Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κωλοτούμπα… από την Πορτογαλία - Ζητά άρση της λιτότητας - Πυρά προς το ΔΝΤ ενόψει των εκλογών

Κωλοτούμπα… από την Πορτογαλία - Ζητά άρση της λιτότητας - Πυρά προς το ΔΝΤ ενόψει των εκλογών
«Σήμερα μπορούμε να διαφωνήσουμε με το ΔΝΤ, επειδή καταφέραμε να κερδίσουμε αυτό δικαίωμα»
Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία, τα οποία σταδιακά υιοθετούν μία αντι-μνημονιακή ρητορική, βάζοντας στο στόχαστρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, τόσο το κυβερνών κόμμα της κεντροδεξιάς όσο και το αντιπολιτευόμενο της κεντροαριστεράς ασκούν δριμεία κριτική στο ΔΝΤ, αντιτασσόμενα στην επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας.
Πρόσφατα το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την πορτογαλική οικονομία, χαρακτήρισε ανέφικτους τους στόχους για την ανάπτυξη, ενώ διαπίστωσε εμφανή αποτυχία στην εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου η οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική.
Ανταπαντώντας, η υπουργός Οικονομικών Maria Luis Albuquerque έκανε λόγο για διαστρεβλωμένη προσέγγιση του ΔΝΤ σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων.
«Σήμερα μπορούμε να διαφωνήσουμε με το ΔΝΤ, επειδή καταφέραμε να κερδίσουμε αυτό δικαίωμα» υποστήριξε η υπουργός, επικαλούμενη στην έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα βοήθειας το 2014.
Ανάλογα μεταστροφή πραγματοποιεί και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα ενόψει των εκλογών.
Χαρακτηρίζοντας ως λάθος το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε., τάσσεται εναντίον των περαιτέρω μειώσεων και περικοπών.
Μάλιστα, προβαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποσχόμενο μειώσεις φόρων και αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος, ως μέσο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Ας σημειωθεί πως οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2015.
Πάντως, παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, ΔΝΤ και Κομισιόν εξακολουθούν να ασκούν έλεγχο στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, η οποία τείνει προς εκτροχιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης