α. όταν ανοίξει.
Κανείς δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε… προφητεία για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
Ειδικά μετά τους περιορισμούς που θέτει η ΕΚΤ και αναμένεται να φέρει ένταση πιέσεων κυρίως στις πρώτες συνεδριάσεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης