Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Οι επιλογές εξαντλούνται για την Ελλάδα – Πολύ κοντά τα capital controls στις τράπεζες με μοντέλο Κύπρου ή Αργεντινής

FT: Οι επιλογές εξαντλούνται για την Ελλάδα – Πολύ κοντά τα capital controls στις τράπεζες με μοντέλο Κύπρου ή Αργεντινής
Ο διεθνής τύπος προειδοποιεί ότι βρίσκονται πολύ κοντά οι έλεγχοι κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες
Μόλις πριν από λίγους μήνες, η πιθανότητα να επιβληθούν   έλεγχοι κεφαλαίων φαινόταν αδύνατο σενάριο για την Ελλάδα αναφέρουν στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι καταθέτες  αποσύρουν σταδιακά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες,  το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι πιθανότερο από ποτέ.
«Είμαστε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μακριά από την ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Daniel Gros (Ντάνιελ Γκρος) διευθυντής του Centre for European Policy (Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής ενός think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες) .
Προφανώς υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί μια προσωρινή λύση σε πολικό επίπεδο αλλά η επιβολή capital controls είναι πιο πιθανή από ποτέ.
Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη του Ιουνίου, 1,53 δισεκ.
Αν δεν καταβληθούν τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
 Η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει το μοντέλο capital controls που υπήρξαν στην Κύπρο και την  Αργεντινή, χώρες που επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την αιμορραγία καταθέσεων στις τράπεζες και βεβαίως να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Αλλά η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο επιλογές ή θα επιβάλλει μέτρα λιτότητα ή θα επιβάλλει capital controls.
«Χωρίς τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, είναι αδύνατον να εφαρμοστούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Guntram Wolff, επικεφαλής του Bruegel think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες.
«Πρέπει πραγματικά να έχουν τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών»
Από τη Μαλαισία κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης το 1998 μέχρι την Ισλανδία μετά την κατάρρευση των τραπεζών της, το 2008, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Κυβερνήσεων που υποχρεώθηκαν να επιβάλλουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψουν εκροή καταθέσεων.
«Η βασική πρόκληση, δηλαδή να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων, είναι ο βασικός στόχος όπως αποδείχθηκε π.χ. στην περίπτωση της Κύπρου δήλωσε ο François Cabau οικονομολόγος της Barclays.
«Είναι πιθανό, συνεπώς, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην  Ελλάδα θα μοιάζουν με εκείνους της Κύπρου αναφέρει η Barclays.
Η Κύπρος συμφώνησε σε μια βαθιά αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα μέσω του μηχανισμού «bail-in» στους μεγάλους καταθέτες - αναγκάζοντάς τους να αποδεχθούν μετοχές για μερικά από τα μετρητά τους - σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο 10 δισεκ ευρώ.
Τα μέτρα είχαν ένα βαρύ τίμημα για τους απλούς πολίτες της Κύπρου:
Οι κυπριακές τράπεζες ήταν κλειστές για σχεδόν δύο εβδομάδες.
Όταν ξάνοιξαν, υπήρξαν μεγάλοι περιορισμοί στις εγχώριες και εξωτερικές πληρωμές, ενώ επιβλήθηκε όριο ανάληψης μετρητών στα 300 ευρώ ανά ημέρα, όριο  5.000 ευρώ για πληρωμές με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό και μια έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα για κάθε μεταφορά άνω των  5000 ευρώ.
Ο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, επισήμανε  η Κύπρος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο αλλά απέτρεψε την χρεοκοπία.
Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η «κυπριακή λύση» μπορεί να εφαρμοστεί με τα ίδια αποτελέσματα στην Ελλάδα.
Για την Κύπρο οι έλεγχοι κεφαλαίου ήταν ένα μέρος  ενός σχεδίου να διασωθούν οι τράπεζες και να πάρει πάλι εμπρός η Κυπριακή Οικονομία.
Η Ελλάδα στερείται τέτοιας συμφωνίας.
Μερικοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται με το πείραμα της Αργεντινής το 2001, η οποία κατέρρευσε παρ΄ότι  το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο.
Η κατάρρευση ξεκίνησε όταν οι πολίτες της Αργεντινής μετέτρεπαν μαζικά τα pesos σε δολάρια.
Για να αποτρέψουν τον πανικό στις τράπεζες οι αρχές της Αργεντινής επέβαλαν για πρώτη φορά περιορισμούς  στην ανάληψη μετρητών.
Η περίπτωση της Ελλάδος είναι διαφορετική.
Μια μεγάλη ανησυχία για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η ικανότητα της να παρακολουθήσει την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων.
«Για να λειτουργήσουν τα Capital Controls, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης και επιβολής των ελέγχων», δήλωσε ο Friðrik Már οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reykjavik University in Iceland (Ρέικιαβικ στην Ισλανδία).
«Αν υπάρχει μεγάλη διαφθορά, οι έλεγχοι δεν θα λειτουργήσουν»
Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να αρθούν σύντομα.
Η Ισλανδία επανήλθε στην τάξη μετά από 7 χρόνια κρίσης.
«Είναι πιο εύκολο να επιβάλεις  ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων από το να τους αποσύρεις τόνισε ο Baldursson.
«Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και ότι δεν θα επιβληθούν ξανά έλεγχοι κεφαλαίων.
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώστε οι καταθέτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα και το κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης