Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζητείται γενναία αντίδραση στο Χ.Α. που θα «σφραγίσει» την επίτευξη (πραγματικής) συμφωνίας

Ζητείται γενναία αντίδραση στο Χ.Α. που θα «σφραγίσει» την επίτευξη (πραγματικής) συμφωνίας
Η αγορά «διψά» για (πραγματική) συμφωνία – Ζητείται ισχυρή αντίδραση στο Χ.Α. αν επιβεβαιωθούν οι χθεσινοβραδυνές πληροφορίες
Παρ’ ότι οι πληροφορίες έως αργά το βράδυ ήταν συγκεχυμένες και παρ’ ότι πολλάκις, εδώ και μήνες, οι ελπίδες για επίτευξη (πραγματικής) συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν διαψευστεί και μάλιστα οικτρά, πλέον φαίνεται πως ωριμάζουν οι συνθήκες για να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.
Η κίνηση των διεθνών αγορών χθες «μαρτύρησε» πολλά, καθώς ο γερμανικός δείκτης Xetra DAX έκλεισε με σημαντική άνοδο 2,39% κερδίζοντας 263 μονάδες, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων.
Ο Ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,86% στις 391 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,13% στις 6.830 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,75% στις 4.935 μονάδες.
Καλή εικόνα και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, με το δείκτη IBEX της Μαδρίτης να κλείνει υψηλότερα κατά 1,46% στις 11.098 μονάδες, ενώ ο ιταλικός MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 2,5% στις 23.091 μονάδες.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες «χτύπησε» σημαντικές στηρίξεις τόσο στο Γενικό Δείκτη, όσο και στον FTSE 25 αλλά και στον τραπεζικό, καλείται σήμερα να επιβεβαιώσει τη βελτίωση του κλίματος και τη μείωση της απόστασης για τη συμφωνία. Χθες άλλωστε δεν πρόλαβε το Χ.Α. τις θετικές – απογευματινές – εξελίξεις.

Αν και εφόσον...

Πάντα βεβαίως, αν δεν υπάρξει νέα… διάψευση των ελπίδων, αν δεν υπάρξει νέος σκόπελος, νέα… παγίδα, νέο πισωγύρισμα, νέα αναποφασιστικότητα που θα επιβεβαιώσει ότι αυτή η ιστορία θα «πληρωθεί» με… δράμα, πριν από το όποιο οριστικό κλείσιμο!
Γιατί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, τουλάχιστον από την πλευρά των δανειστών φαίνεται πως υπάρχουν «φωνές» και απόψεις ότι πρέπει να κρατηθεί στο ακέραιο η… σκληρή – θεσμική στάση, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αλλαγές στο κυρίαρχο οικονομικοπολιτικό status guo.
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να «χειριστεί» απόλυτα θεσμικά το ελληνικό ζήτημα, κάτι που άργησαν πολλοί στην Ελλάδα να καταλάβουν, ενώ πολλοί ακόμη δεν εννοούν να κατανοήσουν.
Έτσι, πιστεύουν ότι αν η Ελλάδα φτάσει στα… έσχατα της ρευστότητας, αν κάνει πραγματική στάση πληρωμών (εξού και η πρόσφατη "απειλή" με την μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ) τότε η πλευρά των δανειστών θα κάνει πίσω.
Η έως τώρα «πολιτική» της Ευρώπης ακριβώς το αντίθετο έχει δείξει.
Η απόλυτα θεσμική στάση της πλευράς των δανειστών, ασχέτως τι λέει η εγχώρια λαϊκίζουσα τηλεοπτική «δημοκρατία», είναι και αυτή που δίνει το κυρίαρχο ηθικό πλεονέκτημα στους ευρωπαίους.
Δεν είναι οι ευρωπαίοι που εκβιάζουν, δεν είναι οι ευρωπαίοι που κοροϊδεύουν, δεν είναι αυτοί που μπλοφάρουν, δεν είναι αυτοί που διαρρέουν κούφια non paper, δεν είναι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν τη διεθνή κοινότητα και τους εδώ και 50 χρόνια… γνωστούς και καθιερωμένους οικονομικούς όρους.
Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που επιστράτευσε όλες τις τριτοκοσμικού τύπου «διαδικασίες» και το φθηνό κρυφτούλι, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί η απόλυτη χλεύη όλου του… γνωστού κόσμου, ασχέτως ιδεολογίας, πολιτικής τάξης, τοποθέτησης, πολιτεύματος κ.λπ.!

Τα δεδομένα του Χ.Α.

Μέσα σ’ αυτές τις εξελίξεις λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς χρωστά αντίδραση καθώς έχει συμπληρώσει 9ήμερο μεγάλης πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να χάνει αυτό το διάστημα 10,65%, τον FTSE 25 στο -11,30% και τον τραπεζικό δείκτη -17,21%.
Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 761,05 μονάδες με πτώση -1,08%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 773,33 μονάδες (+0,51%) και χαμηλό στις 756,20 μονάδες (-1,71%).
Οι επόμενες στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη είναι στις 750 και 720 μονάδες, ενώ η αντίσταση στις 790 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 227,53 μονάδες με πτώση 1,28%, έχοντας επόμενες στηρίξεις στις 223 και 213 μονάδες, ενώ η αντίσταση συναντάται στις 235 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 579,74 μονάδες με πτώση 5,50%, έχοντας κρατώντας τη στήριξη των 576 μονάδων με επόμενη στις 542 μονάδες, ενώ η αντίσταση συναντάται στις 645 μονάδες.
Αναλόγως λοιπόν με την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας και κυρίως αναλόγως από το πόσο… πραγματική και βιώσιμη θα κριθεί, σήμερα δεν αποκλείεται να έχουμε εκρηκτική αντίδραση στο Χ.Α. με απόλυτο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.


Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης