Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Underweight στις ελληνικές μετοχές έως τον Σεπτέμβριο - Μεγάλος χαμένος οι τράπεζες

NBG Securities: Underweight στις ελληνικές μετοχές έως τον Σεπτέμβριο - Μεγάλος χαμένος οι τράπεζες
Ο βασικός καταλύτης είναι η απτή πρόοδος που θα επιτευχθεί σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Περιμένουμε μια δίκαιη συμφωνία σύντομα στο πολιτικό μέτωπο, αναφέρει η NBG Securities, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι καιρός η αγορά να επανεξετάσει τις ελληνικές μετοχές.
Στη σημερινή 52σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «The “long”…last mile» (το "μακρύ" τελευταίο μίλι), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η NBG Securities, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ελληνικών μετοχών, ο επόμενος παράγοντας που πρέπει να εκτιμηθεί είναι ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Οι δύο αυτοί παράγοντες θα πρέπει να καθορίζονται από το μέγεθος των εξωτερικών εισροών: το τουριστικό εισόδημα, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και το ενδιαφέρον για το επερχόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 55% από τις 23 Απριλίου του 2010 και αντικατοπτρίζει την απώλεια κατά 25% του ΑΕΠ, καθώς και ο κίνδυνος χώρας αυξάνεται.
Αν και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ένα έναυσμα για την αγορά, ο βασικός καταλύτης είναι η απτή πρόοδος που θα επιτευχθεί σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η NBG Securities συστήνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν underweight στις ελληνικές μετοχές έως τον Σεπτέμβριο και να αρχίσουν να  προσθέτουν στην έκθεσή τους σταδιακά αν οι πολιτικοί κίνδυνοι μειωθούν.


Embedded image permalink

Οι επιλογές buy για τώρα...

Οι μετοχές με εξωτερικό προσανατολισμό είναι: Folli Follie, Motor Oil, Frigoglass, Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Τιτάν και Σαράντης.
Θετικές είναι και οι προοπτικές για τις μετοχές με ισχυρό προφίλ ταμειακών ροών, δηλαδή ο ΟΤΕ, η Jumbo και η Grivalia.
Οι μετοχές αυτές έχουν ιδιότητες που θα πρέπει να επωφεληθούν από τη μείωση του κινδύνου της χώρας.
Επίσης, ορισμένες από τις παραπάνω εταιρείες μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και / ή το ασθενέστερο ευρώ.

Οι μετοχές που θα δούμε από το Σεπτέμβριο

Οι μετοχές που θα αποδώσουν καλύτερα σε μακροπρόθεσμη βάση: τράπεζες, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Anemos, ΕΥΔΑΠ και Fourlis.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει η αγορά να αποτιμήσει πώς η συμφωνία θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών και να διαμορφώσει τη δομή του αριθμού των βιομηχανιών.
Στη συνέχεια, τα πράγματα θα είναι πιο κερδοσκοπικά.

Ο τραπεζικός τομέας: Οι χαμένοι του παιχνιδιού μέχρι στιγμής...

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο μεγάλος χαμένος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς αντανακλά τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, οι σημαντικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης έχουν ήδη αναληφθεί, δηλαδή η αναγκαστική εξυγίανση και ο εξορθολογισμός του κόστους.
Οι τράπεζες, επίσης, κατάφεραν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, παρά τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.
Συνολικά, το υψηλότερο κόστος των κινδύνων και οι πιέσεις της ρευστότητας έχουν προκαλέσει ζημιά που θα χρειαστεί πολλά χρόνια να αποκατασταθεί.
Με μέσο όρο εκτιμήσεις P/ΤΕ 0.6x το 2015, ο τομέας μπορεί να επιβεβαιώσει ένα καλό σενάριο, με την Alpha Bank να είναι η πιο κατάλληλη έκθεση φέτος στον τομέα.

Μη-χρηματοπιστωτικός τομέας: Καλή δουλειά από τους ηγέτες ...

Οι ηγέτες του εγχώριου επιχειρηματικού τομέα έχουν επιτύχει την απαιτούμενη απομόχλευση (αν και μερικά ονόματα συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ κόστος στον δανεισμό τους) και έχουν απολαύσει τις λιγότερες επιπτώσεις της οικονομικής συρρίκνωσης.
Όσον αφορά την κερδοφορία, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ταχύτερη ανάκαμψη για τους «ηγέτες» του μη χρηματοπιστωτικού τομέα έναντι του τραπεζικού τομέα, καταλήγει η NBG Securities.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης