Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Munchau (FT): Γιατί η Ελλάδα θα κερδίσει στις διαπραγματεύσεις - Έξυπνη η στρατηγική Τσίπρα - Βαρουφάκη

Munchau (FT): Γιατί η Ελλάδα θα κερδίσει στις διαπραγματεύσεις - Έξυπνη η στρατηγική Τσίπρα - Βαρουφάκη
Η Ελλάδα έχει μία καλή ευκαιρία προκειμένου να βγει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές
Την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας δύναται να βγει κερδισμένος από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εκφράζει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau.
Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο δημοσιογράφος εκτιμά πως η Ελλάδα έχει μία καλή ευκαιρία προκειμένου να βγει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η συμφωνία που επέρχεται θα βάλει προσωρινό «φρένο» στις ανησυχίες για την Ελλάδα, καθώς μεσοπρόθεσμα η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αποπληρωμές που επίκεινται.
Αναπόφευκτα, εκτιμά, Ελλάδα και δανειστές θα συρθούν σε ακόμη ένα γύρο διαπραγματεύσεων.
«Παρά την οικονομική της αδυναμία, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως εάν δεν επιτευχθεί μία θετική συμφωνία, τότε προτίθεται να εξέλθει από το ευρώ» τονίζει ο Wolfgang Munchau.
«Αν και προτιμάει το σενάριο της συμφωνίας, είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις συνέπειες μίας τυχόν εξόδου από το ευρώ» εξηγεί εν συνεχεία, υπερθεματίζοντας πως σ’ αυτό το σημείο η τρέχουσα κυβέρνηση διαφέρει τελείως από τις προηγούμενες.
Όπως υπενθυμίζει, και ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο του μονομερούς haircut και του Grexit.
Έτσι, οι δανειστές είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.
«Η κυβέρνηση του Τσίπρα φέρει μία διαφορετική σφραγίδα, επιβεβαιώνοντας τον Hans Werner Sinn (Ιfo), ο οποίος είχε χαρακτηρίσει έξυπνη την στρατηγική του Γιάνη Βαρουφάκη» επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times.
Δεδομένου πως η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, οι εκροές κεφαλαίων «καλύπτονται» όχι από τους Έλληνες αλλά από τις κεντρικές τράπεζες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξηγεί ο αναλυτής.
Εάν η Ελλάδα δεν καταστεί ικανή να αποπληρώσει το χρέος της, οι συνολικές απώλειες για τους δανειστές, εκτιμά ο Wolfgang Munchau, θα είναι τεράστιες.
Επομένως, συνεχίζει, υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εκβάσεις:
- Η πρώτη αφορά την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να επιβιώσει τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά
- Η δεύτερη αφορά τη στάση πληρωμών προς τους πιστωτές.
Κατά τον αρθρογράφο των Financial Times, η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα προβλέπει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αλλά και για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Έτσι, η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να κερδίσει στο διαπραγματευτικό πόκερ, καθώς είτε θα υπάρξει μία θετική συμφωνία για την Αθήνα, είτε οι δανειστές θα χάσουν τα χρήματά τους…
«Και στα δύο σενάρια, η Ελλάδα μπορεί να βγει νικητής» καταλήγει ο Wolfgang Munchau

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης