Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα του Χ.Α. – Εξετάζονται τακτικές… κατενάτσιο με πλαφόν στο gap short και long

Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα του Χ.Α. – Εξετάζονται τακτικές… κατενάτσιο με πλαφόν στο gap short και long
Για την άλλη εβδομάδα το άνοιγμα του Χ.Α. - Ο φόβος «δραπέτευσης» κεφαλαίων, τα όρια διακύμανσης και το πλαφόν στο gap μεταξύ short και long
Πολύ έντονο είναι το παρασκήνιο για το πότε και το πώς ακριβώς θα γίνει η επαναλειτουργία των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εξετάζονται όλες οι παράμετροι και όλα τα ενδεχόμενα!
Πρόκειται για… αχαρτογράφητα νερά για όλους, για την πολιτική ηγεσία, τις χρηματιστηριακές αρχές, την εποπτική αρχή, τους επαγγελματίες αλλά και τους επενδυτές, καθώς δεν έχει υπάρξει άλλο προηγούμενο, να ανοίγει το Χ.Α. εν μέσω capital controls στις τράπεζες!
Ο φόβος «δραπέτευσης» κεφαλαίων στο εξωτερικό οδηγεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αναζήτηση τρόπων περιορισμού ή αναχαίτισης αυτής της εύλογης τάσης, που τουλάχιστον στην αρχή αναμένεται να καταγραφεί.
Κατ’ αρχήν, για σήμερα οι χρηματιστές αναμένουν να γίνει προσπάθεια για να κλείσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα ορίσει τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές για το πότε και το πώς θα ανοίξει το Χ.Α.
Χθες, τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και η διοίκηση του Χ.Α. ήταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις αλλά και έντονη αγωνία, δεδομένου ότι η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, είναι πολιτική.
Εξετάζεται ένα… δαιδαλώδες «πλέγμα» μιας πληθώρας παραγόντων που επηρεάζει το πότε και το πώς θα ανοίξει ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο, με όσο το δυνατόν πιο… ελεγχόμενες αναταράξεις.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, αφορούν τόσο την «παρέμβαση» στο όριο διακύμανσης, όσο κυρίως στο να μπει πλαφόν μεταξύ στη διαφορά κεφαλαίων αγοραστών και πωλητών.
Υπάρχει η σκέψη για να μειωθεί – για τις πρώτες «επικίνδυνες» ημέρες – το όριο ημερήσιας διακύμανσης που σήμερα είναι στο 30%, ώστε να μειωθεί και η… αγριότητα των όποιων πιέσεων.
Οι υπέρμαχοι της μείωσης στο όριο διακύμανσης λένε ότι έτσι θα περιοριστεί – και είναι θεμιτό – η ζημιά και η «σκληρότητα» των πιέσεων, περιορίζοντας – καθυστερώντας παράλληλα και τη φυγή των κεφαλαίων.
Όμως, όσοι είναι αντίθετοι με αυτό το μέτρο παρέμβασης, τονίζουν ότι η όποια απόφαση απλώς θα παρατείνει σε πιο πολλές συνεδριάσεις τις «ταγμένες» ρευστοποιήσεις, ενώ αντιθέτως με το 30% ίσως πηγαίναμε σε ξεκαθάρισμα μια κι έξω, που θα ισορροπούσε γρηγορότερα το σύστημα.
Η άλλη πρόταση που εξετάζεται, αφορά το να μπει πλαφόν και κάποια δικλίδα… στοπ, στην απόκλιση κεφαλαίων των αγοραστών έναντι των πωλητών.
Εξετάζεται η περίπτωση να οριστεί ένα όριο μεταξύ του gap των κεφαλαίων που αφορούν ρευστοποιήσεις και των κεφαλαίων που αφορούν αγορές. Αν αυτό το «κλειδωμένο» όριο ξεπερνιέται, θα χτυπάει καμπανάκι, σταματώντας τις συναλλαγές.
Πρόκειται για μια πρόταση που κατέθεσε στέλεχος της Eurobank Equities και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους αρκετούς που εμπλέκονται στα τεκταινόμενα.
Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί.
Πάντως, η γενική – επικρατούσα – άποψη των χρηματιστών αλλά και όσων γνωρίζουν καλύτερα περί αγορών και χρηματιστηρίων, είναι ότι το Χ.Α. θα πρέπει να ανοίξει μόνο όταν εξομαλυνθεί εντελώς η κατάσταση στις τράπεζες.
Υποστηρίζουν ότι κάθε… άναρχο ή βεβιασμένο άνοιγμα του Χ.Α. χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση αγοραστών – πωλητών θα φέρει μεγάλες στρεβλώσεις και ακρότητες, οδηγώντας στην ουσία σε… μονόπαντη και μονοδιάστατη «δραπέτευση» κεφαλαίων από την αγορά.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν το Χρηματιστήριο πρέπει να ανοίξει χωρίς περιορισμούς, χωρίς επίπλαστους «φραγμούς» και αμφίβολης αποτελεσματικότητας παρεμβάσεις…
Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί τελικά, από μια κυβέρνηση που σαφώς έχει να αντιμετωπίσει δομικά δικά της προβλήματα, που πιθανότατα ξεπερνούν την όποια μέριμνα γίνεται για το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.
Καλώς ή… κακώς, αυτή είναι η αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης