Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Συγγράφεται η συμφωνία - Τι περιλαμβάνει - Διαψεύδει η Κομισιόν - O ΕSM πληρώνει ΔΝΤ και ΕΚΤ

Μαξίμου: Συγγράφεται η συμφωνία - Τι περιλαμβάνει - Διαψεύδει η Κομισιόν - O ΕSM πληρώνει ΔΝΤ και ΕΚΤ
Κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις, διαμηνύει η κυβέρνηση - Αν δεν ήταν το ΔΝΤ, η συμφωνία θα είχε ήδη κλείσει - Τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι δανειστές τις ιστορικές τους ευθύνες
(upd2) Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement), όπως αποκαλύπτουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πως κλειδώνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. 
Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς.
Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία.
Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".
Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία.
Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, τονίζουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, καθώς αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις
Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, καταλήγουν.

Ουδέν σχόλιο από το ΔΝΤ
Να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις διαρροές περί συγγραφής της συμφωνίας απέφυγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ απέφυγε να τοποθετηθεί στην είδηση πως στη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group θα ξεκινήσει η συγγραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Dombrovskis: Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο… συγγραφής της συμφωνίας με την Ελλάδα
«Ελλάδα και δανειστές δεν βρίσκονται ακόμη στο σημείο συγγραφής της τελικής συμφωνίας» διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, διαψεύδοντας τις ελληνικές διαρροές περί άμεσης συμφωνίας.
Ειδικότερα, σε επίσημη τοποθέτησή του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές πως «ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο συγγραφής της συμφωνίας».

Eυρωπαίος αξιωματούχος: Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας έως τις 5/6 - Δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση
Δύσκολο στόχο χαρακτηρίζει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως τις 5 Ιουνίου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως ξεκινά σήμερα η συγγραφή της συμφωνίας.
"Ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τις 5 Ιουνίου είναι δύσκολος", διαμηνύει η ευρωπαϊκή πηγή.
Ταυτόχρονα, εξηγεί πως δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία σημαντική εξέλιξη στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.


(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου - 16:55)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης