Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι - Απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό υπό έναν όρο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι - Απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό υπό έναν όρο…
Είδος προς εξαφάνιση οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι μπροστά σε μια μοναδική πολιτική ευκαιρία.
Να κυριαρχήσουν απόλυτα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια διαμορφώνοντας τις συνθήκες και τους όρους του «πολιτικού παιχνιδιού» όπως οι ίδιοι το επιθυμούν.
Την τάση αυτή σκιαγραφεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Την ώρα που έχει εκτοξευτεί στα ύψη ο φόβος και η ανησυχία των πολιτών για την επόμενη ημέρα της χώρας, την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως η στρατηγική διαπραγμάτευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι σωστή, την ώρα που οι περισσότεροι πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι ο απόλυτος πολιτικός κυρίαρχος.
Βάσει της μέτρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 21 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ, την ώρα που όλα τα υπόλοιπα «μεγάλα» κόμματα κινούνται σε χαμηλά, «ακίνδυνα» ποσοστά.
Το εύρημα αποκτά ιδιαίτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς το ευρύτερο περιβάλλον που υπάρχει σήμερα.
Υπό κανονικές συνθήκες, είναι σύνηθες το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές, να διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής και δημοτικότητας στην κοινή γνώμη το επόμενο διάστημα από την εκλογή του.
Μόνο που στην παρούσα φάση, οι συνθήκες δεν είναι ούτε ομαλές ούτε συνηθισμένες.
Μια και είναι ήδη ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είτε με τη μορφή δημοψηφίσματος είτε με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολιτικά μόνος του.
Ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, η ΝΔ δεν έχει τη δύναμη να αντιταχθεί σθεναρά, δεν έχει αφήγημα πειστικό να αφηγηθεί.
Αν παρακολούθησε κανείς την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, θα μπορούσε εύκολα να το αντιληφθεί.
Τελευταίο εμπόδιο (αλλά και βασική προϋπόθεση) στην επικείμενη πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία και η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα θα επιφέρει μεγάλο «πλήγμα» τόσο στη ΝΔ και στις λοιπές παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις όσο και στα νέα πολιτικά κόμματα ενώ παράλληλα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μια ακόμα ιστορική ευκαιρία για το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτόν εναπόκειται το πώς θα την διαχειριστεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης