Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Βουλή - Θα ανακάμψουν τα ελληνικά assets

Nomura: Η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Βουλή - Θα ανακάμψουν τα ελληνικά assets
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αν και μικρή, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να μην ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας
Για τις πρώτες ενδείξεις συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κάνει λόγο η Nomura, αποτιμώντας σε νέα έκθεσή της (υπό τον τίτλο Greece: First signs of a deal), όλες τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας, μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί από κάθε πλευρά πως η νέα πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον πιο κοντά στις αξιώσεις των θεσμών.
Η νέα ελληνική πρόταση, κατά τη Nomura, επιβεβαιώνει πως έχουν γίνει σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας, τόσο σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όσο και στο δημοσιονομικό σκέλος.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα τεράστιο βήμα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά με τους δανειστές.
Η ελληνική πρόταση επιβεβαιώνει πως πράγματι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.
Όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως σε ό,τι αφορά το σύνολο της απόστασης που πρέπει να καλυφθεί, είναι πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν ακόμη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει επίσημο αίτημα για νέα παράταση του προγράμματος, αλλά και να ξεκινήσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που θα συνοδεύουν την παράταση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να λάβει νέα χρηματοδότηση.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αν και μικρή, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να μην ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοηθούν ούτε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
Η Nomura δεν αποκλείει η συμφωνία της κυβέρνησης να μην κατορθώσει να περάσει από τη βουλή, γεγονός που δρομολογήσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων και θα οδηγήσει:
- είτε στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας (με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού, ή ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ακραίο σενάριο)
- είτε στη διενέργεια δημοψηφίσματος ή ακόμη και πρόωρων εκλογών
Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Nomura, Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή.
Η ελληνική αγορά θα κινηθεί ανοδικά, ωστόσο η μεταβλητότητα αναμένεται να κάνει συχνά την εμφάνισή της, λόγω του αριθμού των θεμάτων που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 23 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης