Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Munchau (FT): Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα αποτρέψει την έξοδό της από το ευρώ

Munchau (FT): Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα αποτρέψει την έξοδό της από το ευρώ
Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ τον Μάρτιο, αλλά σε καμία περίπτωση τον Ιούλιο
Την πεποίθησή του ότι το νέο πρόγραμμα  που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποτρέψει την έξοδό της από το ευρώ, το οποίο θεωρεί αναπόφευκτο, παραθέτει σε άρθρο του στους Financial Times, ο Wolfgang Munchau.
Ο αρθρογράφος θεωρεί λανθασμένη την τοποθέτηση του Γιάνη Βαροθφάκη στο υπουργείο Οικονομικών από τη στιγμή που ο Α. Τσίπρας δεν ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει κατά γράμμα τις προτάσεις του.
«Αντίθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός διάλεξε τη χειρότερη επιλογή. Ακολούθησε τη συμβουλή του κ. Βαρουφάκη να έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές, αλλά έως την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας, όμως, έκανε ένα μεγάλο λάθος μη αποδεχόμενος το Plan B του κ. Βαρουφάκη: Εισαγωγή IOUs αλλά συνδεδεμένων με το ευρώ. Ένα παράλληλα νόμισμα θα επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουν τις καθημερινές τους συναλλαγές, εφόσον είναι σε ισχύ τα capital controls και θα είχε αποφευχθεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση».
Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ο έλληνας πρωθυπουργός αρκέστηκε στην συνθηκολόγηση του απέναντι σε ένα πρόγραμμα που δεν θα οδηγήσει σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία. Και ‘όταν το έκανε αυτό είχε πλέον χάσει την εναλλακτική ενός Grexit.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ τον Μάρτιο, αλλά σε καμία περίπτωση τον Ιούλιο» τονίζει ο Munchau, ο οποίο παραθέτει τρείς λόγους που τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Grexit θα είναι τελικά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα.
Ο πρώτος είναι ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Και αυτό γιατί όλοι οι συμμετέχοντες την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Πρώτος ο W. Schaeuble, που αφήνει στο συρτάρι του την εναλλακτική λύση του Grexit.
Δεύτερος το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε αυτήν τη συμφωνία.
Και τρίτος το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αρνούνται εντελώς οι Γερμανοί.
«Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει. Μπορεί η κυβέρνηση στην Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα αλλά η οικονομία δεν θα κατορθώσει να ανακάμψει. Εάν η ελληνική οικονομία δεν επιδείξει διαφορετική διάθεση απ' ότι στο παρελθόν, θα παραμείνει κλεισμένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο για τα επόμενα χρόνια».
Για τον αρθρογράφο ο δρόμος προς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μονόδρομος είτε για τον Τσίπρα ή για τον επόμενο πρωθυπουργό που θα τον αντικαταστήσει μετά τις σύντομες εκλογές.
«Υπάρχει, όμως και ένας ακόμη τρόπος. Η εξέγερση» τονίζει ο Munchau επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk στους Financial Times όταν έκανε λόγο για «κάτι το επαναστατικό που υπάρχει στον αέρα».
«Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη στο σημείο της εξέγερσης και αυτό παρά τα οκτώ χρόνια της ύφεσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ . Ψήφισαν τον κ. Τσίπρα γιατί τα υπόλοιπα κόμματα απέτυχαν. Εάν αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μοιάζει βέβαιο, οι Έλληνες δεν θα έχουν άλλες δημοκρατικές επιλογές» καταλήγει ο Munchau για να αναρωτηθεί τελικά εάν ο Τσίπρας μπορεί να τα καταφέρει.
«Εάν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να τις κερδίσει και να επαναφέρει στο προσκήνιο, έως ένα σημείο, την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη. Όμως νομίζω ότι η επιλογή του παράλληλου νομίσματος έχει χαθεί. Η διαίσθησή μου, μου λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα διεξάγει μία επιθετική προεκλογική εκστρατεία, με πλήθος ρητορείας ενάντια στους δανειστές, αλλά ακολούθως θα αποδεχθεί ότι θέλουν οι δανειστές και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα έως ότου αυτό φθάσει στο ζενίθ του δράματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης