Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Αντιμετωπίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις παγκόσμιες δυνάμεις με μεγάλη σοβαρότητα

Ιράν: Αντιμετωπίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις παγκόσμιες δυνάμεις με μεγάλη σοβαρότητα
Το Ιράν δεν πρόκειται να επιτρέψει να πέσουν τα στρατιωτικά του απόρρητα στα χέρια ξένων 
Την πιθανότητα να παραταθούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν και πέραν της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, αν οι παγκόσμιες δυνάμεις θέσουν νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani.
«Αν η άλλη πλευρά επιμείνει στο υπάρχον πλαίσιο και δεν θέσει νέα ζητήματα, πιστεύω ότι (το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος) μπορεί να επιλυθεί και μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", δήλωσε ο Rouhani σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Σχολίασε πάντως ότι σε περίπτωση που οι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θελήσουν να παρατείνουν τις συνομιλίες περισσότερο «Θα πάρουν τον παρακινδυνευμένο δρόμο».
Ο ιρανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο κρατικά απόρρητα, συντασσόμενος έτσι με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τις επιθεωρήσεις ιρανικών εγκαταστάσεων που ζητούν οι παγκόσμιες δυνάμεις.
Το ζήτημα της πρόσβασης επιθεωρητών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις του Ιράν είναι ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας στις υπό εξέλιξη πυρηνικές διαπραγματεύσεις.
«Το Ιράν δεν πρόκειται να επιτρέψει να πέσουν τα στρατιωτικά του απόρρητα στα χέρια ξένων μέσω του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου", τόνισε ο Hassan Rouhani αναφερόμενος στον μηχανισμό που θα επέτρεπε περισσότερο λεπτομερείς επιθεωρήσεις ιρανικών εγκαταστάσεων.
«Αντιμετωπίζουμε τις διαπραγματεύσεις με μεγάλη σοβαρότητα. Δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε αιχμάλωτοι του χρόνου. Δεν βιαζόμαστε και επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για να έχουμε μια καλή συμφωνία» υπογράμμισε.
Η ιρακινή αντιπροσωπεία και οι αντιπροσωπείες των χωρών της ομάδας 5+1 συνεδριάζουν στη Βιέννη για να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.
Η τελική συμφωνία πρέπει να εγγυάται τον αυστηρά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την ιρανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης