Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Στα πρόθυρα της καταστροφικής χρεοκοπίας η Αθήνα, καθώς καταρρέουν οι συνομιλίες

Independent: Στα πρόθυρα της καταστροφικής χρεοκοπίας η Αθήνα, καθώς καταρρέουν οι συνομιλίες
Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που εξέρχεται της ζώνης του ευρώ, σημειώνεται
Με την πιθανότητα η Ελλάδα να καταστεί η πρώτη χώρα που θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ είναι αντιμέτωπες οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, σημειώνεται, κατέρρευσαν μερικές ημέρες πριν την τελική προθεσμία απελευθέρωσης της τελευταίας δόσης, 7,2 δισ. ευρώ, του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, τα οποία χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει μια καταστροφική χρεοκοπία.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πιστωτές για κρυμμένα «πολιτικά κίνητρα» στις απαιτήσεις τους για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις ως αντάλλαγμα για την παροχή επιπλέον βοήθειας.
Παράλληλα, ο Independent επισημαίνει την αρνητική επίδραση του ναυαγίου των συνομιλιών για την Ελλάδα στις αγορές.
Όπως σημειώνει ο David Madden της εταιρείας IG, «οι επενδυτές επικεντρώνονται στην Ελλάδα προς το παρόν και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία».
Προσθέτει δε, «πρέπει να συμβεί κάτι δραστικό, καθώς η χρεοκοπία φαίνεται να περιμένει στη… γωνία».
Ακόμη επισημαίνεται ότι πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, τότε η χώρα αναπόφευκτα θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τον Adam Chester της Lloyds Bank, το Eurogroup της Πέμπτης, 18 Ιουνίου, φαίνεται να είναι η τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης