Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά πέντε ετών η τιμή του χρυσού, καθώς οι ανησυχίες για την Ελλάδα περιορίζονται

Σε χαμηλά πέντε ετών η τιμή του χρυσού, καθώς οι ανησυχίες για την Ελλάδα περιορίζονται
Οι βελτιωμένες προοπτικές του προγράμματος διάσωσης και οι προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια οδηγούν την τιμή του χρυσού σε επίπεδα Μαρτίου 2010
Σε χαμηλό άνω των πέντε ετών υποχώρησε η τιμή του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο επλήγη από τη συμφωνία για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας, την εν δυνάμει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και το οξύ ξεπούλημα στην Κίνα.
Ο χρυσός ήρθε αντιμέτωπος με ένα κύμα πωλήσεων στην Ασία, που οδήγησε την τιμή του σε πτώση περί το 4%, στο χαμηλό των 1.088 δολαρίων η ουγγιά, πριν ανακάμψει ελαφρώς στα 1.114 δολάρια.
Η τελευταία φορά που ο χρυσός διαπραγματεύτηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Μάρτιο του 2010.
Σημειώνεται ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση των αποθεμάτων της του πολύτιμου μετάλλου κατά 57% από την τελευταία φορά που τα αναπροσάρμοσε πριν από έξι χρόνια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να υποχωρήσει.
Αναλυτές της Barclays είχαν αναφέρει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει μετά την ανακοίνωση, διότι οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι η Κίνα δεν θα προχωρούσε σε τόσο σημαντική αύξηση των αποθεμάτων της.
Πέραν της Κίνας, όμως, στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου επιδρά το γεγονός ότι πλέον έχουν περιοριστεί οι ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα, κάτι που συνέβαλε στην πτώση της τιμής του χρυσού.
Σημειώνεται ότι ο χρυσό θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.
Η Barclays εκτιμά ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς ενισχύεται η πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, πιθανώς τον Σεπτέμβριο.
Μετά τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, η επικεφαλής της FED, Janet Yellen, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Κονγκρέσο ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα κινείται σε πορεία αύξησης των επιτοκίων αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Η τιμή του χρυσού, σημειωτέον, υποχωρεί όταν το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται, διότι οι επενδυτές πωλούν χρυσό για να αγοράσουν δολάρια.
Επίσης, το ενισχυόμενο δολάριο καθιστά τον χρυσό πιο ακριβό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης