Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα - «Κλειδί» η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος

tags :
Commerzbank: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα - «Κλειδί» η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος
Ο όρος για να λάβει μέρος το ΔΝΤ στην τρίτη διάσωση, είναι η μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει η Γερμανία
Υπό μεγάλη πίεση και με σημαντικές δυσκολίες θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο δάνειο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιεί ο Christoph Weil, οικονομολόγος της Commerzbank.
«Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, δεν θα είναι εύκολες», σημειώνει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε 82 - 86 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018.
Αυτά τα κεφάλαια θα καλυφθούν κυρίως από δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ενώ άγνωστο παραμένει εάν το ΔΝΤ θα παράσχει νέα δάνεια προς την Ελλάδα.
Ο όρος για να λάβει μέρος το ΔΝΤ στην τρίτη διάσωση, είναι η μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει η Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Weil, το δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευθεί σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,5 δις. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSM αρκούν μόνο για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο μέσω ESM θα πραγματοποιηθούν κάτω από υψηλή πίεση, σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank.
H ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στην επιτυχία του προγράμματος, θα κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει κάποια σκληρά μέτρα.
Σημαντικό παράγοντα για τη συνέχεια, αποτελεί η κόντρα ΔΝΤ – Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς αν δεν υπάρξει απόφαση για την ελάφρυνσή του, το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης