Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η Ελλάδα ξοδεύει τα περισσότερα για συντάξεις έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης

El Mundo: Η Ελλάδα ξοδεύει τα περισσότερα για συντάξεις έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης
Στο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο της η συντηρητική ισπανική εφημερίδα «El Mundo», στο οποίο τονίζει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα σε συντάξεις σε σχέση με την πορεία της οικονομίας της.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, κανένα μέλος της ζώνης του ευρώ δεν επιτρέπει την πολυτέλεια του να ξοδεύει τόσο πολλά για συντάξεις όσο η Ελλάδα.
Όταν η Ελλάδα αφιερώνει στις συντάξεις το 16,2% του ΑΕΠ της, το ποσοστό αυτό για την Ολλανδία φθάνει μόλις το 6,9% των οικονομικών της αποδόσεων, στη Γερμανία το 10% και στην περίπτωση της Ισπανίας το 11,8% του ΑΕΠ της.
Τα στοιχεία αυτά, επισημαίνεται στο άρθρο, αποτελούν μέρος μιας έκθεσης που θα παρουσιάσουν οι υπουργοί του Eurogroup στην Ελλάδα κατά την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου, στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα η Αθήνα να συλλογιστεί και να αποδεχθεί να φθάσει τουλάχιστον στον μέσο όρο αυτών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα, είναι από τα περισσότερα στον πλανήτη σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Μόνον η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν τους περισσότερους ηλικιωμένους.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα, σημειώνεται, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι βιώσιμο» και οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας θέλουν τη μεταρρύθμισή του σαν μια ευκαιρία για να επιλυθεί μακροπρόθεσμα μια από τις μεγαλύτερες τρύπες στον προϋπολογισμό, που εμποδίζουν μέχρι τώρα την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της, παρά τα προγράμματα διάσωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να προχωρήσει αλλάξει αυτά τα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι το 45% των ελλήνων συνταξιούχων λαμβάνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι μόνον η Εσθονία και η Λετονία πληρώνουν στους συνταξιούχους τους τόσο χαμηλές συντάξεις σε απόλυτα μεγέθη.
Ωστόσο, σημειώνεται, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ρωτήσουν τον έλληνα πρωθυπουργό, γιατί χώρες όπως η Εσθονία ή Λετονία, πρέπει να χρηματοδοτήσουν τους έλληνες συνταξιούχους, το κράτος των οποίων έχει χρεοκοπήσει, όταν τα κράτη αυτά αφιερώνουν στους δικούς τους ηλικιωμένους το 7,6 και 7,7% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα και η Ελλάδα το 16,2%.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για τη μεταρρύθμιση του μη βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος, που απειλεί να αφήσει χωρίς συντάξεις και κοινωνικές παροχές πολλές γενιές Ελλήνων.

Το κόστος των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ

1. Ελλάδα 16,2%
2. Ιταλία 15,7%
3. Γαλλία 14,9%
4. Αυστρία 13,9%
5. Πορτογαλία 13,8%
6. Φινλανδία 12,9%
7. Ισπανία 11,8%
8. Βέλγιο 11,8%
9. Σλοβενία 11,8%
10. Γερμανία 10%
11. Μάλτα 9,6%
12. Κύπρος 9,5%
13. Λουξεμβούργο 9,4%
14. Λετονία 7,7%
15. Εσθονία 7,6%
16. Ιρλανδία 7,4%
17. Λιθουανία 7,2%
18. Ολλανδία 6,9%


Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης