Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια - Βιώσιμες οι ελληνικές προτάσεις - Όχι εκλογές

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια - Βιώσιμες οι ελληνικές προτάσεις - Όχι εκλογές
Η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή
Τέλος στην εκλογολογία έβαλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απευθύνοντας ταυτόχρονα μήνυμα - έκκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας και την άρση του αδιεξόδου.
Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

Αριστερή Πλατφόρμα: Επιμένει για ρήξη και προσφυγή στις κάλπες, αν χρειαστεί
Με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν στόχο την προσφυγή στις κάλπες, αλλά μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη, πολιτικά διαχειρίσιμη με σαφή ρήτρα για την απομείωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο που δεν αρκείται στο πακέτο Juncker, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση επανέφεραν το θέμα της ρήξης με τους δανειστές και της προσφυγής σε εθνικές εκλογές εάν χρειαστεί.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν μάλιστα να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό, με τον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας να επιμένουν πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν τον ενοχλεί η κριτική και ο σχολιασμός των κινήσεων της κυβέρνησης, ωστόσο, όπως είπε, τα κομματικά στελέχη πρέπει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, κάνοντας γνωστές στους πολίτες τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ζητώντας να τη στηρίξουν, καθώς αυτό αποτελεί από μόνο του πίεση προς τους δανειστές.
Από την πλευρά τους τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιμένουν πως το κείμενο των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης, αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της ΔΕΘ, επεσήμαναν πως, αν οι πιστωτές κάνουν υποχωρήσεις και υπάρξει σύγκλιση επί αυτού του κειμένου - το οποίο χαρακτήρισαν γραμμή Μαζινό - θα μπορούσαν να το στηρίξουν.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισαν στον πρόεδρο του κόμματος πως οι προτάσεις των δανειστών - όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο 10σέλιδο κείμενο που υπέβαλλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας έντιμης συμφωνίας.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε την 3σέλιδη πρόταση της κυβέρνησης που δόθηκε στους πιστωτές, λέγοντας πως μπορεί να υπάρξει απομείωση του χρέους στη βάση των όσων έχει πει ο Γ. Βαρουφάκης, μέσω του EFSF, ώστε να μην χρειαστεί τρίτο μνημόνιο τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, αν και είπε ότι οι δανειστές πιέζουν αφόρητα, επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι η ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ ήδη έχει προκαλέσει την εκτόξευση στα ύψη των spreads των άλλων χωρών, γεγονός που πιέζει την άλλη πλευρά που σκέφτεται πλέον το ντόμινο που θα προκληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν οδηγήσουν την Ελλάδα σε μη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων.
Στην Πολιτική Γραμματεία το παρών έδωσαν εκτός από τα μέλη του οργάνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κ. Αθανασίου και ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης.
Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμη κομματική πηγή, μιλώντας στο www.bankingnews.gr, έκανε λόγο για εξαιρετικά σκληρή στάση των πιστωτών, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες και πως τα πάντα θα κριθούν κυρίως από την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μerkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης