Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται μεγάλη ύφεση στην αγορά πετρελαίου, σαν εκείνη του 1986 ή και χειρότερη

Morgan Stanley: Έρχεται μεγάλη ύφεση στην αγορά πετρελαίου, σαν εκείνη του 1986 ή και χειρότερη
Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί όσον αφορά το πετρέλαιο η ύφεση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη από ότι το 1986....αναφέρει η Morgan Stanley
Αναμένουμε η τρέχουσα ύφεση να είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη του 1986 που ήταν η χειρότερη των τελευταίων 45 χρόνων αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Morgan Stanley.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναφέρει
«εάν οι τιμές του πετρελαίου ακολουθήσουν την πορεία που έχουμε εκτιμήσει  η ανάλυση μας μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη.
Η σχετική αισιοδοξία μας στηρίζεται στις εξής παραμέτρους:
1)Περιμέναμε αύξηση της παραγωγής παρά τις περικοπές κεφαλαιακών δαπανών
2)Αναμέναμε ότι η πτώση των τιμών θα τονώσει τη ζήτηση για το πετρέλαιο
3)Το κόστος σε σχέση με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι παρόμοιες με τα δεδομένα του 1986 και
4) Η αποτίμηση.
Η σχέση P/BV έδειξε ότι κινούμαστε σε 35 ετών χαμηλά.
Παρά την αύξηση του πετρελαίου σε επίπεδο παραγωγής ακόμη η αγορά δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.
Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί η ύφεση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη από ότι το 1986.
Η παραγωγή, η καμπύλη απόδοσης και βεβαίως η τιμολόγηση  μας δείχνουν ότι η ανάκαμψη των τιμών είναι πολύ χειρότερη από ότι το 1986.
Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική ύφεση θα μπορούσε επίσης να είναι χειρότερη από ότι έχει εκτιμηθεί.
Υπάρχουν σοβαρές ομοιότητες μεταξύ της τρέχουσας ύφεσης στις τιμές του πετρελαίου και εκείνης που σημειώθηκε το 1985/86.
 Η πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.
Η υψηλή και σταθερή τιμή του πετρελαίου στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 2010-2014 ενθάρρυνε την τεχνολογική καινοτομία και οδήγησε σε περισσότερες επενδύσεις.
 Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, υπερβαίνοντας τους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.
Ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει να περιορίσει την παραγωγή για να  εξισορροπήσει την αγορά (όπως έπραξε τον Νοέμβριο του 1985 και τον Νοέμβριο του 2014) και προφανώς οι τιμές κατέρρευσαν.
Λόγω της απότομης επιβράδυνσης στην άντληση πετρελαίου από γεωτρήσεις περιμέναμε η παραγωγή στις ΗΠΑ θα άρχισε να μειώνεται από το β΄ 6μηνο του 2015.
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει: σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ η παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο ήταν χαμηλότερη από τα επίπεδα του Απριλίου και προβλέπεται περαιτέρω πτώση και τον Αύγουστο.
Τώρα που κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώνονται, αναμέναμε την παραγωγή εκτός ΗΠΑ να σταθερποποιηθεί, στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί.
Η παραγωγή παγκοσμίως αυξάνεται.
Με βάση εκτιμήσεις στην αγορά του πετρελαίου υπάρχει σήμερα υπερπροσφορά  800.000 b/d.
Αυτό υποδηλώνει ότι η τρέχουσα υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου οφείλεται πλήρως στην αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από τον Φεβρουάριο του 2015.
Εάν οι τιμές του πετρελαίου ακολουθήσουν το σενάριο της Morgan Stanley και διατηρηθούν οι τάσεις των τελευταίων 2-3 μηνών, αυτή η ύφεση θα είναι πιο σοβαρή από ότι το 1986.
Δεδομένου ότι δεν υπήρχε έντονη ύφεση τα τελευταία 15 χρόνια η τρέχουσα ύφεση θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων +45 χρόνων.  
Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για όλους όσους πόνταραν ότι οι Σαουδάραβες θα μειώσουν την παραγωγή προκαλώντας άνοδο των τιμών







www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 22 Ιουλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης