Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Παγώνει» η έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για κόκκινα δάνεια βουλευτών με παρέμβαση Draghi

«Παγώνει» η έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για κόκκινα δάνεια βουλευτών με παρέμβαση Draghi
Έντονες αντιδράσεις του διοικητή της ΕΚΤ καθώς όπως τονίζει οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος είναι υπόλογες στην ΕΚΤ
Τη διακοπή των αστυνομικών ερευνών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σχετικά με τη διαρροή της λίστας με τα κόκκινα δάνεια βουλευτών, αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία, ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Τον προηγούμενο Μάρτιο μια λίστα βουλευτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, με την Τράπεζα να επιβεβαιώνει ότι έχει προετοιμάσει μια κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Τράπεζας αλλά να αρνείται ότι η διέρρευσε.
Έτσι τον Μάιο η αστυνομία έκανε έλεγχο στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας και κατάσχε οκτώ ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορα έγγραφα ενώ προχώρησε και σε ανακρίσεις.
Η αστυνομική επιχείρηση προκάλεσε μια αυστηρή προειδοποιητική επιστολή του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, την 1η Ιουνίου.
Σε αυτήν αναφέρει ότι οι σκληροί δίσκοι και τα έγγραφα πρέπει να επιστραφούν αμέσως διαφορετικά η ΕΚΤ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος είναι ανεξάρτητες και δεν υπάγονται σε έλεγχο των κρατών –μελών αλλά είναι άμεση αρμοδιότητα της ΕΚΤ.
Ο Αναστασιάδης απάντησε ότι η εκτελεστική εξουσία της κυβέρνησης δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στις έρευνες της αστυνομίας.
Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποφάσισε να διακόψει την έρευνα και να αποστείλει απαντητική επιστολή στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο Κ. Κληρίδης διαβεβαιώνει τον Draghi ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου.
Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην έρευνα συμφώνησαν με την Κεντρική Τράπεζα ότι οι σκληροί δίσκοι και τα έγγραφα θα πρέπει να εξεταστούν παρουσία αξιωματούχων της ΕΚΤ ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που σχετίζονται με το Ευρωσύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης