Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο +20% ο Γ.Δ. και +30% οι τράπεζες από το χαμηλό της Παρασκευής - Ανοδική διόρθωση, μερική τακτοποίηση

Στο +20% ο Γ.Δ. και +30% οι τράπεζες από το χαμηλό της Παρασκευής - Ανοδική διόρθωση, μερική τακτοποίηση
Στα χαμηλά 33 μηνών κύλησε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ έκτοτε καταγράφει σημαντική ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση στρεβλώσεων
Αν και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στην πραγματική οικονομία είναι ισχυρός και εύλογος, καθώς υπάρχουν τεράστια ερωτήματα πως μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις δύναται να τις πραγματοποιήσει, η αλήθεια είναι ότι η αγορά δείχνει ανακουφισμένη.
Η διαφαινόμενη – τουλάχιστον προς το παρόν και εκτός απροόπτου – αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, ασφαλώς και αλλάζει τα δεδομένα για όλο το momentum της αγοράς.
Μέχρι που θα φτάσει η ανοδική κίνηση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το κατά πόσο θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια, από το πόσο «στερεή» θα κριθεί από τους ισχυρούς η συμφωνία και από το πόσο… βιώσιμα και εφαρμόσιμα θα κριθούν τα νέα μέτρα.
Η δική μας η άποψη, είναι ότι μόνο αν αλλάξει σημαντικά κατεύθυνση και ιδεολογική… αναφορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να «απελευθερωθούν» οι δυνάμεις της αγοράς και να ελκυστούν επενδύσεις. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά πρόωρο να λεχθεί.
Αυτό όμως δεν αποτρέπει το ελληνικό χρηματιστήριο να κάνει γενναία αντίδραση ανακούφισης, ανοδικής διόρθωσης και μερικής τακτοποίησης τιμών, κεφαλαιοποιήσεων και τεχνικών δεδομένων.
Η αγορά είχε λιώσει κυριολεκτικά το μαύρο 4ήμερο από 12 Ιουνίου έως και 17 Ιουνίου, όταν σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες 17,28%, ο FTSE 25 είχε αποχωρήσει κατά 16,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απολέσει το 27% της αξίας του!
Εύλογα, καταγράφεται κίνηση ελατηρίου, με εκρηκτική άνοδο στις… δυόμιση τελευταίες συνεδριάσεις.
Και λέμε δυόμιση, καθώς η αγορά μόλις την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου κατήλθε στις 651,78 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, επίπεδα που αποτελούν χαμηλά 33 μηνών (από αρχές Σεπτεμβρίου του 2012).
Ο Γενικός Δείκτης από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Παρασκευής κερδίζει περίπου 20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 30%!
Ιλιγγιώδη είναι τα κέρδη σ’ αυτές τις δυόμιση συνεδριάσεις στις τράπεζες, όπου η Eurobank από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Παρασκευής κερδίζει 47%, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 41%, η Alpha Bank +40% και η Εθνική +28% περίπου!
Περίπου ανάλογη είναι και η κίνηση των warrants, όπου έχουν λίαν κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, με μεγάλο volatility και γενικώς τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις, πολλές φορές χωρίς επενδυτικό «πλάνο».
Σε ότι αφορά τα blue chips του FTSE 25, έχουν επίσης αντίδραση αλλά σαφώς μικρότερη, δεδομένου ότι υπάρχει ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της πραγματικής οικονομίας.

Πρώτη ενημέρωση Τρίτη 23 Ιουνίου, 13:10 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης