Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία έως 20-24 Ιουνίου με πλήρη αποδοχή της πρότασης Juncker ή capital controls για να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνία έως 20-24 Ιουνίου με πλήρη αποδοχή της πρότασης Juncker ή capital controls για να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ
To σενάριο εκδίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και διασυρμού της Ελλάδος το προωθεί ανοικτά ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
Ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζητάει πολιτική λύση και δηλώνει έμμεσα.....ότι η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική με τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι πολύ πιθανό να μην προβεί σε αύξηση των haircuts στις 17 Ιουνίου ή αν υπάρξει κίνηση να έχει μικρή επίδραση στην ρευστότητα μόλις 8 ή 16δισεκ.
Οι έλληνες καταθέτες παρά τα σενάρια τρόμου για capital controls χθες 15 Ιουνίου συμπεριφέρθηκαν ψύχραιμα καθώς απέσυραν 485 εκατ και αν αφαιρεθούν οι εισροές από το κράτος η καθαρή εκροή ήταν 584 εκατ ευρώ.
Άλλη πηγή προσδιορίζει την εκροή - εισροές μείον εκροές - στα 312 εκατ ευρώ.
Συνολικά 12 και 15 Ιουνίου η καθαρή εκροή ήταν 670 εκατ ευρώ.
Η ΕΚΤ και οι καταθέτες συμπεριφέρονται ψύχραιμα.
Ταυτόχρονα καταγράφονται δύο σχολές σκέψεις όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα.

Η αισιόδοξη προσέγγιση

Με βάση πολιτικούς παράγοντες, στελέχη και τραπεζίτες που ασπάζονται το θετικό σενάριο, το πρόσφατο αδιέξοδο στις συνομιλίες Ελλάδος με ΕΕ μπορεί να αρθεί.
Ίσως ο χρόνος έως το τακτικό Eurogroup στις 18 Ιουνίου να μην είναι επαρκής, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 18 Ιουνίου.
Παρ΄ ότι θα συνεδριάσει σήμερα το Euro Working group και παρά τις παρασκηνιακές ζυμώσεις είναι αληθές ότι η ΕΚΤ δεν θα ρισκάρει το χτύπημα στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου ή αν αποφασιστεί κάτι θα είναι διαχειρίσιμο αλλά είναι βέβαιο ότι μέχρι τις 18 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι ο ESM συνεδριάζει στις 18 Ιουνίου με επίκεντρο την Ελλάδα. 
Με βάση πληροφορίες θα απαιτηθεί και το Σαββατοκύριακο το ερχόμενο 20 με 21 Ιουνίου ή ενδεχομένως έως τις 24 Ιουνίου ώστε να υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει αποδοχή της πρότασης Juncker έως 90% με αντάλλαγμα την ρήτρα χρέους.
H συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα είτε σε έκτακτο Eurogroup την άλλη εβδομάδα.

Η απαισιόδοξη προσέγγιση

Με βάση την απαισιόδοξη προσέγγιση ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει να είναι ο κακός της παρέας και αποφασισμένος να ακολουθήσει την πολύ σκληρή γραμμή με την Ελλάδα με στόχο να διασύρει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα, ώστε εν συνεχεία ηττημένη η ελληνική κυβέρνηση να συρθεί σε μια εξευτελιστική συμφωνία.
Στο σενάριο αυτό, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και capital controls, κοινωνική αναταραχή, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η Ελλάδα εν συνεχεία θα συρθεί σε μια εξευτελιστική συμφωνία.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για την χώρα θα είναι μια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μας χώρας και όλα αυτά για ένα μνημόνιο που στρατηγικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου ο Schaeuble βρίσκεται στον ζωτικό του χώρο καθώς ελέγχει σχεδόν όλους τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.
Άρα η Ελλάδα είναι καταδικασμένη.
Σε αυτή την περίπτωση το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έχει ημερομηνία λήξεως και η ημερομηνία αυτή είναι είτε η 30η Ιουνίου οπότε η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ, είτε μέχρι να τελειώσει η ρευστότητα της Ελλάδος ή έως ότου να πληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Βέβαια υπάρχει πληροφορία που αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει βρει τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ και ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις και τα 1,53 δισεκ. στο ΔΝΤ.
Όμως 30 Ιουνίου λήγει η παράταση του μνημονίου και η ΕΚΤ αν δεν έχει υπάρξει άλλη παράταση θα επιβάλλει μεγάλη, δραματικά μεγάλη αύξηση των haircuts την 1η Ιουλίου οπότε και συνεδριάζει για τον σκοπό αυτό.
Η Ελλάδα θα έχει κηρύξει στάση πληρωμών, θα έχει χρεοκοπήσει και προφανώς θα επιβληθούν capital controls.

Υποσημείωση

Επειδή δεν θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από αυτοκτονικές πολιτικές τάσεις, θα διαπραγματευτεί σκληρά αλλά δεν θα πάει σε ρήξη αλλά αντιθέτως σε συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης